В Тернополі відмовляються жити за вимогами «червоної» зони

09.09.2020
Уже котрий день Тернопіль живе у «червоній» карантинній зоні, до якої його віднесено рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
 
 
Однак у місті фактично нічого не змінилося: громадський транспорт ходить, усі магазини, бари та ресторани відчинені, школи (за винятком однієї — №6, де в кількох учителів виявлено COVID-19) і дитсадки працюють.
 
Єдине, що на залізничній станції знову неможливо сісти в поїзд, а частину автобусних рейсів відмінено. 
 
«Віднесення міста до «червоної» зони означає повну заборону відвідування закладів освіти, припинення роботи всього громадського транспорту, закриття торговельно-розважальних центрів, готелів i закладів громадського харчування тощо, тобто місто практично повністю припиняє свою життєдіяльність, допустити цього ми не можемо, — сказав міський голова Тернополя Сергій Надал під час позачергового онлайн-засідання міського оперативного штабу.
 
— Крім того, відповідно до рішення Конституційного Суду від 28 серпня 2020 року, окремі підзаконні акти, а саме постанови Кабміну про карантинні обмеження, суперечать Конституції України. Адже обмеження конституційних прав і свобод людини та громадянина може встановлюватися лише законом — актом, ухваленим Верховною Радою України. Не може бути обмежена й робота суб’єктів підприємницької діяльності!».
 
Після обговорення згаданого вище рішення Держкомісії тернопільський штаб прийняв низку власних. Їх суть зводиться до посилення контролю за дотриманням протепідемічних вимог у всіх сферах як окремими громадянами, так і підприємствами, установами та організаціями. Однак при цьому вся міська інфраструктура має працювати у звичному режимі.
 
Відтак у своєму відеозверненні Сергій Надал адресував прохання до поліції, аби та, «на підставі незаконної постанови уряду», не складала протоколів щодо підприємців, чиї об’єкти продовжуватимуть працювати.
 
«Ми разом змушені захищати своє право на працю та навчання, — зазначив він.
 
— Ми не можемо допустити, щоб місто зупинилося, адже понад 80 відсотків надходжень у бюджет Тернополя — це податки, які сплачує малий i середній бізнес. Тож якщо ми припинемо їхню діяльність, місто просто заклякне. Ми не зможемо тоді фінансувати ні лікарні, ні школи, не зможемо підготуватися до опалювального сезону. Також не можна допустити транспортної блокади Тернополя й паралізувати життя більш як 200-тисячного міста». До речі, сам міський голова Тернополя тиждень тому повідомив про те, що захворів на COVID-19 і з того часу працює з дому дистанційно.
 
Тим часом учора в Тернополі організовано протестували підприємці.
 
«Якщо уряд хоче відправити нас на карантин, то хай виплачує матеріальну допомогу, щоб було за що жити підприємцям та їхнім працівникам», — така їхня позиція.
 
Як відомо, Тернопільська міська рада, як й Івано-Франківська, подали судові позови до уряду щодо незаконності запровадження «червоної» зони в цих обласних центрах.