Невгасимий раковий факел: у Харкові загострилась десятирічна війна жителів із коксохімом

15.09.2020
Люди, які проживають поблизу харківського коксового заводу «Новомет», частіше страждають на онкологічні захворювання, ніж мешканці інших районів міста. 
 
«Якщо говорити про абсолютні цифри, — повідомив директор обласного онкологічного центру Денис Скорий, — то йдеться приблизно про 30 відсотків. Переважають у цій статистиці хвороби дихальних шляхів».
 
Боротися з архаїчним виробництвом місцеві жителі почали ще 10 років тому, але велетенська труба, із факела якої постійно вилітають шкідливі домішки, продовжує диміти.
 
Наприкінці минулого тижня люди зібралися на черговий пікет, аби оголосити результати перевірки, що була проведена Державною екологічною інспекцією.
 
Активізувалися ж чиновники після того,  як мешканці забрудненого району перекрили на знак протесту дорогу і написали одразу дві петиції —  до мерії і в офіс президента України. 
 
Вердикт екологів зачитав організатор акції протесту Олександр Константинов. Управлінці у своїй довідці повідомили про те, що завод із 12 грудня 2019 року по 4 вересня 2020-го працює без дозвільних документів, але, схоже, така відписка — порожня формальність.
 
За словами керівника екоінспекції області Інеси Сосіної, під час моніторингу у повітрі поблизу заводу дійсно були виявлені окис вуглецю, оксид азоту та сірка.
 
Але оскільки  підприємство не має дозволу на викиди забруднюючих речовин, Держінспекція не може порівняти наявне з припустимою нормою. А стався цей правовий казус... через коронавірус. Мовляв, «Новомет» робив запит на встановлення екологічних меж, але у відомстві, куди надсилали листа, всі пішли на карантин. 
 
Харківський коксохім був збудований ще у далекому 1932 році, але з того часу його виробничі потужності ніхто не модернізував.
 
«На підприємстві коксові печі не мають захисту від викидів в атмосферу бойових отруйних речовин (ціанід водню та синильна кислота), — повідомив у петиції до мерії харків’янин Сергій Коваленко.
 
— Також наші легені отримують аміак, ртуть, діоксин, бензопірен, нафталін, бензол. Усе це статистика викидів». Крім цього, автор петиції підкреслив, що у Жовтневому суді було з’ясовано і такі факти: у заводу немає жодного дозвільного документа — ні на земельну ділянку, ні на використання родовища питної води, а також висновків екологічної експертизи. 
 
Рік тому на підприємстві сталася зміна власника. Майновий комплекс, що перебував у заставі «Сбербанка», був переоформлений у власність кредитора, після чого його передали в оренду Торговому дому «Новомет». Але проведені зміни на екологічну дисципліну заводу, на жаль, не вплинули.