«Будівельник» повернувся у змагання і зазнав двох поразок поспіль

20.10.2020
«Будівельник» повернувся у змагання і зазнав двох поразок поспіль

«Харківські соколи» переграли відроджений «Будівельник», але в столичному клубі вимагають переглянути результат. (Фото з сайта ФБУ.)

Старт нового сезону в найсильнішій лізі вітчизняного чоловічого баскетболу розпочався з мегановини, котра свідчила, що найтитулованіша команда України — київський «Будівельник» — знову повертається на змагальний майданчик.
 
У попередні роки керівництво «Будки» активно працювало над вирішенням боргових питань, які не дозволяли клубу отримати від ФІБА-Європа змагальну ліцензію.
 
Коли ж усі міжнародні заборони були зняті, «столичні гладіатори» поспішили заявитися на нинішній сезон. Про прихід на тренерський місток «Будівельника» знаного литовського фахівця Вальдемараса Хомічюса в київському клубі заявили лише за кілька днів до старту суперліги.
 
Не надто багато часу було у клубу й на комплектацію команди, котрою, до слова, розпочав займатися Леонід Яйло. Цікаво, що саме його кандидатуру іменитий київський клуб спочатку озвучив у якості головного тренера «гладіаторів».
 
Однак через кілька днів місце Яйла обійняв більш колоритний наставник, відомий своєю роботою в колективах з досвідом участі в Євролізі.
 
Утім одна лише наявність на тренерській лаві знаного «коуча» не зробила «Будівельник» умить командою екстра-класу.
 
Зібраний, так би мовити, на скору руку, у двох стартових поєдинках чемпіонату країни, на домашньо­му паркеті, столичний клуб зазнав двох поразок. Відкриваючи для себе офіційний сезон, «Будка» поступилася чинному чемпіону країни — «Дніпру», хоча й виграла у суперника першу половину двобою.
 
Так само невдачею для «гладіаторів» завершилося й їхнє протистояння з «Харківськими соколами». Попри те, що в попередніх сезонах харківська команда демонструвала не надто переконливу гру, переграти нинішній «Будівельник» виявилося не таким уже й непосильним завданням.
 
Щоправда, після матчу представники «Будки» подали до ФБУ протест на підсумковий результат цього двобою (77:79). У столичному клубі вважають, що суддівський комітет федерації має переглянути епізод, який виник у заключні моменти двобою.
 
За три секунди до фінальної сирени (за рахунку 77:79) американський захисник «Будівельника» Реджі Джонсон здійснив триочковий кидок, після котрого форвард «Соколів» Володимир Шевченко доторкнувся м’яча.
 
У київському клубі вважають, що той кидок має бути зарахований. У ФБУ ж обіцяють розглянути скаргу і у визначений регламентом строк винести свій вердикт. 
 
Водночас інша столична команда — «Київ-Баскет» — на старті ЧУ вже встигла провести чотири поєдинки. Відсвяткувавши в них чотири перемоги, підопічні Айнарса Багатскіса таким чином захопили одноосібне лідерство в турнірі.