Українські гандболісти розпочали кваліфікацію на ЧЄ-2020 з подвійного побачення з росіянами

10.11.2020
Українські гандболісти розпочали кваліфікацію на ЧЄ-2020 з подвійного побачення з росіянами

У спареному протистоянні з потужною збірною Росії українські гандболісти взяли одне очко. (Фото з сайта handball.net.ua.)

Відтоді як РФ розпочала свою агресію щодо України у спортивному світі було вирішено звести до мінімуму можливість зустрічей на міжнародній арені українських та російських команд, особливо тих, що мають великий суспільний резонанс.

Так, власне, під час процедури жеребкувань клубних турнірів i змагань національних збірних Європейський футбольний союз i досі розводить по різних групах представників Росії та України.

Водночас інші міжнародні федерації, які не мають занадто багато простору для подібних маневрів, вживають превентивних заходів дещо іншого характеру, влаштовуючи поєдинки між українськими та російськими командами на нейтральній території.

У цьому плані прийнятною точкою дотику для обох сторін виглядає Білорусь. Саме там чоловічі гандбольні збірні Росії та України й провели свої матчі групового раунду кваліфікації чемпіонату Європи-2022.

Попри те, що в календарі їхні поєдинки були розписані на другий та шостий тури відповідно (листопад 2020-го та травень 2021 року), російсько-українська дуель відбулася у формі спареної дуелі — під час першого ігрового вікна євровідбору.

До свого відбіркового квартету збірна України потрапила з третього рейтингового кошика, однак у протистоянні з титулованішими росіянами «синьо-жовті» боролися на рівних. Особливо це добре було видно в їхньому першому поєдинку, котрий якраз і завершився бо­йовою нічиєю.

«Дуже важливо розпочати кваліфікацію з хорошого результату, щоб гравці були впевнені у собі. Нічия — це не поразка. Різниця в рахунку була невеликою, обидві команди претендували не перемогу і зрештою прийшли до нічиєї. Ми взяли очко, зробимо висновки і будемо готуватись до наступного матчу», — так прокоментував євростарт своїх підопічних головний тренер збірної України Микола Степанець.

Після відставки з поста керманича української команди Сергія Бебешка (тренерський місток він залишив після не надто вдалого виступу у фінальній частині Євро-2020) команда залишилася під крилом його асистента.

Загалом Степанець непогано знайомий майже з усіма збірниками, тож закономірно, що вже в першому матчі на високому посту його підопічні досягли позитивного результату.

Щоправда, розвинути успіх і поповнити очками залікову скарбничку після другого матчу з росіянами українським гандболістам не вдалося. За словами президента ФГУ Андрія Мельника, вирішальне значення в повторному матчі мала психологія, і перемогла та команда, котра виявилася кращою в цьому компоненті.

Утім у збірній оптимістично дивляться на кваліфікаційну кампанію, адже навіть одне набране в матчах iз росіянами очко може зіграти важливе значення у відборі на Євро-2022, куди, згідно з регламентом, окрім двох кращих команд кожної з відбіркових «пульок», потраплять також і кілька кращих «третіх» колективів.

Хай там як, а попереду на збірну України чекають поєдинки з командами Фарерських островів i Чехії, в яких, власне, й вирішиться турнірна доля команди Степанця.

 

ТАБЛО


Чемпіонат Європи-2022. Кваліфікація. Група 3. Україна – Росія – 27:27, 28:30.