Безпечних доз алкоголю не існує. Навіть якщо ви вирішили «лише скуштувати задля товариства». Один келих вина, застерігають лікарі, так само шкідливий, як і три склянки горілки.
Бо рано чи пізно викликає алкогольну залежність. Так вважає багаторічний керівник департаменту охорони здоров’я Великої Британії, лікар і науковець Дункан Селбі.
Адже відомо, що багато людей не бачать жодної проблеми в тому, аби випити по келиху вина наприкінці робочого дня. Але мало хто розуміє, скільки він насправді випиває. Це комплексна проблема, пов’язана з тим, що останнім часом середній розмір келиха для вина помітно... збільшився.
Селбі називає алкоголь «тихим убивцею» і з сумом констатує: починаючи з 1970-х років рівень захворювань, пов’язаних із розпиванням спиртних напоїв, зріс на 500%. «Це третя причина смертності серед людей працездатного віку», — застерігає фахівець.
За даними видання The Daily Mail, тільки в Британії та Фінляндії (якщо брати європейські країни) простежується помітне зростання кількості пацієнтів із хворобами печінки. Причина — надмірне захоплення алкоголем.
Відтак лікарі закликають до помірного споживання вина. Цей напій, вважають вони, корисний для судин і серця. Зокрема, вино підвищує рівень «хорошого» холестерину (ліпопротеїнів високої щільності). За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, помірне споживання вина — це 0,2 літра для жінок і 0,3 літра для чоловіків не більше п’яти разів на тиждень.