Рівень гемоглобіну в крові — важливий індикатор здоров’я. Якщо він у нормі, кажуть лікарі, то імунітет має ресурси чинити опір збудникам хвороб.
У разі ж, коли його показники нижчі від необхідного, організм стає вразливішим до вірусів та сезонних недуг.
Якщо виникає необхідність підняти рівень гемоглобіну, лікарі радять звернути увагу на щоденний раціон. На вашому столі має бути вдосталь продуктів, які містять залізо.
Наприклад, теляча або свиняча печінка, язик, нирки. Багато заліза також у бобових (квасоля, горох). Споживайте гречану, вівсяну, пшеничну каші.
Розвиткові анемії запобігає також фолієва кислота (вітамін В9). Хоча б раз на день готуйте салати із пекінської капусти, селери, шпинату, петрушки і цибулі — в зелені багато цього важливого мікроелементу.
Джерело необхідних організму вітамінів та мінералів — сирі овочі й фрукти. Не забувайте, що високі температури під час приготування страв значно зменшують «вітамінний склад» садовини та городини. Підвищити рівень гемоглобіну допоможуть яблука, груші, інжир, ківі, а також капуста, буряк і морква.
М’ясні продукти доцільно вживати з фруктами, вважають дієтологи. Залізо краще засвоюється з вітаміном С. Його багато у цитрусових. Збризкуйте м’ясні продукти лимонним соком.
Особливо багаті на залізо м’ясо кроля, індика, телятини та баранини. Намагайтеся готувати м’ясо на пару — так воно краще зберігає корисні речовини, зокрема залізо.
Підняти рівень гемоглобіну допоможе настоянка із липового цвіту й меду. Чотири столові ложки подрібненого цвіту необхідно залити літром окропу, а коли суміш трішки охолоне — додати чотири столові ложки меду. Отриманий напій треба настоювати в сухому темному місці протягом трьох днів. Настоянку пити щодня по склянці, бажано натщесерце.
Тим, хто дуже полюбляє чорну каву і чай, варто знати, що ці напої мають здатність вимивати залізо з організму. Тож, якщо виникла проблема з гемоглобіном, каву краще замінити на какао (також смачний і корисний напій), а замість чаю — пити відвар із сушених ягід шипшини, які багаті на вітамін С. У зимовий період напій із шипшини — добра підтримка для ослабленого імунітету.