Скарби підземелля: на Тернопільщині хочуть створити Геологічний парк

27.10.2020
Скарби підземелля: на Тернопільщині хочуть створити Геологічний парк

Славнозвісна печера Оптимістична — місце паломництва любителів спортивного туризму. (Фото з сайта Борщівського краєзнавчого музею.)

Задумом створити на півдні області Національний природний заповідник «Печери Поділля (Тернопілля)» поділився на своїй сторінці у «Фейсбуцi» заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Віктор Устенко.
 
«Є ідея, і мені цікава щодо неї ваша думка, — пише він. — Це стосується одного з найбільших природних див Тернопільщини — печер.
 
Придністровський карстовий район займає площу майже 8 тисяч квадратних метрів на півдні області. Завдяки активним дослідженням спелеологів, протяжність печер постійно збільшується.
 
Однак вивчення цих середовищ вимагає специфічних умов. Карстові ландшафти — надзвичайно вразливі. Найменше втручання людини призводить до незворотних змін, а подекуди до катастрофічних наслідків.
 
Натомість маємо надзвичайно низький рівень охорони комплексу печер. На наземній частині територій тривають господарські роботи. Не впорядковано туристичну діяльність. Проводяться несанкціоновані дослідження. Усе це може призвести до непоправних втрат екосистеми.
 
Щоб попередити незворотні зміни та максимально розкрити потенціал Придністровського карстового району, виникла ініціатива створити в його межах Геологічний парк (Національний природний заповідник) «Печери Поділля (Тернопілля)».
 
На думку Віктора Устенка, це надасть можливість підійти до діяльності геологічних пам’яток комплексно, впорядкувати кадастровий облік печерних ресурсів. Завданням парку стане створення перспективного плану розвитку печерних та карстових туристичних маршрутів. У частині дослідницької та наукової діяльності буде посилено роботу у сфері вивчення та документації природних печер регіону.
 
На базі Парку планують проводити навчання фахівців туристичного супроводу, що працюють на тури­стичних об’єктах i маршрутах, пов’язаних iз печерами. Також на працівників заповідника буде покладено роботу з розробки, узго­дження та організації системи контролю та регламентації відвідування печер регіону, зокрема в некомерційних розвідувально-дослідницьких цілях.
 
Печери Тернопільщини — справді одне з природних див, якими область може пишатися. У світі поки що не відкрили інших великих горизонтальних гіпсових печер зі специфічною будовою, схожою на сітку з кам’яних порожнин. Р
 
озташовані вони на глибині від 10 до 50-60 метрів під землею, і лише в офіційному кадастрі їх є близько семи десятків. Одна з найвідоміших серед них — Оптимістична, яка вважається другою у світі за довжиною після американської Мамонтової, а серед гіпсових печер — узагалі найдовшою.