Баби є, а літа нема: на українців очікують перші заморозки і навіть сніг

17.09.2020
Баби є, а літа нема: на українців очікують перші заморозки і навіть сніг

Починаючи з 18 вересня 2020 року, погода різко зіпсується в усіх регіонах нашої країни, спека відступить й удень температура ледь сягатиме позначки у 12-16 градусів тепла, а вночі й зовсім опускатиметься до нуля.
 
 
Найтепліше буде на півдні та сході України, а також у таких регіонах, як Харків i Суми. Досить комфортна погода встановиться у Києві та Київській області: близько 16-20 градусів вище нуля за відсутності опадів.
 
 
А от мешканцям західних i північних областей доведеться дістати парасолі, чоботи, теплі куртки та шапки, адже саме там негода розгуляється не на жарт i, цiлком можливо, «порадує» першим снігом уже наприкінці цього місяця.
 
— Холодний атмосферний фронт прийде до України із заходу Європи ближче до вихідних, — зазначила синоптик Наталія Діденко. — Він принесе дощі на захід країни, пройдеться по північних та центральних областях, а ось південь та схід майже не зачепить — там утримається суха погода. Погода зіпсується дуже різко, й після затяжної 30-градусної спеки суттєво похолодає.
 
Такої ж думки дотримуються й фахівці Укргідрометцентру, які вже анонсували заморозки на Волині, у Львівській, Рівненській та Тернопільській областях.
 
Похолодання супроводжуватиметься поривами північного вітру до 15-20 м/с, а ось очікувати на тимчасове потепління можна після дня осіннього рівнодення, 23-25 вересня 2020 року.
 
Довгостроковий прогноз погоди для України передбачає, що жовтень виявиться небувало холодним, а невелике потепління із сонячною погодою чекає на українців лише на початку листопада.
 
Синоптики попереджають, що недобір опадів на південному сході країни може скласти 30-50 відсотків.
 
Експерти агроринку прогнозують Україні непоганий урожай, який однак виявиться нижче торішніх показників через рекордну посуху, яка тримала нашу країну в полоні довгих два місяці. Після рекорду в 2019 році (75 мільйонів тонн зернових) очікується зниження врожайності на 10-15 відсотків.
 
Так, за оцінками фахівців Міні­стерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, він може скласти 68 мільйонів тонн, а ось прогноз експертів Українського клубу аграрного бізнесу більш песимістичний — 65 мільйонів тонн.
 
Народний синоптик Леонід Горбань попереджає, що мала кількість дощів збережеться в Україні аж до 2025 року. Подібна аномалія пов’язана з глобальним потеплінням i коливаннями сонячної активності, тому щоб не залишитися без хліба, заходів треба вживати вже зараз.