В Україні визначили найкращого вчителя: ним став педагог iз райцентру на Тернопільщині

07.10.2020
Свого головного цьогорічного переможця назвала Global Teacher Prize Ukraine 2020. Global Teacher Prize — світова щорічна премія для вчителів, котрі зробили видатний внесок у професію, заснована фондом Varkey GEMS Foundation у 2014 роцi.
 
Її неофіційно називають «Нобелівською премією для вчителів». Національна ж премія Global Teacher Prize Ukraine, після підписання меморандуму з фондом Varkey GEMS Foundation, вручається з 2018 року громадською спілкою «Освіторія».
 
Цього разу її присуджено Василю Дяківу з райцентру Заліщики на Тернопільщині. А всього за неї змагалися майже три тисячі педагогів iз 21 регіону. 
 
Уже 24 роки Василь Дяків працює в Заліщицькій державній гімназії, викладаючи всесвітню історію, історію України, громадянську освіту та основи здоров’я. Його робота відзначається самовідданістю, неформальним освітянським підходом та особливим ставленням до учнів.
 
До речі, 59 iз них ставали переможцями конкурсів Малої академії наук України. А ще пан Василь розробляє цікаві туристичні маршрути своїм мальовничим містом, займається екологією та бере участь у міжнародному проєкті «Новий погляд на історію».
 
«Найперше, треба піднiмати імідж учителя через вищу освіту — студенти педагогічних вузів повинні бути агентами змін. Вважаю, що 20 предметів у старшій школі — це забагато. Оптимальна кількість — 6-8 обов’язкових дисциплін. Це складний вибір, адже батьки зазвичай перестраховуються і хочуть, щоб діти вчили геть усе, а ті часто не знають, ким хочуть бути. Профільну школу планують реформувати аж через сiм років, а це надто пізно. Треба вже запускати цей процес і схиляти суспільство до думки про європейський формат освіти, де є конкуренція і боротьба за учня і студента», — так відповів Василь Дяків на запитання сайта «Освіторії» про те, що потрібно змінити в українській освіті. А ось як відгукнувся у «Фейсбуцi» один iз колишніх його учнів, Дмитро Романко: «Вчитель, завдяки якому я навчився вчитися.
 
Він показав, що навчання — це щось більше, ніж уроки і оцінки. Ті навички дозволили мені стати дизайнером власного життя, а не пазлом у чужих руках. Василю Григоровичу, щиро вітаю з перемогою та знаю, що більше від усіх призів і відзнак Вас потішать досягнення і успіхи Ваших учнів!».
 
Разом із премією у сумі 250 тисяч гривень Василь Дяків також одержав можливість відвідати престижну освітню подію — Global Education and Skills Forum 2021, що проходитиме в Лондоні: рік безкоштовного навчання від громадської спілки «Освіторія» та шанс позмагатися за звання кращого вчителя світу.