Окупанти у Криму вирішили примусово викуповувати у людей колодязі

30.09.2020
Окупанти у Криму вирішили примусово викуповувати у людей колодязі

Із 1 жовтня 2020 року в Севастополі вимкнуть усі фонтани та введуть максимально жорсткий графік економії прісної води: у деяких районах воду подають лише три рази на тиждень.
 
 
Люди розуміють, що можуть просто залишитися без води, отож уже зараз готові виходити на мітинги так само, як і в 2016 році.
 
 
— Буде не просто протест, думаю, найближ­чим часом будуть організовані акції рішучої незгоди по всій Бельбекській долині та на території Севастополя, тому що це справжня екологічна катастрофа, — каже житель села Соколине Олег Котиков. — Зараз ситуація така: річка Коккозка (ліва притока річки Бельбек. — Ред.) порожня, Бельбек практично пересох. Це нехтування інтересами населення Криму, зневага до людей.
 
Критична ситуація з водою на півострові змусила підконтрольних Кремлю чиновників силоміць відбирати раніше прориті людьми їхні особисті свердловини з питною водою.
 
Населення Криму обурене тим, що спочатку міста на півострові заполонили дивні сині бочки з каламутною рідиною, а тепер мешканців і зовсім позбавляють майна, причому незадоволених лякають прокуратурою та судом.
 
Ситуація ускладнюється вкрай зношеними водопровідними мережами, через що втрати води сягають 80 відсотків на шляху до споживача. Тоді як, наприклад, у тій же РФії, що злочинно загарбала український півострів, цей показник коливається у межах 20 відсотків.
 
За визнанням глави російської адміністрації Сімферополя Олени Проценко, у місті половина жителів 45 багатоповерхових будинків фактично залишилася без води: через низький тиск у кранах вона не доходить до мешканців верхніх поверхів.
ко
Нагадаємо, що на початку вересня у Криму набрав силу найжорсткіший графік подачі питної води населенню, а Кремль визнав необхідність введення на окупованому півострові надзвичайної ситуації через найтривалішу за останні 150 років посуху.
 
Тим часом моніторингова місія ООН в Україні наполягає на тому, що з урахуванням анексії Кримського півострова Росія несе головну відповідальність за забезпечення доступу до води населення Криму.
 
До 2014 року через Північно-Кримський канал Україна забезпечувала до 85% потреб півострова у прісній воді. Після анексії Криму Росією постачання води припинено повністю, офіційний Київ готовий до відновлення її подачі лише після деокупації Криму.
 
Цікаво, що перший опріснювач морської води вже будується в селищі Миколаївка поблизу Сімферополя за особистим дорученням президента країни-агресора Володимира Путіна.
 
Однак фахівці підконтрольного Москві міністерства ЖКГ Криму визнали, що опріснення морської води на півострові не відновить ресурси у повному обсязі.
 
Гострий дефіцит води та жорсткий графік її подачі у Сімферопольському, Бахчисарайському та інших регіонах окупованого Криму збережеться, за деякими прогнозами, до кінця 2021 року.