Найближчі два матчі євровідбору українські баскетболістки проведуть у португальській «бульбашці»

11.11.2020
Найближчі два матчі євровідбору українські баскетболістки проведуть у португальській «бульбашці»

Гра Аліни Ягупової має визначальне значення для результатів збірної України. (Фото з сайта ФБУ.)

Для того, аби після коронавірусного локдауну завершити минулий сезон, у Національній баскетбольній лізі влаштували операцію під назвою «бульбашка», суть якої полягала в тому, що всі учасники «плей-оф» мусили перебувати в одному місці й грати на одній арені.

До слова, той сезон, який догравали на території всесвітньо відомого Діснейленду в Орландо, виграли баскетболісти «Лос-Анджелес лейкерс» на чолі з неперевершеним Леброном Джеймсом.

Що ж до майбутнього чемпіонату НБА, то виконавчий директор профспiлок гравців НБА Мішель Робертс прогнозує створення у Північній Америці вже низки «бульбашок» — скажімо, по одній для кожного дивізіону, адже, за його словами, помістити всіх гравців ліги в одну «бульбашку» просто не реально.

Щось подібне під час кваліфікації на жіночий чемпіонат Європи 2021 року вирішили реалізувати й керівники ФІБА-Європа. В умовах невщухаючої коронавірусної пандемії продовжувати груповий відбір за класичною роз’їзною схемою там не наважилися. І на прикладі жіночих національних команд узялися випробувати роботу так званих «баблів» у європейському баскетболі.

Відтак місцем для проведення поєдинків третього та четвертого турів у групі G, учасником якої є й збірна України, стала Португалія. Окрім місцевої команди та «синьо-жовтих», до португальського Одівелашу прибудуть також збірні Бельгії та Фінляндії.

За словами головного тренера української команди Срджана Радуловича, головним недоліком такого формату буде відсутність у синьо-жовтої збірної переваги домашнього майданчика.

«Я впевнений, нам було би набагато легше, аби ми грали в Запоріжжі, Харкові або Києві. Однак ми — професіонали, і будемо нормально ставитися до будь-якої системи проведення кваліфікації», — зауважив чорногорський очільник української збірної.

У Португалії українські баскетболістки зіграють останній поєдинок першого кола — проти Фінляндії, котра наразі посідає останнє місце в квартеті, а також проведуть уже повторний поєдинок iз фаворитками групи — бельгійками.

Попри те, що на старті відбору представниці Скандинавії зазнали двох поразок і якоюсь мiрою виглядають аутсайдером «пульки», відсутність у збірній України через коронавірус цілої низки виконавиць робить результат майбутнього поєдинку мало прогнозованим.

Загалом, одразу шість баскетболісток синьо-жовтої команди перед відльотом до Португалії (серед них і двоє центрових) здали позитивний ПЛР-тест на коронавірус, і тепер Срджан Радулович змушений ламати голову над новими тактичними побудовами своєї команди.

Проте лідер української команди Аліна Ягупова переконана, що навіть у дуелі з сильними бельгійками «синьо-жовті» матимуть шанс, адже коронавірус не оминув своєю увагою й лідера квартету G.

«Якщо дівчата будуть працювати, захищати й закидати, то буде й результат. А прогрес у їхній роботі видно», — зазначила Ягупова.

Водночас саме від гри Аліни, котра часто-густо самотужки здатна вирішити долю матчу, значною мірою залежатиме результат вояжу збірної України до Португалії, а разом iз ним і перспективи «синьо-жовтих» у єврокваліфікації.