Впевнене Зе-піке: чи чекають на українців дострокові президентські вибори

22.09.2020
Впевнене Зе-піке: чи чекають на українців дострокові президентські вибори

Президент: «Та хто в мене є проти цих монстрів?». (Фото з сайта radiosvoboda.org.)

Вибори вже на старті натиснули на газ, і рейтинг влади почав впевнено провалюватись.
 
 
І вже цілком серйозно звучать питання: а чи зможе Зе-команда утриматись при владі? 
 
 
Як діятиме Зеленський, аби підтримати рейтингові штани, нам невідомо. Підозрюємо, йому також. Бо ж на сцені шоу-бізнесу гри на протиріччях «еліт», якою володіють авантюрні досвідчені політики, не вчать.
 
Наприклад, узяти б класику жанру країн недорозвиненої демократії: спочатку руками ворога знекровлюють одні «елітарні клани», а потім позбуваються цього ворога руками іншого «елітарного клану». Просто, по-пацанськи «розрулили».
 
Бо за все тієї ж давньої системи управління державою та низки обтяжуючих факторів щось міняти цивілізовано можливості, на жаль, немає. 
 
Схожому прийому міг би підучити олігарх Ігор Коломойський, але він розчарований розворотом частини «Слуг» від нього, не без «благословення» президента.
 
І тепер Ігор Коломойський змушений поволі перевтілюватись в українського козака Тараса Бульбу, вкладаючи в сенс медійних нападів на президента Зеленського у своїх медіа-ресурсах та знецінення «Слуг народу» створенням партії «За майбутнє» сакральне: « Я тебе породив, я тебе і....».

Нова затичка старої бочки

Досі вважалося, що фактором глухої ізоляції України від Бога був один (прости Господи) президент — Віктор Янукович. Це за китайською філософією. В уявленні древніх китайців глава держави, її імператор, є «сином Неба» — відправна точка, посередництвом котрої єдині Земля і Всесвіт: частина й велике ціле, її корінь.
 
Світ Землі, за китайцями, — рід замкненої бочки, провітрити котру і відкрити Світу може лише особливий корок-отвір, як душа людини, вільної від егоїзму. Такими вважалися китайські імператори.
 
Поважаючи людей справою, вони перепрягали народ із Небесами, даруючи всім щастя. Вони були переконані: переслідувати свій особистий інтерес на шкоду загальному означало відсікати свій народ від Небес, тим самим убиваючи його. 
 
Ця древня світоглядна аналогія чітко вимальовувалась під час правління Януковича, котрий і став залізним корком, що заткнув Україну. Егоїзм цієї людини був очевидний кожному, хто спостерігав за його вчинками. На жаль, егоїзм нинішнього керманича країною не менший. І проглядався він ще з початку фільму про Голобородька, тобто тоді, коли шоумен Володимир Зеленський прийняв для себе рішення іти в президенти. 
 
Аналогій достатньо. Так само як Янукович хотів згноїти у в’язниці Юлію Тимошенко, або як мінімум промаринувати її до наступних президентських виборів, так само наразі Зеленський мріє про виведення з політичного поля Петра Порошенка.
 
А «резину», до котрої причетний небезпечний Порошенко, — напіввідкриті і напівзакриті справи й провадження — він буде тягнути, доки стане його влади. Але доки стане його влади?

Електоральна секта Зе-влади 

Низка експертів уже давно нинішній виборчий сезон назвала дуже не простим для української влади та й для української демократії загалом. 
 
На кону політичні розклади до місцевих рад, контроль над ключовими українськими містами й головною сценою політичного життя країни — її столицею. На виборче поле вийшли ті, хто не злякався кинути виклик пропрезидентським силам, наприклад, нова затія Коломойського — партія «За майбутнє». І є високий ризик реваншу опозиційних сил. 
 
Не секрет, що місцеві вибори для української влади — це закінчення виборчого циклу, який теоретично може забезпечити їм домінування на всіх ступенях владної системи, не лише в центрі, а й на місцях.
 
Тому перемоги 2019 року Володимира Зеленського та партії «Слуга народу» чимало експертів розглядали у зв’язці з передви­борчими ігрищами літа — осені 2020 року, за виборами мерів та до місцевих рад.
 
Водночас той факт, що нинішня ви­борча кампанія проходить через рік після того, як Зе-команда прийшла до управління країною, міг би внести свої суттєві корективи в політичний пасьянс країни, якби рейтинг головної дійової особи «Слуг народу» не летів у прірву. 
 
Тому все ускладнюється для Зе-команди: рейтинг президента Володимира Зеленського впав на таку різку позначку, що навіть опоненти не очікували — нижче 30 відсотків.
 
Як зазначає політичний експерт і журналіст Віталій Портников, Зеленский залишається лідером симпатій українських виборців тільки тому, що в соціологічних опитуваннях він, як і раніше, конкурує з колишніми учасниками виборів президента.
 
Але варто з’явитись новій людині — а в українських умовах такі гравці обов’язково з’являються ближче до виборів глави держави, — як Зеленський негайно перетвориться на аутсайдера виборчої кампанії, буде значно поступатися навіть тим, кого він випереджає сьогодні.
 
Тому що власного рейтингу у Володимира Зеленського не було, немає і вже ніколи не буде. Його рейтинг — це рейтинг народних очікувань. Ці очікування Зеленський не міг виправдати, навіть якби раптом захотів — настільки суперечливими вони були.
 
Падіння рейтингу президента є цілком закономірним. За час, який минув із дня після виборів глави держави, від Зеленського природним чином відвернулася патріотично налаштована частина його електорату, яка просто не хотіла бачити того, що її обранець далекий від ідеалів і досягнень Майдану».
 
Далі пазли падіння рейтингу продовжували складатись в одну фігуру. Після того як в оточенні президента Зеленського та в його депутатській фракції «Слуг народу» з’явилися колишні соратники Януковича і люди з відверто антиукраїнськими поглядами, не помітити того, що відбувається, було дуже важко.
 
Від Зеленського відвернулась і велика частина проросійського електорату, яка розраховувала, що Володимир Зеленський здасть країну Володимиру Путіну.
 
Популістська частина електорату так і не дочекалася соціальних преференцій — і ситуація стала погіршуватись із кожним днем, а тут ще некомпетентність уряду, а тут ще пандемія коронавірусу...
 
У результаті з Володимиром Зеленським, за визначенням Віталія Портникова, залишилась «секта віруючих, які ще на щось сподіваються. Але кількість сектантів буде зменшуватися у зв’язку з неминучим погіршенням економічної ситуації».
 
А тут нова напасть: Україну можуть позбавити безвізу. 

Вірус правди депутатського корпусу

Перший робочий осінній день Верховної Ради почався з гучного скандалу. Президента Володимира Зеленського з трибуни парламенту звинуватили в корупції, а главу його офісу Андрія Єрмака — в роботі на спецслужби Росії. Звинувачення прозвучали не просто з боку опозиційних сил, для котрих критика чинної влади звична справа, а від члена Зе-команди — народного депутата Гео Лероса. Реакція президента була миттєвою — Лероса виключили з фракції «Слуг народу». 
 
Нагадаємо, що стосунки Володимира Зеленського та його позаштатного радника Гео Лероса зіпсувались після того, як Лерос опублікував відеозаписи, на котрих брат глави офісу президента Андрія Єрмака — Денис Єрмак — домовляється про продаж дер­жавних посад. Після публікації відеозаписів проти Гео Лероса було порушено кілька кримінальних справ, а невідомі спалили його особистий автомобіль. 
 
Тож на з’їзді партії «Слуга народу», де офіційно презентували кандидатів у мери обласних центрів України, президент Володимир Зеленський у своєму виступі частину депутатів своєї команди відкрито назвав «мікробами». Вірус поширюється швидко.

Виклики й помилки

Отже, на тлі танення рейтингу влади, яке значною мірою спровоковане проблемами в економіці країни, з котрими не може впоратися влада, її, на думку експертів може догнати й перегнати ОПЗЖ. 
 
І це насправді виклик для влади. Зазначимо, що до місцевих виборів завжди був інтерес більше економічний, ніж політичний. Однак останнім часом обставини змінились. І в тому зіграла свою роль децентралізація.
 
І все це посилюється поведінкою першої особи держави. Як зазначив політолог Тарас Чорновіл, усі прекрасно розуміли, що місцеві вибори — це царина інтересу місцевих еліт та певних олігархів, котрі вважають ці території своєю бізнесовою вотчиною. 
 
«Тому ніколи, до цього часу, місцеві вибори не нес­ли настільки яскравого загальнополітичного контексту. Вперше в історії України — цього не дозволяв собі навіть Леонід Кучма, котрий дуже серйозно цікавився ситуацією в регіонах, — президент Зеленський, як простий агітатор включається у виборчий процес на місцевому рівні, — констатує Тарас Чорновіл.
 
— Ми маємо ситуацію, і могли спостерігати на з’їзді партії «Слуга народу», що не місцеві конференції, а з’їзд затвердив кандидатів у мери на всі обласні центри. Тобто ми маємо повторення ситуації минулого року, коли всіх кандидатів у депутати ВР особисто затверджував Зеленський. Тому парламентські вибори ми називали третім туром президентських виборів. І тоді голосували не за людей, а голосували знову «за» чи «проти» Зеленського. Саме така ситуація повторюється зараз. Знову всіх кандидатів під час своїх візитів оглядає, оцінює та затверджує особисто Зеленський». 
 
За інформацією з місць, більшість цих людей не мають певного авторитету, частина абсолютно нікому не відома, частина має достатньо одіозний шлейф або висувається суто технічно. 
Отже, офіс президента вирішив діяти саме таким чином. Ну що ж, побачимо, чи пройде ця фішка втретє. Особливо за наявності інших викликів. 
 
Таких викликів у нинішній виборчий сезон, на думку директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, є декілька. 
 
По-перше, невгамовна хвиля епідемії коронавірусу. Як із цим буде справлятись влада, враховуючи, що повного локдауну або карантину вона не зможе ввести просто через економічні показники. 
 
По-друге, місцеві вибори з самого початку набули скандального й достатньо жорсткого характеру протистояння місцевих еліт та центральної влади. І навряд чи воно завершиться після виборів.
 
«Чим і як закінчаться місцеві вибори, враховуючи те, що партія «Слуга народу» ці вибори вже на старті програла, оскільки не змогла запропонувати жодного притомного й зрозумілого кандидата в мери, особливо у великих містах, важко спрогнозувати», — каже директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. 
 
Ну і ще одним серйозним викликом є війна на Донбасі. 
 
Напередодні виборів усі інформаційні ресурси політиків працюватимуть як язики рибалок під час спогадів про риболовлю. Наразі основні рибалки зайняті агітацією: Ура!!! Дайош СН.
 
А тим часом учорашні соратники влади, як от Олексій Гончарук, заявляють, що нинішній політичний сезон стане визначальним для Володимира Зеленського: або буде зроблено роботу над помилками, або країна почне готуватись до нових президентських виборів. Достроково.