У мене з нашою сьогоднішньою кулінарною порадницею Валентиною Кузьмовою відразу вималювалося спільне бажання: як тільки дивишся на пляцки — барвисті, кремово-ягідно-горіхові, з багатьма цікавими шарами і прошарками, хочеться навчитися такі пекти також.
Хоча б для душі, бо навіть спостерігати таке — це також певного роду насолода. І поки я, так би мовити, на шляху до цієї мрії, пані Валентина її вже втілила в життя. Її неймовірно гарну і смачну випічку, а також інші страви дуже шанують господині.
Аж так, що кулінарка із Хмельницького Валентина Кузьмова стала переможницею в осінньому конкурсі смаколиків, отож і сьогоднішні рецепти у нас — від переможниці.
Валентина Кузьмова за освітою — бухгалтер, за покликанням — чудовий кулінар.
«Маю чоловіка, двох доньок і внучку, тому готувати є для кого. Дівчата мої дуже гарно готують, але не печуть, кажуть: нам вистачає маминої випічки, — розповідає пані Валентина. — А от внучка Діана любить пекти — піцу, млинцi з різними начинками».
Напевне, бабусине захоплення і добра місія нагодувати родину смачно і красиво, передалася і внучці. Як свого часу Валентині Кузьмовій передалося вміння уже її бабці готувати.
«Бабуся готувала, і я завжди була поряд. Свій перший борщ зварила, коли мені було 14 років. Дуже переживала, але всі їли, хвалили, просили добавки. Я була щаслива. Завжди на свята до нас приїжджали родичі з Тернополя, і ця їхня випічка, ці пляцки — це щось неймовірне! І я ще в школу ходила, але вже тоді поставила собі таку ціль, що я теж буду так пекти. Пекла багато, навіть родичам на весілля. Зараз печу на дні народження і на свята. Коли я побачила велику і дуже цікаву кулінарну групу Лілії Цвіт, я відразу захотіла поділитись iз людьми тим, що я знаю, та навчитись чогось від них».
Ось так передаються гарні рецепти: від покоління до покоління, від сучасниці — сучасниці. Щось є в цьому доброму і смачному колообігу, раз внучки беруться за тісто, бо так пекла їх бабуся, і раз господині дякують іншим господиням, що вчать їх.
«Дуже люблю бісквітні пляцки, паски, а з перших страв це, звичайно, борщ, ну і голубці. Мій улюблений тост: «Не жалійте, що було, не гадайте, що буде, бережіть, що є!» — додає Валентина Кузьмова з побажанням нашим читачам усіх благ.
Сезон соління грибів і хрумкої капусти
Так, це — пізня осінь: iз грибами, з качанами капусти. У пані Валентини є рецепт особливої квашеної капусти — так готувала бабуся.
«Я коли спробувала за цим рецептом, то квашу вже більше 10 років. Капуста не перекисає, не темніє. Зберігатись у погребі може до двох років і буде біленька, хрумка, апетитна і дуже корисна», — розповідає господиня і ділиться рецептом.
На літр води — по повній столовій ложці солі та цукру.
Нашинкувати капусту і моркву (моркви багато не потрібно, гарно, коли капуста біленька), перемішати.
Розкласти в банки під легким пресом, щоб не м’яти. Залити розсолом, накрити кришками з дірками (для зливу води), щоб надходило повітря. І залишаємо на 3 дні в теплому місці.
Коли капуста уквасилася, викидаємо з банок у велику миску і залишаємо на 30-40 хвилин, щоб вийшла гіркота. Тим часом помити банки і щільно вкласти капусту разом із соком. Закриваємо пластмасовими кришками і ставимо на холод. А взимку до картоплі в мундирах або зі шкварочками — те, що треба!
Мариновані грибочки
Якраз грибний сезон у розпалі. Майстриня з Хмельницька розповідає, як їх гарно і смачно замаринувати.
Почистити, помити і відварити гриби до готовності.
На літр відварених грибів готуємо такий маринад: 0,5 л води, 2 чайні ложки солі, 1 ч. ложка цукру, 3 ст. ложки оцту 9%, лавровий лист, перець горошком. Коли закипить маринад, кидаємо гриби і варимо 10-15 хвилин, а після цього розкладаємо в сухі стерилізовані банки і закручуємо. Це, безперечно, дуже смачно!
Пухкі соковиті котлети
Восени до тушкованих овочів часто хочеться покласти щось соковите і м’ясне, приміром котлетку. За рецептом пані Валентини вони вдаються на диво смачними. «Їх так люблять гості», — пишуть у відгуках господині.
На 1-1,5 кг м’яса (свинячий ошийок і лопатка) потрібно 3-4 яйця, велика цибулина, 2-3 зубці часнику, 1/3 батона, сіль, перець за смаком.
М’ясо і сиру цибулю перекрутити на м’ясорубці двічі, часник пропустити через часникодавку. Батон замочити у воді, коли добре розмок — відтиснути і додати до фаршу разом з яйцем.
Посолити, поперчити, добре вимішати і відбити. Коли фарш добре відбитий — то котлети тугенькі й добре тримають форму. Нагріти пательню, додати олію і посмажити.
Гостям сподобаються! І нехай рідні будуть бажаними гостями!
Паштетна ніжність
«Хочу поділитись iз вами дуже смачним, ніжним на смак і простим у приготуванні паштетом iз печінки», — продовжує невтомна господиня Валентина Кузьмова.
Потрібно кілограм печінки (свинячої чи яловичої). Сиру печінку перекрутити на м’ясорубці, 2 середні цибулини протушкувати на олії до прозорого кольору і теж пропустити на м’ясорубці.
Додати 4 яйця, сіль і чорний мелений перець за смаком, усе старанно перемішати. Затим 0,5 літра молока гріємо до гарячого і додаємо пачку маргарину (маргарин має розтопитись у молоці).
Потім до молока з маргарином додаємо 400 г крекеру з цибулею (подрібненого), перемішуємо і даємо постояти 5-10 хвилин.
Додаємо до маси з печінкою, все перемішуємо і викладаємо у форму, змащену і застелену пергаментом.
Випікаємо при температурі 170 градусів годину. Готовність визначаємо шпажкою. Розмір форми — 22-30 см, а висота — 6-7 см.
Це красиво, ошатно, святково і дуже смачно!
Курка з млинцями — інтригуюча страва!
Такого я ще не бачила! Гляньте, яка цікава ця страва: незвична й інтригуюча. Як помістити млинцi в курку так, щоб це виглядало, як курячий торт, і було за смаком — дуже і дуже, пані Валентина розповідає із задоволенням. Каже, що також дуже любить цю страву — і готувати, і пригощати нею, і смакувати.
Отож, за її рецептом, спочатку слід зняти шкурку з курки обережно по колу. Підрізаємо крила і гомілки, щоб потім курка мала гарну форму. Усе інше виймаємо, відділяємо від кісточок, перекручуємо через м’ясорубку (господиня каже, що ще додає свинячого ошийка, щоб фарш був соковитим).
Смажимо 2 цибулини, 1-2 морквини, солимо, перчимо за смаком, додаємо 3-4 яйця. Вимішуємо (відбиваємо) фарш. Сирим фаршем начиняємо млинці, як на налисники.
Перед тим як начиняти курку, кожен налисник обмокнути в яйця (3-4), збиті з 1-2 столовими ложками майонезу, для того, щоб вони тримались купи і не розсипались.
Запікаємо до зарум’янення, приблизно годину. Маєте страву — хоч на свято, хоч для будня!
Родзинково-лимонні ромбики для осені
До гарячого напою, особливо коли на вулиці холодно, вони дуже смакують: iз лимонними нотками, з горішками та родзинками, акуратні і дуже смачні.
Валентина Кузьмова каже, що цей рецепт давно перевірений і ці тістечка давно стали улюбленими в її родині.
Потрібно 200 г маргарину (масла) кімнатної температури, 200 г сметани, 2 склянки борошна, чайна ложка соди, столова ложка оцту (щоб погасити соду), дрiбка солі.
З усіх цих інгредієнтів замісити тісто й поставити в холодильник. А тим часом готуємо начинку.
Начинка: лимон, склянка горіхів, склянка родзинок без кісточок, склянка цукру, яйце.
Лимон ошпарити й натерти на тертці, кісточки вибрати. Горіхи подрібнити качалкою. Міксером збити яйце і цукор. Родзинки залити окропом на 20 хвилин. І коли все пiдготували, з’єднати — начинка готова.
Повертаємось до тіста — ділимо на дві частини. Одну частину розкачуємо на пергаменті і з пергаментом ставимо на деко. Викладаємо начинку і накриваємо зверху другою частиною тіста, проколюємо виделкою, щоб не здувалось. Печемо при температурі 180 градусів 40-50 хвилин.
Ще гарячим ріжемо на ромби або хто як хоче. Коли вистигнуть, посипати цукровою пудрою.
Похолодало, а смачна і корисна їжа може суттєво поліпшити і настрій, і зміцнити імунітет. І додати фарб, смаку, натхнення. Кулінарні майстрині не стомлюються щоразу говорити про любов.
Напевне, вони добре знають про це почуття, коли збирають за столом родину. Смачного!