Друга хвиля коронавірусу: у Франції планують надзвичайні заходи безпеки

16.10.2020
Друга хвиля коронавірусу: у Франції планують надзвичайні заходи безпеки

В умовах безпорадності урядів та медичних служб перед неконтрольованим та стрімким поширенням захворюваності на коронавірус європейці з нетерпінням очікували анонсованого інтерв’ю президента Франції Емманюеля Макрона.
 
І ось на телеканалах TF-1 і France 2 він офіційно заявив про поширення другої хвилі коронавiрусу, що вимагає нових масштабних заходів.
 
«Ми не втратили контроль (над епідемією), але перебуваємо в ситуації, яка викликає занепокоєння», — визнав Макрон, підкресливши, що в такі самі умови активізації епідемії поставлені й інші країни, та закликавши не пiддаватися паніці.

Комендантська година в Парижі

Макрон нагадав, що в останні дні у Франції виявляють близько 20 тисяч випадків зараження коронавірусом, проводячи щотижня 1,3-1,4 мільйона тестів. Варто зазначити, що з кінця серпня у Парижі можна зробити безплатний аналіз на коронавірусну інфекцію просто на вулиці.
 
Намети з необхідним обладнанням встановили у всіх 20 районах французької столиці біля будівель, де розташовані адміністрації округів. Тижнева кількість тестів в Україні тим часом на порядки менша і дорівнює добовій в Італії. Про довжелезні черги під медзакладами, де їх проводять, годі й говорити.
 
У зв’яку з драматичним розвитком пандемії Макрон оголосив про запровадження комендантської години мінімум на 4 тижні в регіоні Парижа і 8 найбільших міст країни та наполегливо рекомендував французам не збиратися у приватному порядку більш ніж ушістьох.
 
Мета обмежень, що запроваджуються — скоротити число щоденно виявлених випадків зараження до 3—5 тисяч. Очікується, що санітарно-епідеміологічні проблеми, пов’язані з коронавірусом, продовжаться до літа 2021 року.
 
В Парижі й найбільших містах Франції комендантську годину введуть iз 21-ї години вечора і до 6-ї ранку. Крім столиці, таке обмеження стосується Марселя, Ліона, Тулузи, Лілля, Гренобля, Монпельє, Руана і Сент-Етьєна, охоплюючи приблизно 20 мільйонів французів.
 
О дев’ятій вечора у згаданих містах повинна припинятися будь-яка економічна діяльність та переміщення громадян без вагомої підтвердженої причини.
 
Спецрежим поки що запровадять строком на 4 тижні, однак Макрон повідомив, що уряд подасть до парламенту законопроєкт, який дозволяє продовжити дію нових обмежень до 1 грудня.
 
Порушникам правил комендантської години загрожуватиме перший штраф у 135 євро і 1 тис. 500 євро — в разі рецидиву. 

У пошуках балансу

На підприємствах, по можливості, правилом повинна стати віддалена робота два-три дні на тиждень. Кожна галузь визначатиме конкретні обмеження під час переговорів між проф­спілками і роботодавцями.
 
В умовах другої хвилі епідемії французька влада вирішила не вводити нові обмеження на транспорті, а також не обмежувати переміщення своїх громадян по країні. Через тиждень на частині території Франції починаються шкільні канікули і традиційний період осінніх відпусток.
 
«Вимагати від людей, щоб вони ізолювалися по квартирах і не їздили у відпустку, було б неадекватно», — зазначив Емманюель Макрон.
 
Глава держави пообіцяв нову стратегію тестування на COVID-19 в умовах, коли французькі лабораторії перевантажені, а терміни отримання результатів традиційних ПЛР-тестів збільшуються, знижуючи ефективність діагностики. Він пообіцяв активне використання недавно схвалених експрес-тестів на антигени (білок) коронавiрусу, які дозволяють отримувати результат за 15-30 хвилин.
 
Незадовго до виступу президента Макрона стало відомо про рішення уряду Франції ввести в країні режим санітарної надзвичайної ситуації починаючи з суботи, 17 жовтня. У зв’язку з епідемією коронавiрусу режим санітарної НС вводився 23 березня і тривав до 10 липня. Тепер розпочинається другий акт.
 
«Епідемія COVID-19 є санітарною катастрофою, яка своїм характером і серйозністю ставить під загрозу здоров’я населення», — йдеться в декреті, затвердженому в цю середу Радою міністрів Франції.
 
Кількість померлих від наслідків COVID-19 у Франції вже перевищила 33 тисячі осіб, у тому числі 104 життя він забрав там за попередню добу. Відсоток позитивних тестів на коронавірус перевищив показник 12 відсотків, хоч іще на початку вересня вірус виявляли у 5 відсотків тестованих. У столичному регіоні Іль-де-Франс понад 17 відсотків проведених тестів позитивні.
 
Масочного режиму для протидії коронавірусу в Європі виявилося замало.

Систематизувати боротьбу

Враховуючи те, що Єврокомісії на чолі з Урсулою фон дер Ляєн не вдалося розробити єдину для всіх країн ЄС стратегію боротьби з коронавірусом, оголошені президентом Макроном заходи можуть стати калькою для діяльності інших європейських урядів. Наразі ж кожна країна намагається впоратися з поширенням другої хвилі COVID-19 на власний розсуд.
 
Влада Чехії прийняла рішення закрити до 3 листопада бари, ресторани і школи. Країна займає перше місце за швидкістю поширення COVID-19: упродовж останніх двох тижнів санітарні служби встановили, що на 100  тисяч осiб тут припадає 521 випадок зараження. Для порівняння, аналогічний показник у Румунії — 181, у Франції — 307, у Польщі — 119, а в Німеччині — 55 випадків.
 
У зв’язку з посиленням заходів безпеки і закриттям усіх вищих навчальних закладів студентам, які мають чеське громадянство і прописку на території ЧР, рекомендували покинути гуртожитки й повернутися додому.
 
Міністр охорони здоров’я Чеської Республіки Роман Примула в телезверненні повідомив, що студенти, які побоюються повертатися додому через страх опинитися носієм коронавiрусу й заразити членів своєї сім’ї, зможуть безкоштовно зробити тест на COVID-19.