Арктичне повітря принесе в Україну перші морози, а на Закарпаття — сніг

10.11.2020
Арктичне повітря принесе в Україну перші морози, а на Закарпаття — сніг

Після невеликого потепління, спровокованого антициклоном Ramesh, українців чекають сильні опади, нічні заморозки, густі тумани та сильний північно-західний вітер.

Синоптики попереджають, що дощова погода з 10 листопада 2020 року захопить у полон практично всі регіони нашої країни, зробивши особливий акцент на центральних та південно-західних областях.

Якщо на вихідних нас радувала золота осінь з ясною сонячною погодою й цілком комфортними 15 градусами тепла, то з початком нового тижня доведеться серйозно задуматися про опалення у будинках, а також про парасольки, куртки й речі з теплої вовни.  

Адже температура повітря вдень знизиться до 3-5 градусів тепла, а ось уночі нас чекають перші заморозки на ґрунті до мінус 2-3 градусів. 

Найхолодніше традиційно буде за заході України, де прогнозують не лише морози вночі, а й мокрий сніг упереміш із холодними дощами.

Жителі Карпат та Закарпаття укотре милуватимуться сніжинками, що летять із неба, адже перших «білих мух» тут спостерігали вже наприкінці жовтня.

Але якщо для листопада ці температурні показники є цілком прийнятним, то у грудні ми зіткнемося з аномально теплими днями, причому справжній сніг може так і не випасти в жодному з регіонів країни аж до середини січня.

— Так само, як і в минулому році, нас чекає нетипове «зимове бабине літо», коли на тлі різкого похолодання погода настільки ж стрімко змінюватиме курс, радуючи небувалими відлигами й сонячними днями, — розповіла народний синоптик Наталія Діденко.

— Незважаючи на різкі зміни погоди, жовтень 2020 року в Києві видався надзвичайно теплим: за даними дослідників, за цей осінній місяць температура у столиці чотири рази поспіль побила рекорди 140-річного періоду спостережень. Отже, цілком логічно, що температурні аномалії ще порадують киян несподіваним теплом серед зими...

Кліматологи попереджають, що справжньої зими не буде в усьому світі аж до 2025 року через зміну сонячної активності, що відбувається кожні 200 років.

Тепла погода у грудні небезпечна збільшенням числа захворювань на ГРВІ, грип та коронавірус COVID-19, адже віруси та мікроби, яким морози не загрожують, зможуть вільно циркулювати повітрям.

Ситуацію частково може пом’якшити дощова погода, а також, сподіваємося, висока свідомість українців, які на Новий рік замість закордонних курортів віддадуть перевагу спокійному затишку домашнього вогнища.