Екологічно чиста продукція з полів півдня України припала до душі жителям Великої Британії: гарбузики сорту Хантер охоче закуповують супермаркети цієї країни.
Така співпраця дуже вигідна для обох країн, адже ціна у 3-5 гривень за кілограм європейцям здається смішною, а для фермерів України це чудова можливість швидко продати товар i залишитися з добрим прибутком навіть за умов карантину.
Смачна продукція з Херсонщини відмінно переносить транспортування, без перешкод проходить усі суворі критерії відбору на кордоні та користується незмінно високим попитом у покупця.
— Гарбузи цього сорту відрізняються компактними розмірами, мускатно-горіховим смаком й невеликою кількістю насіння всередині плоду, — розповідає головний агроном підприємства «Фаворит» Володимир Щиров.
— У 2020 році ми задіяли під посів гарбуза відразу 80 гектарів у районі села Роздольне й не помилилися: наша продукція має відмінний попит не лише в Україні, а й за кордоном. Оригінальний смак дозволяє використовувати гарбузики, вирощені на Херсонщині, в кулінарії, а також робити популярні фреш-соки.
Красиві гарбузики у формі лампочки з серпня по кінець жовтня щодня збирають iз полів i сортують по калібру, строго контролюючи, щоб усередині плодів не було шкідників, а на шкірці — механічних пошкоджень.
Під це побудували цілі цехи, де змогли отримати працю з гідною оплатою сотні робітників.
У жовтні 2020 року збирають останній урожай нинішнього сезону, після чого поле повинно відпочити для того, щоб уже через пів року дати можливість виростити такі ж чудові й соковиті плоди.
— Обрізаємо гарбузи та складаємо продукцію до контейнерів, — розповідає працівниця фермерського господарства Оксана Шемановська. — Строго стежимо, щоб не було пошкоджень, адже це негативно вплине на транспортування. На цьому наша робота закінчується й продукція потрапляє на сортувальну лінію, де вже автомат відмиє кожен гарбузик від бруду, висушить i порозкладає по ящиках.
Цікаво, що швидкість сортування вельми висока — чотири гарбузи на секунду, а навантажені машини виїжджають з України до Великобританії практично щодня.
Попри високий попит на товар за кордоном, на ринках Херсонщини та в інших регіонах люди спокійно можуть купити гарбузи сорту Хантер за доступною ціною.
За екологічною чистотою товару та відсутністю всередині плодів нітратів стежать фахівці відповідних служб.
— Наші інспектори систематично проводять рейди та пильнують за тим, щоб не допустити появи небезпечних речовин та шкідників у гарбузах на полях, — розповідає начальник управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Херсонської області Лариса Коломієць.
— Гарбузи, які відправлять на експорт у Велику Британію, сертифіковані й регулярно проходять лабораторний фітосанітарний аналіз на предмет безпеки для споживача.
Аграрії Херсонщини з гордістю зазначають, що отримали чудову нагоду збільшити посівні площі під гарбуз навесні 2021 року.