Єрмак знову в епіцентрі скандалу: хто передав «привіт» главі офiсу президента

06.10.2020
Єрмак знову в епіцентрі скандалу: хто передав «привіт» главі офiсу президента

Між «старою» та «новою» командами з Банкової ще вирує кулуарний конфлікт.
 
На кону стоять величезні гроші й влада над Києвом. Все це приправлено особистою ворожнечею.
 
Вигнаний зi «Слуги народу» нардеп Гео Лерос опублікував нову порцію компромату на главу офісу президента Андрія Єрмака.
 
Зі злитих ним записів розмов випливає, що керівник офiсу президента (ОП) нібито покриває дії «смотрящего» за Києвом Дениса Комарницького.
 
Чому Лерос так люто атакує саме Єрмака і чим той відповідає — читайте в матеріалі «Апострофа».

«Все, Коль. Все заберемо»

Цього разу екс«слуга» вирішив ударити по Єрмаку через його кума, члена фракції «Слуга народу» Миколу Тищенка. Лерос виклав у мережу аудіозапис його розмови з колишнім депутатом Київської міськради Денисом Комарницьким.
 
У бесіді, яка, судячи по звуках, велася в лазні, йшлося про обшуки у Дениса Комарницького з приводу будівництва Воскресенського моста в Києві. Він зв’язується з Тищенком, аби той iз допомогою свого кума Андрія Єрмака «загасив» це питання. При цьому натякає на те, що всі вони — родом iз «лихих» дев’яностих.
 
«Добре, що ми з тобою ще з того часу, так?.. Нє, ну дивися, слава Богу, що наш iз нами. Тому що я переживав, щоб він не почав там, знаєш...», — каже, зокрема, Комарницький, імовірно, маючи на увазі главу офісу президента Андрія Єрмака.
 
«Я — боєць стійкий. Вони мене дестабілізувати пробували. Я навіть на Лук’янівці два місяці був, вони навіть вирок вп ** дячили... Такого у мене ніколи не було: щоб якась собака подивилася в нашу сторону — а ми по кутах розбіглися... їм iз нами не пощастило. Вони не тих кусають. Все, Коль. Все заберемо. Ось ти подивишся», — обіцяє ймовірний Комарницький.
 
При цьому днем раніше Лерос заявив, що шість годин запису він отримав від «чесного офіцера СБУ», а Тищенко та Комарницький нібито готують на нього замах. Екс«слуга» обіцяє викладати ці записи поступово, отже, цікавого ми почуємо ще чимало.

«Ще один привіт від Богдана»

«Лерос може скільки завгодно розповідати казки про «чесного офіцера СБУ», котрий приніс йому записи, але всім відомо, що Гео — ручний персонаж Андрія Богдана, який саме для цього його і провів до Ради. Так що ноги всієї цієї історії ростуть саме від нього». Це просто ще один привіт від нього», — сказав у коментарі «Апострофу» співрозмовник у фракції «Слуга народу».
 
Опубліковані аудіозаписи — лише один з епізодів затяжної війни, яка почалася ще минулої осені, коли Єрмак завадив Богдану дотиснути зміщення Віталія Кличка з посади голови КМДА.
 
Після цього нинішній глава ОП різко наростив свій вплив у Києві, що призвело й до посилення позицій пов’язаних iз ним людей, які мають власні бізнесові інтереси:
 
— нардепа від «Слуги народу» Андрія Холодова, котрий володіє в столиці сотнями МАФів та який недавно засвітився в скандалі з «любителем булочок» Юрченком;
— Миколи Тищенка — завдяки своєму кумові Єрмаку він став відповідальним за результат виборів «зелених» у Києві й тепер намагається стати учасником переговорів по Донбасу;
— Дениса Комарницького — скандального забудовника та одного з організаторів знаменитої «Еліта-Центр».
 
Їх посилення не сподобалося ще одному київському забудовнику Андрію Вавришу, який працював iз Богданом та розраховував на посилення його позицій у столиці. Через Єрмака цього не сталося, а після звільнення Зеленським першого глави ОП почалася війна. Ну, а пов’язаний iз Богданом Лерос, якого той же Єрмак випхав iз радників Зеленського, став у ній ефективним жалом.
 
«Гео Лерос потрапив у список СН на парламентських виборах за протекцією тодішнього глави офісу президента Андрія Богдана. Коли в лютому його підсидів Андрій Єрмак, Богдан почав мстити», — розповідали «Апострофу» високопоставлені джерела в «Слузi народу».
 
При цьому інша сторона конфлікту теж не сидить склавши руки. Зрозуміло, що це лише збіг, але недавно й у Лероса, й у Богдана невідомі спалили автівки — з інтервалом усього в пару тижнів. А на початку вересня офіс генпрокурора відкрив проти Гео кримінальне провадження щодо ухилення від сплати податків. І це на додачу до «букета» з трьох справ, які висять на Леросі з весни — після того, як він опублікував ті самі відеозаписи з братом Єрмака.
 
Проблеми виникли й у Вавриша — на початку вересня суд Полтави заарештував ділянки землі в Києві площею 43 га, на яких він планував розпочати будівництво відразу двох житлових комплексів. І це в той час, коли пов’язаний iз Єрмаком Комарницький через свою фірму-«прокладку» «Еко-Буд-Трейд» отримав iз бюджету Києва ще 400 млн гривень на добудову Подільсько-Воскресенського моста — таке кого завгодно розсердить.

Єрмаку краще дивитися під ноги

На відміну від Богдана, Єрмак давно і міцно входить до найближчого оточення Зеленського. А тому помилки і прорахунки йому напевно прощатимуть довше, ніж його попередникові. Однак незамінних людей немає, і в певний момент критичний фон навколо Єрмака може зробити його настільки токсичним, що президент вирішить прибрати його подалі.
 
До того ж останнім часом невдач у Єрмака набагато більше, ніж перемог. Головні з них — це страшний провал iз Вітольдом Фокіним у ТКГ, а також iмовірна поразка «зелених» на виборах у Києві, за які відповідає саме голова ОП.
 
А ще — повна зупинка прогресу в переговорах по Донбасу, а також практично повна відсутність шансів на новий обмін полоненими та зустріч Зеленського з Путіним. Та й у Верховній Раді справи складаються не дуже гладко.
 
Єрмак не викликає у «слуг народу» такої неприязні, як його попередник Богдан, але при цьому і контроль над президентською фракцією він встановити досі не зміг, а це загрожує неприємними сюрпризами під час важливих голосувань, де кожен голос буде на вагу золота.
 
Тому очільнику ОП варто уважніше дивитися під ноги та стежити за кожним сказаним словом, бо в якийсь момент вантаж допущених ним помилок може переважити роки дружби та спільної роботи із Зеленським, а на Банковій з’явиться новий «сірий кардинал»...