Що покласти у шкільний ланч-бокс: корисні поради батькам

09.09.2020
Що покласти у шкільний ланч-бокс: корисні поради батькам

Кекс Марії Цимбалістої усім смакуватиме.

У природі — все ще літня краса, але діти вже пішли в школу, таким чином розпочавши нам осінь і навіявши багато кому з дорослих спогади про шкільні роки.
 
 
А батькам додавши трохи клопоту, зокрема й з харчуванням своїх школяриків.
 
 
Через карантинну ситуацію у школі гарячі обіди не передбачені, отже, питання «Що дати дитині в школу поїсти?» тепер на порядку дня кожного, хто має школярів. 
 
До цього питання треба підходити дуже уважно.
 
По-перше, харчування дитини має бути збалансованим, де б вона не перебувала. По-друге, воно має бути корисним і смачним. І, по-третє — красивим, діти ще ті естети. Бо якщо накидати в контейнер каші, якою б корисною і навіть смачною вона не була, вони сприймуть її як щось нудне.
 
Інша справа, коли зверху щедро присипати горішками, шматочками фруктів чи ягодами, притрусити тертим шоколадом чи кокосовою стружкою.
 
Або додати ложку ягідного чи фруктового джему. Такі додатки перетворюють кашу на десерт і можуть дуже сподобатися дитині. 

Ланч-бокс: основні зауваги

Отже, як бути з харчуванням зараз? По-перше, придбати ошатний ланч-бокс, щоб туди класти їжу. Діти люблять різні цікаві штучки. Так дитині буде їсти звідти і цікавіше, і простіше. Він має бути герметичним, поділеним на сегменти і вміщатися в наплічник без особливих проблем. 
 
По-друге, сприйняти той факт, що таки доведеться трохи більше часу приділяти на приготування їжі дітям, як необхідний і навіть приємний.
 
Психологи пишуть, що їжа, яку ви готуєте дитині власноруч, ще більше зближує рідні душі, а почуття вдячності, яке виникає при цьому на підсвідомому рівні, також згодом переросте в ще більші і красивіші почуття. 
 
Основні вимоги до наповнення ланч-боксів нескладні: їжа там має бути такою, щоб зручно діставати, навіть руками (хоча в коробках є вилки і треба просити дітей, особливо зараз, користуватися ними і старанно мити руки). 
 
Продукти, зрозуміла річ, мають бути свіжими, а не приготовленими кілька днів тому, бо в закритій коробці вони швидко псуватимуться. У ланч-боксі має бути основна їжа, овочі, фрукти і перекус. 
 
Основною їжею можуть бути різноманітні накладанці, сендвічі, лаваші з начинками, відварене або запечене м’ясо, запіканки, млинці з начинками, пиріжки, котлетки, сир, несолодкі мафіни. Затим овочі.
 
Їх треба помити, почистити і порізати: добре, коли в коробочці лежатимуть кілька смужок моркви, свіжого огірка і кілька гілочок петрушки. Так і скажіть: «петрушка для краси», тоді дитина її з’їсть навіть із цікавості. 
 
Із помідорів зручніше їсти черрі. Капусту (будь-яку, наприклад цвітну, брюссельську чи броколі) злегка проваріть у підсоленій воді і скропіть розтопленим маслом. Овочі треба варіювати, добре, що восени їх удосталь.
 
Якщо є можливість — запікайти їх на грилі (гарбуз зі спеціями діти наминають із задоволенням, а також перець, картоплю, печериці). 
Фрукти також треба помити, почистити і порізати. Як десерт школярики полюбляють печивка і пиріжечки.
 
Зацікавте дитину горіхами, вони добре підійдуть як перекус. Скажіть, що вони сприяють поліпшенню пам’яті, тому горіхи вважаються їжею для відмінників. Або хорошистів, отож на здоров’я!
 
Тобто свої заготовки по можливості коментуйте. Навіть якщо здається, що дитина не слухає, вона все одно чує, що кажуть мама і тато, і в потрібний момент врахує поради рідних.
 
Стосовно напоїв, то вода — чудовий напій. Узвари, морси також підійдуть, але треба слідкувати, щоб вони були свіжими. 
 
І не забувайте про вологі серветки, антисептики, не стомлюйтеся пояснювати своєму школярику, для чого ці засоби і як ними користуватися. 

«Два школярики і студент»

Так коротко сказала Марина Гармаш, наша кулінарна порадниця із Запорізької області, про свій початок навчального року. Діти найбільше полюбляють мамині пиріжки.
 
Це й не дивно: про пиріжки пані Марини знає кожна господиня, яка думала чи ще думає спекти щось власними руками. 
 
Кулінарка каже, що пиріжки можна пекти з найрізноманітнішими начинками і обов’язково давати їх у школу. Мамині пиріжки так полюбилися старшому сину, що він нині вчиться на кулінара. 
 
Раджу мамам і бабусям запам’ятати рецепт Марини Гармаш — це диво-пиріжки. Булочки, приготовані за ним, виходять дуже ніжними і смачними, своїх смакових якостей не втрачають і наступного дня. Їх можна начиняти ягодами і фруктами, сиром, маком і просто яблуком і корицею. Ось рецепт — з яблуками і корицею. 
 
Складові: тепле молоко (вода, молочна сироватка) — 250 мл, свіжі дріжджі — 25 г або (сухі 2 ч. л.), цукор — 4 ст. л., сіль, яйця — 2 шт. (1 жовток для змащування), олiя — 100 мл, борошно — 4,5 ст. (склянка 200 мл без гірки).
 
Для начинки: яблука, кориця, цукор за смаком.
 
У тепле молоко додайте дріжджі і 1 ст. л. цукру, залиште на 5-7 хвилин. Окремо збийте яйця з цукром, додайте сіль і трохи більше половини олiї.
 
Змішайте обидві маси, додайте борошно, замісіть тісто. Наприкінці додайте залишок олiї. Тiсто м’яке, легко відстає від рук. Залиште на 1,5-2 години в теплому місці, без протягів, два рази його необхідно обім’яти.
 
Поверхню, на якій будете працювати, злегка змастіть олiєю. Роздiліть тісто на невеликі кульки (трохи більше мандаринки).
 
Для начинки порізати яблука, додати за смаком цукор і корицю. Ретельно перемішати. Кожну кульку тiста необхідно тоненько розкачати, на центр покласти начинку, защипати тісто як на вареник. 
Кладемо заготовки на деко, заздалегідь застелене пергаментом, швом донизу.
 
Даємо підійти приблизно 20 хвилин, змащуємо сумішшю жовтка з молоком (вершками), посипаємо цукром.
 
Випікаємо у заздалегідь розігрітій духовці при температурі 180 градусів приблизно 15-20 хвилин. Орієнтовно виходить — 23-25 пиріжків. 
 
Пиріжки Марини Гармаш презентує донька,

М’ясо для накладанців 

А для накладанців Марина Гармаш радить запікати м’ясо. Якщо вдома є шматок запеченого м’яса, достатньо буде порізати тоненько хліб, викласти на нього помитий і посушений лист салату, шматочок такого м’яса, і знову прикрити хлібом. «Мої це люблять!» — задоволено каже мама Марина. 
 
Отож буженина зі свинини. Знадобиться: 1,5—2 кг свинячого ошийка або будь-якої безкісткової частини. Маринад: 1 л води, 2 ст. л. солі, 2 лаврові листки, 3—4 зубчики часнику, 1 ч. л. суміші перців горошком, 1 ч. л. запашного перцю горошком. Додатково: 3 цибулини, 2 ч. л. паприки, 2 ст. л. олiї, 3 ч. л. гірчиці.
 
У холодній кип’яченій воді розчиніть сіль, додайте спеції, часник і промите м’ясо, поставте в холодильник найкраще на добу.
 
Просушіть шматок м’яса паперовим рушником. Змішайте паприку, додайте подрібнену ріпчасту цибулю, гірчицю та олiю. Змастіть шматок м’яса з усіх боків. Покладіть його в рукав для запікання.
 
Запікайте при температурі 180 градусів 1,5-2 години. За 10 хвилин до готовності обережно розріжте рукав. Запечіть до рум’яності. Смачне м’ясце готове!

Діжечка з лаваша

Так, саме тоненький лаваш вашими стараннями може перетворитися на пухку смачну діжечку. Начинка — також на ваш смак. Наприклад, із помідором, моцарелою і базиліком.
 
Або потерта на велику тертку морква зі спеціями і кілька маленьких шматочків відварного нежирного м’яса — індички, курки, телятини.
 
Якщо треба лаваш на десерт, спробуйте приготувати його із розтовченим  бананом, ягодами (заморожені також ідуть на ура) і горішками. Ще кращий варіант — терті яблука, розмішані з родзинками, притрушені корицею, загорнуті в лаваш і запечені.

Випічка для малих дегустаторів 

Марія Цимбаліста, відома кулінарка з Галичини, готується «до школи» на наступний рік. І поряд із тортами і пляцками, які вона творить багато і натхненно, в її кулінарному записничку з’являється випічка для дітей. 
 
Сирна запіканка саме з таких. Узагалі запіканки — дуже тонка кулінарна наука. Їх можна спекти так, що доводиться їсти, бо «треба їсти сир».
 
Або спекти так, що за вуха не відірвеш, причому фактично з одних і тих же інгредієнтів. Рецепт пані Марії перевірений, улюблений у багатьох господинь. Ваші діти смакуватимуть такою запіканочкою із задоволенням. 
 
Потрібно 800 г кисломолочного сиру, 2 яйця, 200 г цукру, 2 п. ванільного цукру, 1 ст. л. крохмалю, 2-3 ст. л. манки, ч. л. порошку до печива.
 
Сир добре збити в чаші комбайна (блендера), потім додати яйця та інші інгредієнти. Усе гарно вимішати. Додати родзинки, сухофрукти за смаком. Пекти при температурі 180-190 градусів годину чи трішки більше. Для мультиварки-скороварки режим «Випічка», 50 хвилин.
 
Ще Марія Цимбаліста радить пекти кекси — це також великий простір для фантазій. Їх можна готувати з різними начинками, різних форм, тому щоразу вони видаватимуться чимось новим і смачним. 
Ось за її рецептом родзинковий, класичний, дуже смачний. 
 
Потрібно: 3 яйця і 200 г цукру збити. Додати  пакетик ван. цукру, 1 ч. л. соди, погашеної оцтом, 4 ст. л. кефіру або сметани, 100 г масла топленого, 400 г борошна. Усе разом збити. Додати родзинки. Пекти при температурі 180 градусів до готовності.
 
Чудовий варіант — горіховий кекс. Для його приготування потрібно: 200 г масла, 200 г цукру, 4 яйця, пакетик ванільного цукру, 125 г молотих ліщинових горіхів, 200 г борошна, по чайній ложці соди та кориці, 2 столові ложки какао, 5 великих яблук. Для глазурі: 100 г молочного шоколаду.
 
Збити масло з цукром, додати яйця і добре збити. Додати всі сухі інгредієнти. Яблука почистити, потерти на крупну тертку й покласти в тісто. Випікати в змащеній формі годину при температурі 180 градусів.
 
Для кексів з ягодами треба 4 столові ложки розтопленого масла, 240 г борошна, 200 г цукру, чайну ложку соди, 2 яйця, три чверті склянки молока, 350 г ягід і дрібку солі. Збити яйця і цукор, додати розтоплене масло і молоко. Додати борошно і соду, всипати сіль.
 
Ягоди помити, просушити, трохи лишити для прикрас, обкачати у борошні і додати в кекс. Розкласти в маленькі формочки і пекти при температурі 180 градусів.
 
Але основне правило смачних страв знає кожна мама: все готувати з любов’ю! Нехай смакує школярикам!