Збірна України з футболу готується до завершальної фази групового турніру Ліги націй

11.11.2020
Збірна України з футболу готується до завершальної фази групового турніру Ліги націй

Після коротенького тренувального збору в Києві українські збірники вирушили до Польщі на товариську гру з місцевою національною командою. (Фото пресслужби УАФ.)

Коронавірус продовжує вносити свої корективи в життя людства, і футбол у цьому плані якихось особливих преференцій не має.

Перед жовтневими поєдинками національних збірних до табору української команди через коронавірус не приїхав жоден футболіст донецького «Шахтаря».

Нині ж спалах цієї інфекції зафіксовано в київському «Динамо», відтак у збірній України, котра в понеділок розпочала підготовку до заключних поєдинків групового раунду Ліги націй, практично відсутні представники столичного клубу.

Після поєдинку чемпіонату країни проти «Шахтаря», у якому через «корону» не могли взяти участі одразу 12 футболістів «біло-синіх», компанію динамівцям на коронавірусній самоізоляції склав ще й захисник Денис Попов.

Відтак «Динамо» в листопадових матчах збірної України представлятимуть лише троє гравців київського клубу — Ілля Забарний, Віктор Циганков та Сергій Сидорчук.

У середу, 11 листопада, команда Андрія Шевченка проведе в гостях товариський поєдинок проти збірної Польщі, після чого на «синьо-жовтих» чекатимуть два виїзні матчі ЛН — проти Німеччини (14 листопада) та Швейцарії (17 листопада). Останній, залежно від турнірних обставин, може перетворитися для «синьо-жовтих» на матч за збереження прописки в елітному дивізіоні Ліги націй.

Утім до цього справа може й не дійти. Без здобуття залікових очок у матчі п’ятого туру проти Іспанії швейцарці, так би мовити, достроково вилетять до нижчої за рангом когорти ЛН.

Водночас після історичної перемоги над іспанцями в Києві українська збірна відчутно посилила свої позиції в еліті футбольних «націй», залишивши для себе на фініші турніру хороший простір для маневрів. Залежно від того, як підуть справи в команди Шевченка в най­ближчих матчах, залежатиме й їхня турнірна доля в нинішньому розіграші ЛН.

Олександр Зінченко каже, що в команді мріють про участь у «плей-оф» турніру, куди, нагадаємо, потрапляють переможці чотирьох квартетів дивізіону «А».

На перший погляд, ідею з виграшем українськими збірниками «пульки» під номером чотири виглядає доволі химерно. Утім, перегравши в жовтні іспанців, підопічні Шевченка показали, що для них немає нічого неможливого.

Щоправда, перед початком листопадового збору очільник «синьо-жовтих» більше остерігався повторення нещодавньої історії з розгромною поразкою чинному чемпіону світу — збірній Франції. «Давайте зробимо так, аби ми знову не оступилися. Давайте завчасно почнемо готуватися, завчасно почнемо думати про наші три найближ­чі поєдинки», — сказав своїм підопічним Андрій Шевченко.

Виглядає так, що для успішного подолання цього виклику головному тренеру «синьо-жовтих» потрібно вміло розподілити наявні в нього перед матчами з Польщею, Німеччиною та Швейцарією сили та засоби.

Попри відсутність у таборі «синьо-жовтих» низки інфікованих та травмованих футболістів, варіантів для кадрової ротації у Шевченка є чимало, адже останнім часом до збірної України приїздить потужний іноземний легіон.

НА СТАРТ!

Склад збірної України:

Воротарі: П’ятов («Шахтар»), Лунін («Реал», Іспанія), Паньків («Олександрія»), Різник («Ворскла»).
Захисники: Кривцов, Матвієнко, Бондар (усі — «Шахтар»), Забарний («Динамо»), Чеберко (ЛАСК, Австрія), Конопля («Десна»), Соболь («Брюгге», Бельгія), Михайличенко («Андерлехт», Бельгія).
Півзахисники: Степаненко, Коваленко, Марлос (усі — «Шахтар»), Сидорчук, Циганков (обидва — «Динамо»), Макаренко («Кортрейк», Бельгія), Харатін, Зубков (обидва — «Ференцварош», Угорщина),  Маліновський («Аталанта», Італія), Зінченко («Манчестер Сіті», Англія), Ярмоленко («Вест Хем», Англія).
Нападники: Яремчук («Гент», Бельгія), Мораес («Шахтар»).