Екосистему на місці згарищ на Харківщині відновлюватимуть десятиліттями

08.09.2020
Екосистему на місці згарищ на Харківщині відновлюватимуть десятиліттями

Погорільцям Харківщини поки що видали по 5 тисяч гривень і продуктові пакети.

Пожежу в лісах Двурічанського району вдалося погасити лише на шостий день.
 
 
Тут і зараз про всяк випадок чергує півсотні рятувальників та 13 одиниць спеціальної техніки.
 
 
Але вогонь, що спалахнув на площі 500 гектарів, таки вдалося приборкати.
 
 
Найбільше постраждало село Гороб’ївка, де пошкоджено 20 домоволодінь. Частина помешкань згоріла вщент.
 
За фактом лиха правоохоронці відкрили кримінальне прова­дження (стаття — порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки), а в уряді пообіцяли виплатити фінансову компенсацію. Правда, станеться це не раніше, ніж чиновники встановлять суму збитків.
 
Поки що родини погорільців отримали всього по 5 тисяч гривень, які в рамках благодійного марафону зібрав для них телеканал «Труха». Натомість на лихо вже злетілися аферисти, що прагнуть нажитися на людській розгубленості.
 
«Одній iз жінок зателефонували невідомі і під приводом збору інформації про постраждалих отримали дані банківського рахунку, — розповіла в прямому ефірі «Суспільного» волонтерка Міла Ніколаєнко. — На щастя, картку вдалося вчасно заблокувати. Були також випадки, коли до намету, де зберігається їжа, заходили невідомі, брали продуктові набори і йшли. А потім мені місцеві кажуть: «Це взагалі не з нашого села люди».
 
Тим часом для повного відновлення екосистеми у Двурічанському районі знадобиться понад 80 років, прогнозує кандидат біологічних наук Тетяна Атамасова.
 
Спочатку доведеться реанімувати трав’яний шар та кущі й лише після цього почнуть підростати висаджені дерева. Сильно постраждала від вогню й місцева фауна.
 
За словами фа­хівців, до постраждалого лісу тварини почнуть повертатися не раніше, ніж через 8-10 років.