Шахраї з кількох областей об'єднались і масово підробляли документи країн Євросоюзу

15.09.2020
Групу осіб, які тривалий час виготовляли фальшиві ID-картки іноземних держав, викрили слідчі-детективи управління поліції у Тернопільської області разом зі співробітниками Тернопільського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції.
 
Як повідомляє відділ комунікації обласної поліції, серед фігурантів — жителі Тернопільської, Львівської, Хмельницької та Одеської областей.
 
«Група громадян України, зокрема жителі Тернопільської області, займалися виготовленням i збутом ID-карток громадян Євросоюзу з підробленими голографічними елементами. Користувалися персональними комп’ютерами, анкетними даними осіб, а також пристроями для друку та ламінування. Продукцію збували громадянам України, які хотіли виїхати за кордон», — розповів начальник відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП у Тернопільській області Юрій Барабан.
 
За попередніми даними, четверо спритників підшуковували через інтернет людей, яких цікавила робота за кордоном. Зловмисники обіцяли бажаючим допомогти виготовити ID-картку тієї чи іншої іноземної держави начебто для легального працевлаштування.
 
Клієнти вірили та надавали свої дані для оформлення карток. Відтак, зібравши пакет документів, тернопільські шахраї через кур’єрську службу відправляли їх спільникам у Львівську та Одеську області.
 
Там за допомогою спеціального обладнання виготовляли фальшиві картки. За свої послуги шахраї брали від 100 до 350 євро. Власники ж підроблених ID-карток, виїжджаючи до країн Євросоюзу, не тільки не могли там офіційно працевлаштуватися, а ще й стикалися з великими проблемами після виявлення тамтешніми правоохоронцями фальшивих документів.
 
Як повідомив начальник Тернопільського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції Олександр Мерена, 9 вересня поліцейські провели одночасно близько 25 обшуків на території чотирьох областей.
 
Наразі викрито сімох осіб, причетних до оборудки з документами, трьох із них затримано. Відомості за цим фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 ст. 199 та частиною 3 ст. 358 Кримінального кодексу України.