У Раді пропонують ввести кримінальне покарання для політиків за взаємодію з Кремлем

09.10.2020
У Раді пропонують ввести кримінальне покарання для політиків за взаємодію з Кремлем

Віктор Медведчук підігрує окупаційному режиму Кремля, прикидаючись «миротворцем».

Чергова офіційна (а не приватна) зустріч нардепа, лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука зі своїм кумом, президентом Росії Володимиром Путіним у Кремлі 6 жовтня викликала обурення у вітчизняному політикумі.
 
При цьому дії Медведчука, який навіть домовлявся з Путіним про можливість постачання до України якоїсь «російської вакцини від COVID-19», критикували не лише політики з проєвропейської опозиції, а й від монобільшості «слуг народу». 

Медведчук не миротворець, а провокатор 

Зокрема, представник Кабміну у Верховній Раді, депутат із фракції партії «Слуга народу» Василь Мокан вважає, що Верховна Рада має ухвалити закон про притягнення українських політиків до кримінальної відповідальності за будь-яку взаємодію з посадовцями Російської Федерації.
 
«У Верховній Раді є вже низка законопроєктів, співавтором одного з яких є я (йдеться про законопроєкт №4136. — Ред.) і який обмежує або забороняє та вводить відповідальність, у тому числі кримінальну, за контакти й співпрацю з країною-агресором, Російською Федерацією. І я буду підтримувати в парламенті будь-які законодавчі ініціативи, які будуть спрямовані на те, що поки в нас є території, тимчасово окуповані Російською Федерацією, контакти з цією країною мають бути тільки на офіційному рівні», — зазначив пан Мокан.
 
За словами народного обранця, в даному випадку (під час зустрічей iз можновладцями Кремля) може йтися тільки про переговори задля поступу в питанні миру та безпеки, «але винятково з українським порядком денним і з офіційним статусом».
 
Народний депутат також підкреслив, що візити українських політиків до Росії є продовженням просування в медійному плані саме проросійського порядку денного стосовно того, нібито «Україна в чомусь винна, а тому потрібно, в тому числі й на міжпарламентському рівні, проводити переговори, а сам Медведчук подається в ролі «миротворця».
 
Саме тому Василь Мокан оцінює зустріч Медведчука з Путіним як чергову провокацію: «Це не перша провокація. Інакше як провокацією з боку Медведчука і депутатів від ОПЗЖ це назвати не можна... Те, що відбувається, я вважаю підігруванням окупаційному режиму Кремля і, відповідно, російській аудиторії, тому що це подається як візит парламентаріїв і тих, хто хоче миру, а Українська держава й українська влада показується натомість як така, що йде на порушення начебто і Мінських угод, і переговорів».
 
До речі, 21 вересня група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт №4136, яким пропонує встановити заборону для деяких категорій осіб публічно заперечувати окремі міжнародні злочини, збройну агресію Російської Федерації та тимчасову окупацію частини території України, а також — обмежити їхню взаємодію з органами влади та посадовими особами Російської Федерації.

«Хрестоносець» Кива

Утiм фракція ОПЗЖ відзначилася на цьому тижні провокаціями не лише на московському, а й на кавказькому напрямку, де також без Росії не обійшлося. Зокрема, посольство Азербайджану в Україні обурилося закликом народного депутата ОПЗЖ Іллі Киви надати допомогу Вірменії в конфлікті щодо Нагірного Карабаху.
 
Відтак офіційний Баку навіть звернувся до спікера Ради Дмитра Разумкова, в якому висловив «крайнє обурення з приводу недавнього відеозвернення народного депутата Іллі Киви» в соцмережах. Дипломатів Азербайджану приголомшили заяви скандального обранця про «війну між Туреччиною і Вірменією», а ще заклик Киви до православних християн «приєднатися до тисячолітнього протистояння християнського і мусульманського світу і надати допомогу Вірменії у цій справі».
 
Не дивно, що в Баку нагадують про недавню заяву президента України Володимира Зеленського щодо налагодження тісних відносин України та Азербайджану як на економічному, так і на геополітичному рівні. Тим більше що Зеленський підкреслив, що на тлі загострення військової ситуації в зоні вірмено-азербайджанського конфлікту про надання військової допомоги з боку України будь-якій зі сторін конфлікту не може бути й мови.
 
«Подібні «висловлювання» народних обранців України не відповідають духу стратегічного партнерства між нашими країнами і можуть викликати лише крайнє обурення серед широкої громадськості як Азербайджану і Туреччини, так і української і світової громадськості», — зауважили в посольстві Азербайджану в Україні.