Верховна Рада пішла на карантин: до місцевих виборів проведуть лише одне засідання

02.10.2020
Верховна Рада змушена взяти тайм-аут у зв’язку з поширенням коронавірусу серед депутатів.
 
Відтак у жовтні депутати зберуться на засідання лише 20-го, всі інші робочі дні працюватимуть у комітетах і з виборцями.
 
Про це йдеться у відповідній постанові №4171, ухваленій у середу, 30 вересня. Її підтримали 281 народний обранець. Повноцінна робота в сесійній залі розпочнеться з 2 листопада, тобто вже після місцевих виборів 25 жовтня.
 
І якщо чесно, то ситуація для провладної більшості складається дуже доречно. Адже це дозволяє відтермінувати на післявиборчий період розгляд «незручних» питань, як, скажімо, створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) щодо зливу інформації про спецоперацію українських спецслужб із затриманням «вагнерівців».
 
«Вперше в історії ВР у залі розглядається питання електронної петиції, — написала на своїй сторінці у «Фейсбуці» нардепка від «Європейської Солідарності» Ірина Геращенко. — «ЄС» наполягла, дотиснула, і в залу винесли петицію щодо створення ТСК по «вагнерівцях».
 
Дійсно, відповідну електронну петицію було створено на сайті Верхової Ради 7 вересня родичами й близькими загиблих на Донбасі українських воїнів. Усього за кілька днів вона набрала необхідні 25 тисяч голосів. 
 
Проте в момент обговорення петиції більшість депутатів «Слуги народу» вийшла із зали. Відео напівпустої зали засідань поширила  в соцмережі депутатка від «Голосу» Олександра Устінова. «Слугам» нецікаво, порожні ряди, пішли всі обідати, навіщо їм та національна безпека», — прокоментувала нардепка відео.
 
І додала: «У парламенті вже є ТСК навіть по футболу! Але як тільки починаєш вимагати розібратися в питаннях національної безпеки і державної зради — суцільна блокада частиною парламенту. Ми оприлюднимо підписи всіх, хто підтримав створення незалежної комісії у ВРУ, українці мають право знати своїх героїв і зрадників».
 
Проте власне до голосування справа так і не дійшла, «зависнувши» в режимі обговорення. 
 
Водночас в останній день своєї роботи перед тривалою перервою, тобто в середу, депутати ухвалили кілька законопроєктів.
 
Зокрема, щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка». Закон уточнює розмір допомогти, місце її видачі, перелік отримувачів у разі відсутності батьків, а також передбачає з 1 липня 2021 року можливість отримувати виплату грошової компенсації замість «пакунка малюка».
 
Також нардепи ухвалили закони «Про електронні комунікації» і «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові».
 
А в ухваленій Радою заяві щодо невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України — в Криму та Севастополі — заявлено про протест у зв’язку з черговим незаконним проведенням 13 вересня 2020 року російською окупаційною адміністрацією так званих місцевих виборів («вибори губернатора Севастополя» та «довиборів депутатів» до так званих «державної ради Республіки Крим» та «Сімферопольської місцевої ради»).
 
Верховна Рада України закликала парламенти іноземних держав i міжнародні парламентські організації, які цього ще не зробили, дати принципову оцінку незаконним діям Росії та утриматися від будь-яких контактів із незаконними органами російської окупаційної адміністрації.