У новому сезоні «Динамо» та «Шахтарю» доведеться на двох ділити НСК «Олімпійський»

16.09.2020
У новому сезоні «Динамо» та «Шахтарю» доведеться на двох ділити НСК «Олімпійський»

У новому сезоні «Динамо» та «Шахтарю» доведеться на двох ділити столичний НСК «Олімпійський». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Під час пресконференції перед матчем «Динамо» — АЗ капітан «біло-синіх» Сергій Сидорчук зауважив, що з часом починаєш до всього звикати, а грати без глядачів поступово стає вже нормою.
 
 
Утім навіть за порожніх трибун фактор свого поля для команди має високу цінність.
 
 
«Гра на своєму полі — це великий плюс для команди. Вдома  і стіни допомагають», — каже Сидорчук.
 
Донецький «Шахтар» уже тривалий час не має можливості проводити матчі на рідній «Донбас Арені» в Донецьку. При цьо­му «гірникам» доводиться пристосовуватися до обставин, які постійно змінюються.
 
Після початку війни на сході України таким собі єврокубковим прихистком для них стала «Арена Львів». Пізніше статус домашнього для «Шахтаря» отримав стадіон «Металіст» у Харкові, хоча тренувальною базою гірницького клубу продовжував залишатися комплекс олімпійської підготовки «Святошин» у Києві.
 
Відтак коли через коронавірус усім командам (на вимогу медичного протоколу) довелося обмежити непотрібні переміщення, рішення грати всі домашні матчі в столиці, за словами колишнього капітана «помаранчево-чорних» Даріо Срни, котрий нині в «Шахтарі» обіймає посаду директора з футболу, прийшло само собою.
 
Таким чином, iз рестартом минулого сезону «гірники» перебралися на столичний НСК «Олімпійський».
 
«Ми грали у Львові, в Харкові, тепер — у Києві. Це рішення при­йшло саме по собі, через пандемію коронавірусу. Не можна було нікуди літати, ми мінімізували ризики і вирішили грати на «Олімпійському», — розповів Срна.
 
Даріо каже, що всім у клубі сподобалося проводити матчі в Києві, тож після широкого обговорення було вирішено й надалі грати офіційні матчі на головній футбольній арені України.
 
Задля цього керівництво «Шахтаря» підписало довгостроковий контракт iз Міністерством молоді й спорту, у підпорядкуванні котрого саме й перебуває «Олімпійський».
 
«Держпідприємству НСК Олімпійський треба заробляти кошти, а зараз немає концертів, великих спортивних подій. Важливо, щоб він був зайнятий», — роз’яснив ситуацію «спортивний» міністр Вадим Гутцайт.
 
Звісно, ситуація, коли НСК «Олімпійський» ділитимуть між собою два вітчизняні гранди, сприймається трохи дивно. Подейкують, що президент «Динамо» Ігор Суркіс виказував категоричну незгоду з таким підходом, адже впродовж не одного десятиліття НСК «Олімпійський» (який раніше носив назву Республіканський стадіон), тісно асоціювався з «біло-синіми» та був їхнім рідним домом, де столичні футболісти здобули не одну яскраву перемогу.
 
Але час змінюється.
 
«Це державний об’єкт, нам треба використати його на всі сто. Тому не може бути пріоритетом віддати стадіон тільки «Динамо» або тільки «Шахтарю», — наголошує Вадим Гутцайт. — Хочу подякувати президентам обох клубів за те, що вони орендують стадіон, пропонують нам чималі кошти, роблять газон кращим».
 
Хай там як, а пріоритет під час вибору часу та дати проведення матчів на НСК «Олімпійський» залишиться за «Динамо». Водночас Даріо Срна повторює, що «Олімпійський» — це не стадіон київського «Динамо».
 
Ковалівський «Колос» нещодавно грав на «Олімпійському» — проблем не було. Упродовж тривалого часу «Олімпік» проводить свої матчі на стадіоні імені Лобановського — і жодних питань немає. Не бачу проблем і в тому, що «Шахтар» грав на «Олімпійському», котрий належить державі. Не боюсь жодних провокацій», — зауважує хорватський функціонер «Шахтаря».