Онкохворі Тернопільщини залишилися без критично необхідної допомоги через байдужість чиновників

16.09.2020
«Зеленський—Труш (друге — це прізвище голови Тернопільської облдержадміністрації. — Авт.)! Поверніть нам право на життя!» — банер із таким написом з’явився на огорожі Тернопільського онкологічного диспансеру.
 
 
Про болючу проблему, яка передувала його появі, розповідає на своїй офіційній сторінці у «Фейсбуці» голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук:
 
— Адміністрація комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер» повідомила про вимушене обмеження кількості пацієнтів, яким проводитимуть променеву терапію, до 15-20% від загальної кількості.
 
Можливість надання даного виду лікування для кожного пацієнта розглядатимуть на мультидисциплінарній комісії та вирішуватимуть індивідуально залежно від клінічної ситуації. Йдеться фактично про припинення надання цієї медичної послуги, адже відбулось призупинення роботи єдиного в області апарату кобальтового опромінення TERABALT-100 у зв’язку з необхідністю невідкладної перезарядки обладнання новим джерелом іонізуючого випромінення.
 
Обласна рада неодноразово попереджала про необхідність надання коштів на рахунки онкодиспансеру для відновлення роботи апарата опромінення.
 
Наголошуємо, що адміністрація онкологічного диспансеру пiдготувала всі необхідні дозвільні документи та подала заявку на заміну джерела в Державну ядерну інспекцію, замовлене джерело готове до встановлення.
 
Проте обласна дер­жавна адміністрація фактично заблокувала рішення обласної ради щодо внесення змін до обласного бюджету.
 
Ціна такої позиції керівництва ОДА — людські життя та здоров’я. Нагадаємо, вартість перезарядки обладнання новим джерелом іонізуючого випромінення — 9,5 мільйона гривень.
 
Майже половину цієї немалої суми, а саме 4 мільйони гривень, депутати обласної ради вирішили виділили під час внесення змін до обласного бюджету на пленарному засіданні 14-ї сесії обласної ради, яке відбулося 6 липня.
 
Із фірмою, що мала виконати відповідні роботи, була домовленість, що апарат кобальтового опромінення TERABALT-100 запрацює вже після першого траншу.
 
І цей перший транш уже би надійшов на рахунки онкодиспансеру, якби керівництво ОДА не заблокувало виконання рішення сесії обласної ради.
 
На жаль, облдержадміністрація своїми діями зробила все, щоб цього не сталось, тим самим наражаючи на небезпеку, а то й на летальний фінал тисячі пацієнтів обласного онкодиспансеру.