Переведіть «стрілки в голові»: як діяльність мозку залежить від часу доби

15.09.2020
Медики і науковці простежили цікаву хронологічну особливість функціонування мозку.
 
 
Чи знаєте ви, наприклад, що з 6-ї до 7-ї ранку — найкращий час для запам’ятовування потрібної інформації.
 
 
Саме тоді найефективніше працює довготривала пам’ять.
 
Думати над логічними задачами, аналізувати, робити висновки, впорядковувати набуті знання оптимально з 8-ї до 9-ї ранку. Мозок працює в цей час дуже активно.
 
Ще через годину (з 9-ї до 10-ї ранку) можна найбільш ефективно працювати над збором статистичних даних, впорядкуванням, аналізом набутих знань.
 
А вже з 11-ї до 12-ї ефективність розумової праці знижується, концентрація погіршується. У цей час можна перейти на творчу працю або просто розслабитися: послухати музику, прогулятися, сходити на віртуальну екскурсію до музею. 
 
Період із 12.00 до 18.00 — добрий час для фізичної активності й продуктивної праці мозку. Через деякий час після обіду всі інтелектуальні функції активізуються, розумові здібності зро­стають.
 
А після 19:00 розумова праця вже буде наслідком насильства над собою.
 
Тому бажано укладатися в рамки робочого дня, а після 18-19-ї години знаходити інші способи для розвитку: творчість, спілкування з друзями, прогулянки. 
 
З 21.00 до 23.00 — час для сну, найкращий відпочинок мозку, нервової системи і тіла. Пізніше, від 23.00 до 1-ї години ночі йде активне впорядкування накопиченої інформації і досвіду.
 
Тому так важливо спати, щоб мозкова діяльність, розумова і фізична праця, загальна ефективність на наступний день були на належному рівні.
 
А сон від першої до третьої години ночі дає нам можливість емоційно відновитися. Якщо ви прокидаєтеся в цей час чи не спите, імовірно, ви на шляху до неврозів або депресій. І коли ситуація повторюється з прикрою періодичністю — краще відразу шукати підтримку фахівців.