Сланцева змова: на Харківщині прокуратура намагається скасувати результати аукціону з продажу «газової» ділянки

21.10.2020
Дергачівська місцева прокуратура направила до господарського суду Харківської області позов із проханнями відмінити результати аукціонних торгів, які відбулися у 2016 році.
 
Тоді з підприємствами, що отримали перемогу, було укладено договір купівлі-продажу дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення виділеної ділянки, а також дослідно-промислової розробки на ній родовища сланцевого газу.
 
«Якщо позов буде задоволено, — повідомила пресслужба прокуратури в Харківській області, — то в розпорядження держави повернуть ділянку загальною площею 10 тисяч гектарів, балансові запаси надр якої становлять близько 500 мільйонів кубічних метрів газу». 
 
Перегляд цієї справи став можливим після того, як Антимонопольний комітет України підтвердив той факт, що учасники торгів вступили у змову з метою викривлення їх результатів.
 
Ці дії були визнані антиконкурентними та протизаконними. Проводила аукціон із продажу спеціального дозволу Державна служба геології і надр. 
 
Як «УМ» уже повідомляла, тема видобутку нетрадиційного газу в Харківському і Донецькому регіонах активно обговорювалася до початку війни на Донбасі. Амбітний газовий проєкт планувала реалізувати на сході України американська компанія Shell.
 
Утім проросійські партії і ЗМІ, захищаючи інтереси «Газпрому», провели настільки потужну агітацію проти видобутку сланцю, що всі проєкти довелося згорнути через протести місцевого населення.
 
Багато експертів тоді назвали сланцеву істерію результатом потужної інформаційної війни, яку організувала Москва для захисту своїх газових інтересів.