Слон проти віслюка: Сполучені Штати Америки обрали президента

04.11.2020
Слон проти віслюка: Сполучені Штати Америки обрали президента

На виборах президента США у двобої сходяться «слон» Дональд Трамп та «віслюк» Джо Байден.

Ще з ХІХ століття з легкої руки художника-карикатуриста Томаса Неста символами двох провідних політичних партій США стали тварини.
 
Американці часто пишуть як саме собою зрозуміле «партія слона», маючи на увазі республіканців, і «партія віслюка», маючи на увазі демократів. У кожному з прізвиськ є і приємне, й образливе.
 
Слон — тварина сильна, але не дуже багата на розум, а віслюк — істота працьовита, але дуже вже вперта.
 
З образами чи без них, але вчора (чи частково сьогодні за київським часом) на виборах президента США у двобої сходяться «слон» Дональд Трамп та «віслюк» Джо Байден. Перший багато сервізів розбив у політичний «порцеляновій лавці» за попередні 4 роки свого правління.
 
А другий iз неймовірною наполегливістю, як і належить віслюку, останні роки працював над тим, щоб вигнати слона з цієї «лавки», яка в США має назву Білий дім.
 
Не варто нагадувати, що американські вибори мають доленосне значення не лише для Сполучених Штатів, а й для решти світу.
 
Тож довга і часто брудна виборча кампанія завершилася, агітація припинилася, американським вибо­рцям лише варто сказати сьогодні своє остаточне слово.
 
Хоча залишається багато питань щодо того, як скоро буде відомий результат через потоки бюлетенів, що надійшли поштою, та можливі юридичні проблеми.

Явка на вибори буде найвищою за сто років 

Ці фактори, поряд iз безпрецедентною хвилею протестів з вимогою соціальної справедливості, запобіжних заходів щодо коронавірусу та кампанії розпалювання страху президентом Трампом, призвели до побоювань щодо того, чи можуть вибухнути після дня голосування масові заворушення з боку прихильників одного чи іншого кандидатів.
 
Не бажаючи ризикувати, магазини та підприємства деяких американських міст уже позабивали вікна своїх закладів, тоді як по всій країні суворий політичний клімат призвів до жорстких дискусій, у деяких випадках навіть до поділу сімей.
 
Американські ЗМІ повідомляють, що населення країни найбільш політизоване та електризоване цими виборами за останні 100 років. Досить сказати, що до запланованого на 3 листопада офіційного дня голосування свій голос на виборах у Сполучених Штатах станом на 1 листопада вже віддали 93,3 мільйона американців. Про це повідомила неурядова організація U.S. Elections Project при університеті Флориди.
 
Судячи з карти U.S. Elections Project, найбільше виборців проголосували в Каліфорнії (близько 10,6 мільйона), Техасі (9,7 мільйона) та Флориді (8,7 мільйона). За даними агенції «Рейтер», показники явки на президентських виборах нинішнього року близькі до того, щоб стати рекордними за останні сто років. 
 
Кількість громадян, які проголосували до офіційного дня виборів, уже перевалює за 60% загальної явки на президентських виборах 2016 року. Оглядачі пов’язують збільшення раннього голосування з тим, що багато виборців надають перевагу голосуванню поштою в часи пандемії, а також значним ентузіазмом виборців на підтримку обох кандидатів — чинного президента США Дональда Трампа та колишнього американського віцепрезидента Джо Байдена.
 
За оцінками експертів, явка на цьогорічних американських виборах значно перевищить 138 мільйонів, які проголосували під час виборів 2016 року. За оцінкою глави і засновника Центру електоральних інновацій та досліджень у Вашингтоні Девіда Бекера, загальна явка на виборах президента США цього року може сягнути понад 150 мільйонів громадян iз близько 240 мільйонів зареєстрованих виборців. Якщо ці прогнози справдяться, це означатиме, що на виборах проголосують на 20 мільйонів більше американців, ніж у 2016 році.

Як намагаються впливати на вибори Росія, Іран та Китай

В останній день виборчої кампанії під час виступу в Філадельфії 77-річний колишній віцепрезидент та кандидат від Демократичної партії Джо Байден заявив: «Через два дні ми можемо покласти кінець президентству, яке розділило цю націю».
 
«Пора встати, повернути нашу демократію», — сказав він. Опитування на національному рівні постійно показують, що Байден випереджає Трампа. Останнє опитування служби RealClearPolitics у неділю, 1 листопада, свідчить, що Байден попереду чинного президента на 7,2 відсотка.
 
Але з обох таборів неодноразово попереджали, що опитування можуть бути помилковими, як у 2016 році. Трамп провів виснажливу низку бурхливих мітингів із натовпами, багато з яких були без масок. Байден проводив набагато менше мітингів з набагато більшою обережністю, як правило, соціально віддаленими з’їздами, і подбав про те, щоб бути в масці.
 
Окремим питанням залишається те, наскільки великий вплив на результат президентських вибо­рів у США будуть мати дез­інформація, фейкові новини та хакерські атаки з Росії, Ірану та Китаю.
 
Американська розвідка та дослідники великих інтернет-компаній США заявляють про хакерські атаки з різних країн, зокрема, атакують виборчі штаби кандидатів у президенти США від обох партій, Дональда Трампа та Джо Байдена. 
 
Група російських хакерів Fancy Bear атакувала електронні адреси Демократичної партії у Каліфорнії та Індіані, а також впливові аналітичні центри у Вашингтоні та Нью-Йорку, пише видання. За даними корпорації «Майкрософт», їхніми мішенями стало понад 200 організацій.
 
За результатами низки досліджень у США, групу Fancy Bear контролює російська військова розвідка. Саме хакерів цієї групи у 2016 році звинувачували у втручанні в американські вибори, коли вони отримали доступ до переписки вибо­рчого штабу Хілларі Клінтон.
 
Упродовж цієї виборчої кампанії у США «Фейсбук» та «Твіттер» неодноразово оголошували про розкриття іноземних операцій, спрямованих на поляризацію настроїв серед американських громадян, пише «Рейтер». Зокрема, був видалений фейковий сайт новин лівого спрямування, запущений в Росії, який критикував демократичного кандидата Байдена. Пізніше агенція «Рейтер» виявила подібний веб-сайт, що працював на американську аудиторію, але був правого спрямування.
 
Агентство США з кібербезпеки та безпеки інфраструктури (CISA) спільно з ФБР оприлюднили заяву, що російські хакери «проводять кампанію проти широкого кола цілей у США». Вони, серед іншого, не виключають, що росіяни шукають можливість потрапити в американські комп’ютерні мережі, щоб у майбутньому викрадати і «вкидувати» в пресу документи, і таким чином впливати на політичні процеси в США. 
 
За даними джерел серед американських посадовців, група хакерів з Ірану надіслала тисячі повідомлень з погрозами виборцям кількох американських штатів, зокрема Флориди.
 
«Рейтер», посилаючись на власні джерела, повідомляє, що відповідальність за ці атаки поклали на Іран, тому що хакери у деяких повідомленнях припустились редакторської помилки на відео, яке було прикріплене до електронного листа. Провокаційне відео розіслали від імені праворадикальної організації, що підтримує Дональда Трампа.
 
На ньому показано, як можна зламати бази даних виборців. 
Соратників Байдена теж не оминули атаки хакерів — вони були здійснені з Китаю. У вересні компанія «Майкрософт» презентувала детальну передвиборчу інформацію про те, як іноземні хакери намагалися шпигувати за голосуванням у США.