Гречані вареники з мачанкою і затірка: рецепти переможниці кулінарного конкурсу Тетяни Козак

07.10.2020
Гречані вареники з мачанкою і затірка: рецепти переможниці кулінарного конкурсу Тетяни Козак

ТЕТЯНА КОЗАК

Коли я писала, що осінь — пора особливого натхнення, і в кулінарії також, іще не знала, якими на практиці правдивими ці слова виявляться і цьогорічної, специфічної через карантин, осені.
 
Господині восени запропонували нам стільки нових і чудових старих рецептів, що лиш читай і готуй: усе просто, легко, красиво, натхненно!
 
Щоб визначити саме такі рецепти, вони організували конкурси, батли, онлайн-обміни, тому нашій рубриці щастить на переможниць таких змагань. 
 
Сьогоднішня наша порадниця — Тетяна Козак iз Почаєва — багаторазова переможниця кулінарних заходів. Мама чотирьох дітей, чудова дружина і донька, вона каже, що смачно приготовані страви здатні створити настрій, організувати гарний день усій родині, і з задоволенням робить це. А перемоги в конкурсах — це приємний комплімент її щоденній праці, яку вона справді любить.
 
«Якби не любила, то готувала б собі щось просте та звичне, — каже вона. — Але в мене аж душа проситься потішити рідних, і в голові щоранку звідкілясь виникають приємні смачні плани, і добре твориться, і втома якщо й приходить, то приємна. Але більше — задоволення, натхнення, бажання і далі творити. Мої ж мене підтримують, допомагають і не приховують захоплення мною. А я — ними. От така «домашня смаковита арифметика». 

Родина — як аргумент до смачних див 

«У нашій сім’і всі мають своєрідні риси характеру, й у кожного свій по­гляд на те, що смачно і хто чого не любить, — розповідає Тетяна Козак, переможниця кулінарного конкурсу «Смак осені». — Наприклад, чоловік завжди надавав перевагу стравам простим і ситним. Тож я вирішила експериментувати зі смаками й методом подачі страви, аби вона спочатку зацікавила на вигляд і захотілось скуштувати, що ж це таке. Так і прижились у нашому меню мариновані сирі кабачки і крученики з чорносливом, цвітна капуста, запечена з фаршем i сиром. 
 
Діти теж проявляють цікавість i бажання щось приготувати самостійно. Кожен з них уже з 3-5 років був мені незамінним помічником на кухні. Завжди мусила дати шматок тіста, аби вони самі ліпили колобки — вареники. Не знаю, як у майбутньому: чи проявиться талант до кулінарії, чи ні, але що таке смачно і красиво, вони точно будуть знати, — впевнена мама Таня. — Старша донька Варвара вже сама полюбляє приготувати перші страви для нас, експериментує зі смаками. Антон, навпаки, шаленіє від солодощів, підказує, як краще і з чим поєднати. Торт для нього на першому місці. А от Феодосія їсть усе, їй усе смачно. Ну а найменший наш, Василько, теж любитель поласувати випічкою, особливо йому подобаються булочки (навіть без начинки ) і шоколадний торт.
 
Не знаю, коли і як я встигаю наготувати, та ще й випікати, можливо, все ж таки це велике бажання й радість від дитячих емоцій. Дуже люблю свою сім’ю». Можливо, з останньої фрази господині і треба було починати нашу розповідь. Нехай вона буде як мотивація, як основний аргумент творити смачні дива на кухні.

Гречані вареники з мачанкою

«Згадалося, як моя бабуся щонеділі традиційно готувала нам вареники. Бабуся робила їх так багато, що ми їх смажили ще на наступний день. І не можу сказати, які були смачніші — свіжозварені чи підсмажені до золотої скоринки з обох боків на пательні», — розповідає пані Тетяна. Отож спробуймо за її рецептом, iз гречкою і сиром, — це дуже смачно!
 
  Для тіста потрібно 350-400 г борошна, склянка води, яйце, 2-3 ст. ложки олії, сіль. Замісити тісто, залишити у спокої мінімум на 30 хвилин.
 
Начинка: 700 г вареної гречки, 300 г кисломолочного сиру, трошки солі. Добре вимішати за допомогою картопледавки (або можна пропустити через м’ясорубку).
 
Мачанка: сало копчене або звичайне — 50 г, цибулина, 150 мл сметани, кілька гілочок свіжого кропу, сіль, чорний перець. Для мачанки сало нарізати кубиками, обсмажити на сковороді, додати цибулю, дрібно нарізану кубиками, обсмажити до золотистого кольору, додати сметану, кріп, сіль, перець. Довести до кипіння на повільному вогні.
Ліпимо вареники зручним для вас способом, варимо в підсоленій воді, коли випливуть, нехай iще варяться хвилини дві. 
Смакуємо зі сметаною, шкварками або мачанкою.

Каша-затірка, вона ж улюблена — гарбузова!

Затірка — одна з найдавніших українських страв. Це круте підсолене пшеничне тісто на яйцях, яке розтирають руками, кописткою, допоки не утворюються кульки, грудочки. Багато хто з нас пам’ятає цю страву дитинства.
 
«Приготуйте дітям таку смачну кашу — швидкий і простий, доступний варіант для сніданку або вечері. Як варіант — iз рисом, пшоном, манкою, кукурудзяною крупою, але мені більше подобається саме з затіркою» — каже господиня.
 
Гарбуз — 800 г, вода, молоко — 1 літр, борошно — 1 стакан (160 г), яйце, трошки солі. 
 
  Гарбуз порізати на невеликі шматочки, кубиками, залити водою (щоб покрила його), варити до готовності. Готовий зварений гарбуз пом’яти за допомогою картопледавки , залити молоком, поставити на невеликий вогонь.
 
Тим часом приготуєте швидко тісто. Просіяти борошно, зробити всередині заглиблення, вбити яйце, дрiбка солі. Усе ретельно перемішати, перетерти в крихту, грудочки. Всипати тісто у каструлю з молоком, добре і ретельно перемішати, варити приблизно до 6-10 хв. (усе залежить від розміру крихти),
Перед подачею на стіл додати шматок вершкового масла, мед або цукор.

«Кавове зерно» — для свята душі

  «Простий у приготуванні, смачний, красивий у розрізі, справді вдале поєднання складових рецепту», — розповідає господиня про свій пляцок. 
  Форма — 24 х 24 см.
 
Інгредієнти на 1 корж. Шоколадний бісквіт: яйця — 4 шт., борошно — 175 г, цукор — 120 г, какао 55 г, розпушувач 12 г, дрiбка солі, сметана — 80 мл, олія — 100 мл. Потрібно спекти два такi коржі.
Просіяти через сито борошно, додати какао, розпушувач, сіль і все змішати. Яйця, цукор, сметану та олію перемішуємо добре міксером, сильно не збиваючи, додаємо суміш iз борошном, ще раз збиваємо міксером. Тісто виходить негусте, легко стікає з ложки. Форму застелити пергаментом, вилити шоколадне тісто, рівномірно розподілити по всій формі. Випікати при температурі 180 градусів до сухого сірника.
 
Крем заварний: молоко — 750 мл, жовтки — 4 шт., цукор — 200 г, крохмаль кукурудзяний — 60 г, масло — 225 г, кава розчинна — 1 ч. л. без верху, коньяк 1 ст. ложка.
Додатково: кава заварна, еспресо для просочування печива і коржів. Печиво савоярді — 36 шт.
 
Приготування крему: молоко холодне, крохмаль, цукор, ванільний цукор, жовтки змішати і все ретельно збити вінчиком. Поставити на вогонь, постійно помішуючи, довести до кипіння. Зняти з вогню і залишити охолоджуватися, накривши харчовою плівкою впритул. Затим крем ще раз збити міксером. Масло кімнатної температури збити міксером до побіління, пишності й продовжувати збивати, додаючи заварний крем, до пишної маси. Додати коньяк і знову збити. 
 
Складаємо пляцок у формі: корж шоколадний, просочення кавою (не багато) — крем заварний 1/2 част. рівномірно розподілити, печиво савоярді (вмочати у каву, складається на ребро, трішки під нахилом, слід це робити швидко, щоб печиво не вбирало багато кави) — крем 1/2 частина, що залишилася, — корж шоколадний, просочення кавою (до низу).
 
Обов’язково покласти дощечку і невеликий вантаж, залишити на ніч у холодильнику.
Оформлення за бажанням і на ваш смак, ідеально підходить шоколадна глазур.

Ніжні й запашні рогалики

Тетяна Козак розкаже про універсальний рецепт для здобного смачного хліба, булочок, пирогів iз будь-якою начинкою. Тісто виходить дивовижно ніжним і повітряним, можна дуже тонко розкачати у довгий і тонкий пласт, який не стискається у випічці.
 
Тісто: молоко тепле 250 мл, кефір або кисле молоко кімнатної температури— 250 мл, яйця — 3 шт. (один жовток залишити для змащування булочок), масло м’яке — 100 г, цукор — 60 г, сіль — 14 г, сода — 4 г, дріжджі свіжі — 30 г або сухі 10 г, борошно 1 кг + 100 г.
 
Начинка: 0,5 л вареного згущеного молока. 
 
У теплому молоці розчинити дріжджі. Просіяти борошно, додати сіль, цукор, соду, все розмішати. Яйця збити виделкою, додати масло м’яке, кефір, і молоко з дріжджами, все ретельно перемішати. Додати опару з борошном, замісити тісто, руками до 10 хв., таке тісто ще сміло можна вибивати об робочу поверхню, одразу помітно, що тісто стає однорідним, м’яким і трішки липкуватим, але не прилипає до рук.
 
Залишити тісто в теплому приміщенні на 30 хв, накрити харчовою плівкою або рушником.
 
Через певний час воно трішки підніметься, далі його необхідно залишити в холодильнику на 1,5 -2 год. Увага, тісто не потрібно зігрівати, одразу починаємо з ним працювати!
 
Формуємо рогалики, кладемо на деко, застелене пергаментом, залишаємо на 30-40 хв. Перед випічкою змастити рогалики (жовток + 2 ч. л. води збити виделкою). Випікати при температурі 180-190 градусів 20-25 хвилин.
 
Хай усе вдається! Смакуйте на здоров’я!