Сонячні пляцки і панські салати: рецепти «відчайдушної домогосподарки» Олі Михайлюк

16.09.2020
Сонячні пляцки і панські салати: рецепти «відчайдушної домогосподарки» Олі Михайлюк

Оля Михайлюк із дітьми.

Є особлива насолода в тому, щоб приготувати щось таке, що в інших викликатиме захоплення.
 
 
Здавалося б, лиш пиріг, а це вже привід зібратися за родинним столом, поділитися враженнями, планами, насолодитися спілкуванням.
 
 
І почути: «Дякую, матусю, ти найкраща!», це може по-справжньому окрилити. 
 
Оля Михайлюк, наша сьогоднішня кулінарна порадниця, часто чує такі слова. «У мене троє чудових дітей, донька Марина — студентка, майбутня журналістка, син Іван закінчує коледж, молодший син Назар іще школяр. Діти дуже слухняні, в усьому мені допомагають, це у нас взаємно!». 
 
Мама Оля дуже любить готувати, і ця її любов – абсолютно ненатужна. Звідкілясь узялося це бажання: пекти пухкі смачні пиріжки на всю родину часто і натхненно, придумувати найрізноманітніші салати, бо «з салатом в домі свято», майструвати справжні гарні борщі та цікаві каші з м’ясом. Її натхнення націлене на творення нових тортів і пляцків, та так, що нещодавно зі своїми рецептами Оля Михайлюк перемогла в конкурсі великої, майже півмільйонної, кулінарної спільноти «Пляцки Рецепти від Лілії Цвіт», а це, хто в курсі «кулінарних трендів», — визнання! 
 
«Кулінарія — моя пристрасть. Наразі мій статус — «відчайдушна домогосподарка», — жартує пані Оля. — Любов до кулінарії в моїх душі і серці вже дуже давно і надовго». 
 
«Я навчилась смачно готувати у найріднішої людини — своєї матусі, яка була весільною господинею і дуже талановитою людиною! Мрію про власну справу. Хочу відкрити свою мініпекарню, де завжди буде витати аромат смачної домашньої випічки, де буде тепло і затишно, куди люди захочуть повертатись знову і знову, щоб випити чашечку доброї кави і насолодитися шматочком пирога чи торта», — ділиться своїми мріями Оля Михайлюк із Надвірної, що на Івано-Франківщині. 
 
«Я дуже люблю свого коханого чоловіка, з яким ми разом уже 20 років і який мене у всьому підтримує. Люблю вирощувати троянди, це мої улюблені квіти. А ще мені подобається вишивати, це мене заспокоює. Я щаслива мама і дружина, і більшого мені не треба», — варто було б перед рецептами Ольги Михайлюк записати ці хороші слова також.
 

Олина «Сонячна долина»

«Назва виникла, коли я побачила розріз пляцка. Він насправді «сонячний» всередині, дуже смачний та гарний. У ньому чудово поєднались ніжне пісочне тісто з сирно-апельсиновою начинкою, кокосовий бісквіт із кунжутом та апельсинове желе, яке дає приємну кислинку», — розповідає про народження рецепту, який відразу ж став дуже популярним, Оля Михайлюк. Отже, форма 24x28 см. 
 
Тісто: 4 жовтки, 150 г цукру, 250 г масла, 4 ст. л. сметани, 1,5 ч. л. порошку до випічки, 350-400 г борошна, 2 ч. л. куркуми.
 
Сирна маса: 1 кг сиру, 1 скл. цукру, 2 яйця, 100 мл молока, 3 ст. л. крохмалю (картопляного), цедра і сік з апельсина.
 
Кокосові коржі: 7 білків, 1 скл. цукру, 100 г кокосової стружки, 50 г кунжуту (підсмажити), 1 ст. л. борошна, 2 ст. л. крохмалю, 1 ч. л. порошку до випічки.
 
Крем: 3 жовтки (що залишились від коржів), 200 г цукру, 150 г молока, 1 пак. ванільного цукру, 400 г вершкового масла, 1-2 ч. л. лимонного соку (за бажанням), 1 пак. апельсинового желе, 350 мл води.
Помадка: 3 ст. л. какао (повні), 6 ст. л. молока, 50 г вершкового масла, 2 ст. л. цукру.
 
Готуємо пісочне тісто: масло посікти з борошном, додати порошок для випічки, додати жовтки, цукор і сметану, замісити тісто, при потребі додати ще борошна, тісто має бути м’яким, але не липнути до рук.
 
Ділимо тісто на 2 рівні частини, до однієї додати 2 ч. л. куркуми, вимішуємо. Ділимо кожне тісто ще на дві частини, біле — у холодильник, жовте — у морозилку на 1 годину або на ніч.
 
Сирна начинка: сир збити в блендері, 2 яйця збити з цукром на пишну масу, вимішати з сиром, додати крохмаль і молоко, цедру і сік одного апельсина, все добре змішати.
 
Розкачати біле тісто, викласти у форму з пергаментом, зверху — половину сирної маси і потерти жовте тісто з морозилки. Печемо 40 хв. при температурі 180 градусів (охолодити у формі). Так само печемо другий корж.
 
Кокосові коржі: білки збити на піну з дрібкою солі, поступово всипати цукор і збивати до стійких піків. Усипати просіяне борошно з крохмалем та порошком до випічки, кокосову стружку і посмажений кунжут. Усе легенько вимішати лопаткою. Форму вистелити пергаментом і змастити, поділити масу на дві частини, спекти два коржі. Печемо при температурі 180 градусів 15-20 хвилин.
 
Готуємо крем: жовтки збити з цукром – звичайним і ванільним, молоко закип’ятити, вилити жовтки до молока, помішуючи, довести до кипіння, дати, щоб покипіло 1-2 хв. Зняти з вогню, остудити, накривши плівкою. М’яке масло збивати, додаючи частинами заварену масу, і збити на пухку масу, в кінці додати сік з лимону. Желе розчинити у 350 мл кип’ятку.
 
Форму, в якій випікались коржі, вистелити харчовою плівкою (щоб легше прилипала, змочити форму водою) і влити розчинене желе, залишити в холодильнику, щоб застигло.
 
Помадка: какао, цукор, м’яке масло та молоко підігрівати на легкому вогні, помішуючи, але не кип’ятити, коли цукор розчиниться і маса стане гладкою і густою, одразу вилити на пляцок, розрівняти.
 
Збираємо пляцок: корж із сиром змастити 1/4 крему, зверху корж з кокосом — 1/4 крему, потім желе (акуратно зняти плівку і викласти на крем), знову крем, кокосовий корж, крем і корж із сиром кладемо жовтим тістом до середини. Верх змастити помадкою, залишити пляцок на ніч у холодильнику, щоб добре настоявся.
 
 

Круасани, які швидко з’їдаються 

Хто б сумнівався? Лиш погляньте на фото! Кулінарка запевняє, що вони і печуться так само швидко, як з’їдаються, отож є сенс навчитися їх пекти.
 
Тим паче що начинки до них можуть бути різними — вишні, яблука, мак, горіхи, шоколадна паста, а також смачно із сирною начинкою, як солодкою, так і солоною.
 
«Побалуйте і ви своїх рідних такими круасанчиками, — заохочує господиня і ділиться рецептом, перевіреним часом. — Круасанів виходить багато, можна спекти половину порції. Або всю — когось іще й пригостите», — додає вона. 
 
Тісто: 100 г живих свіжих дріжджів, 2 жмені цукру, 1/4 ч. л. солі, 300 мл теплого молока, 1 пачка вершкового масла (або маргарину, та масло все ж корисніше), 50 мл олії, 3 яйця, борошна, скільки візьме тісто. 
Для змащування: 1 яйце, 1 ч. л. цукру, 2 ч. л. молока. 
 
До теплого молока всипати цукор і сіль, додати подрібнені дріжджі, злегка збиті яйця, розтоплене тепле масло та олію. Потім частинами додаємо просіяне борошно і вимішуємо тісто, як на вареники. Тісто має вийти м’яке і не липнути до рук, але не забите! Одразу розпочинаємо роботу з тістом.
 
Робочу поверхню злегка присипати борошном, тісто поділити на кульки (приблизно 6-8 шт.). Кожну кульку розкачуємо, як на вареники, але не надто тонко, ріжемо тісто на трикутники і викладаємо начинку на широкий край, згортаємо — формуємо круасанчики.
 
Викладаємо у змащену форму, верх змащуємо збитим яйцем. Випікати при температурі 180 градусів 18-20 хвилин. Надмірно не пересушуйте, треба, щоб верх став ніжно-рум’яним. Гарячими присипати цукровою пудрою. 

Салат кольору осені

Господиня запевняє, що приготування його не займе багато часу!
 
Інгредієнти: морква свіжа — 3 шт. (великі), лимонний сік — 3-4 ст. л., горіхи грецькі — 2 жмені, часник — 3 зубці, майонез — 4-5 ст. л., карі (мелений) — на кінчику ножа, сіль, перець — за смаком.
Моркву помити, почистити, натерти як на корейську і скропити лимонним соком. Горіхи подрібнити ножем або в блендері, але не надто тонко, і всипати до моркви, додати видавлений часник, майонез, карі, сіль та перець. Усе вимішати і дати настоятись 15-20 хвилин.

Салат «Панський»

Соковита смажена куряча грудка та хрумкі домашні сухарики, а також свіжі овочі та пікантна заправка з часниковою ноткою — разом це все неймовірно смачно. 
 
Потрібно: куряча грудка — 1/2 шт. (250-300 г), олія — 1 ст. л., приправа для курки (за бажанням), помідори — 4 шт., перець болгарський — 1 шт., сир твердий — 100 г, листя салату, кунжут чорний і білий. 
 
Філе розрізати на дві частини. Присипати приправою для курки, сіллю та перцем і змастити олією. Посмажити на сковорідці (по 5-6 хвилин із кожного боку).
 
Для сухариків: батон білий — 2 скибочки, олія, сіль. Батон нарізати на кубики, на сковорідку влити 1 ч. л. олії, посмажити сухарики на середньому вогні до золотистого кольору, помішуючи.
Заправка для салату: олія оливкова (або соняшникова) 6 ст. л., сік лимона — 3 ст. л., мед рідкий — 1 ст. л., часник сушений — 1 ч. л., гірчиця «м’яка» — 1 ч. л., сіль, перець до смаку. Усі складники помістити у баночку з кришкою і добре збовтати.
 
Можна заправити салат домашнім майонезом з 2 зубцями часнику, вичавленого через прес. Також буде смачно. На тарілку викласти листя салату (по­рвати). Шматочки сиру посипати чорним кунжутом, а дольки помідорів злегка вмокнути в білий кунжут.
 
Перець і курку нарізати на шматочки. Всі інгредієнти для салату гарно викласти на тарілку, і полити заправкою. Зверху викласти сухарики.
Вибирайте щось для осіннього меню, все – смачно і гарно! Смачного!