«Шахтар» сенсаційно здолав іспанського чемпіона у матчі Суперліги

23.10.2020
«Шахтар» сенсаційно здолав іспанського чемпіона у матчі Суперліги

Імениті й титуловані футболісти «Ювентуса» вміло скористалися своїми шансами в матчі проти київського «Динамо». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Після чотирирічної перерви в основному раунді Ліги чемпіонів знову грають одразу дві українські команди.
 
Попри те, що перед жеребкуванням «Шахтар» та «Динамо» перебували в різних кошиках посіву («гірники» — в другому», «біло-сині» — в третьому), обидва вітчизняні флагмани потрапили до однотипних груп.
 
У кожному випадку суперниками двох найсильніших вітчизняних колективів по квартету стала пара найкращих команд з Італії та Іспанії.

Команда з амбіціями

Не дивно, що частина експертів дуже швидко відвела українським клубам в еліт-раунді поточної Суперліги роль команд другого плану, котрі змагатимуться хіба що за перепустки до «плей-оф» Ліги Європи (їх отримують володарі третіх місць).
 
«Нам дісталася одна з найскладніших груп», — говорив після жеребкування наставник «Шахтаря» Луїш Каштру, підтверджуючи таким чином усю складність майбутньої турнірної боротьби з іспанським «Реалом», італійським «Інтером», а також «Боруссією» з Менхенгладбаха. 
 
Коли ж перед матчем стартового туру проти «королівського» клубу в таборі «гірників» сталося масове інфікування коронавірусом, через яке поза грою опинилася ціла низка провідних виконавців, думки португальського наставника «помаранчево-чорних» набули ще більшої тьмяності.
 
Напередодні поєдинку в Мадриді Луїша Каштру вивів iз рівноваги той факт, що на передматчевій пресконференції місцеві журналісти не поставили наставнику «вершкових» Зінедіну Зідану жодного запитання про «Шахтар». 
 
«Такої неповаги до суперника не має бути. Невже програний «Реалом» поєдинок «Кадісу» в прімері важливіший за майбутню гру «вершкових» проти нашої команди в Суперлізі?» — дивувався португальський очільник «Шахтаря».
 
Однак здається, що перед стартом у Лізі чемпіонів керманича «Реала» й справді більше хвилювали справи внутрішньої кухні, інакше як пояснити той факт, що в «основі» «реалістів» на гру проти «гірників» не було лідерів — Крооса, Бенземи, Іско?
 
За таких обставин український чемпіон, котрий через коронавірусний карантин, зрозуміло, також грав далеким від оптимального складом (у матчі відбувся «лігочемпіонський» дебют одразу шести молодих «гірників»), уже до перерви зумів тричі відзначитися у воротах «галактичних» господарів.
 
У другій частині гри Зідан та К° усіма силами намагалися врятувати становище, i на другій доданій до основного часу хвилині «вершкові» навіть забили у ворота 19-річного Анатолія Трубіна рятівний м’яч. Однак після застосування системи ВАР головний арбітр матчу скасував гол, дозволивши таким чином статися в Мадриді гучній сенсації.
 
«У «Шахтаря» немає основного та резервного складу. У нас сьогодні, як і завжди, немає імен, які виходять на поле, а є команда. І саме це допомогло нам перемогти «Реал». Дехто, мабуть, був неуважним, не оцінив «Шахтар» так, як потрібно було це зробити. Утім у нас є дуже кваліфіковані гравці. Вони дуже наполегливо готувалися до зустрічi з «Реалом» і продемонстрували, що мають великі амбіції», — зазначив Каштру, додатково нагадавши, що в минулому сезоні «гірники» з перевагою в 23 очки виграли національний чемпіонат, а також дісталися до півфіналу Ліги Європи.
 
Водночас візаві португальця з «Реалу» визнав, що у середу в його команди був поганий вечір. «Важка поразка. Гравці роздратовані. І це логічно, адже вони чемпіони. Утім ми повинні знайти рішення, аби такі матчі більше не повторювалися. Це моя робота», — наголосив Зінедін Зідан. 

Досвід із практики

Перемога «Шахтаря» (як, власне, й історичний успіх збірної України в матчі проти Іспанії в Лізі націй) виглядає й справді непересічною подією. «Молодці», «Браво», вітання з прекрасним результатом і не менш яскравою грою на адресу гірників летять з усіх куточків.
 
Знаковість події визнають навіть у вболівальницькому таборі опонентів iз київського «Динамо», улюблена команда котрих, на відміну від «гірників», iз поразки розпочала свій старт у еліт-раунді ЛЧ.
 
До Києва незмінний чемпіон останніх сезонів у Серії А прибув без своєї головної зірки. Однак і без Кріштіану Роналду, котрий перебуває на коронавірусній само­ізоляції, «Ювентус» двічі знайшов шлях до динамівських володінь. За словами головного тренера «біло-синіх» Мірчі Луческу, іменита команда вміло скористалася помилками «Динамо» в захисті. 
 
Досвід, який частина динамівських футболістів отримала в нещодавніх поєдинках за збірну, без сумніву, допомогла їм на гідному рівні зіграти проти «Старої синьйори» та отримати заслужені оплески від кількох десятків тисяч уболівальників на домашній арені.
 
Однак у команді визнають, що для професіонального зростання вони потребують додаткової міжнародної практики. «Через матчі з такими суперниками повинні прогресувати», — каже півзахисник «біло-синіх» Микола Шапаренко. Хоч, можливо, після непростих матчів за національну збірну динамівським лідерам не завадив би й незначний перепочинок.
 
До речі, в нинішньому сезоні матчі групового раунду ЛЧ проходитимуть в експрес-форматі. За винятком тритижневої перерви в листопаді на матчі національних збірних, зустрічі кращих клубів з європейських чемпіонатів проходитимуть кожного «мід-уїку».
 
Наступної ж середи на динамівців чекає виїзд у гості до «Ференцвароша» Сергія Реброва, котрий у стартовому турі ЛЧ зазнав розгрому від «Барселони» (1:5), а «Шахтар» у вівторок у Києві при­йме міланський «Інтер», який, нагадаємо, у нещодавньому півфіналі ЛЄ завдав «гірникам» болісного фіаско (0:5).
 
При цьому, як інформує МОЗ України, попри погіршення епідемічної ситуації з коронавірусом у нашій країні, гру донецького та міланського клубів на НСК «Олімпійський» зможуть відвідати близько десяти тисяч уболівальників. Не виключено, що після зустрічі з коронавірусом зможуть оговтатися й досвідчені ветерани «помаранчево-чорних».
 
Відтак перед принциповим поєдинком з італійським грандом очільнику «гірників» доведеться вирішувати непросту проблему з вибором основного складу. У Мадриді «гірницька» молодь уже довела, що має серйозний потенціал і великі амбіції. До слова, 19-річний бразильський легіонер «Шахтаря» Тете настільки вразив експертів своєю грою в Мадриді, що претендує на звання кращого гравця стартового туру в Лізі чемпіонів.
 
Водночас після історичної звитяги над 13-разовим володарем Кубка чемпіонів ветеран «гірників» Андрій П’ятов порадив молодим футболістам не зазнаватися.
 
Вітаючи свого колегу по цеху — 19-річного Анатолія Трубіна — з феєричним дебютом у Суперлізі, досвідчений воротар сказав: «Із дебютом. Бажаю занадто сильно не зачаровуватися перемогами, але завжди їх цінувати. Це лише початок нового величезного шляху, котрий неможливо буде забути». 
 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Еліт-раунд. 1-й тур. 
Група В. «Реал» (Іспанія) — «Шахтар» (Україна) — 2:3 (Модрич, 54; Жуніор, 59 — Тете, 29; Варан, 33 (у свої ворота); Соломон, 42; «Ш»: Трубін, Бондар, Додо, Корнієнко, Хочолава, Майкон, Антоніо (В’юнник, 95), Тете, Соломон (Вітао, 92), Марлос, Дентіньйо (Судаков, 86)), «Інтер» (Італія) — «Боруссія» (М, Німеччина) — 2:2.
Група G. «Динамо» (Україна) — «Ювентус» (Італія) — 0:2 (Мората, 46, 84; «Д»: Бущан, Кендзьора, Забарний, Миколенко, Караваєв (Попов, 70), Сидорчук, Циганков (Вербич, 71), Шапаренко, Буяльський (Гармаш, 89), Де Пена (Родрігес, 60), Супряга), «Барселона» (Іспанія) — «Ференцварош» (Угорщина) — 5:1 (Мессі, 27 (пен.); Фаті, 42; Коутіньйо, 52; Педрі, 82; Дембеле, 89 — Харатін, 70 (пен.); вилучення: Піке, 68 («Б»)).