Кіно зшиває країну: українська Бессарабія пропонує подорож 29 країнами світу

08.09.2020
Кіно зшиває країну: українська Бессарабія пропонує подорож 29 країнами світу

Перший міжнародний етнографічний кінофестиваль «OKO» 12-19 вересня запрошує у подорож 29 країнами світу.  
 
 
Спочатку його планували провести в комбінованому online/offline-форматі.
 
 
Проте пандемія коронавірусу внесла свої корективи — і Болградський район Одеської області,  який ще називають українською Бессарабією, і мальовниче село Криничне на березі найбільшого озера України Ялпуг,  де планувалася яскрава  частина живого спілкування, — внесені до так званої «червоної зони».
 
Тож прем’єрний «ОКО» (можна розшифрувати «об’єднання креативних особистостей» або «об’єднання кінематографістів та обивателів») проведуть винятково онлайн.
 
На святі етнографічного та антропологічного документального кіно «ОКО» глядачі побачать і відчують повсякденне серцебиття малих та великих народів, спільнот, мешканців сіл i міст, констатують організатори. Це подія, під час проведення якої кінематографісти, фольклористи, антропологи та етнографи зможуть краще зрозуміти один одного, поділитися ідеями та домовитися про майбутню співпрацю. А обивателям — незвичайне кіно.
 
На сайті фестивалю 12-19 вересня будуть доступні онлайн-трансляції конкурсних i позаконкурсних фільмів національного та міжнародного блоків. В онлайн-форматі проходитимуть лекції. Щодня з 19.00 до 21.00 команда фестивалю проводитиме прямі включення за участі режисерів національної конкурсної програми та членів журі.
 
Глядачі дізнаються цікаві історії та деталі створення фільмів, а також матимуть можливість поставити гостям онлайн-студії фестивалю запитання в режимі реального часу. До церемоній відкриття, нагородження переможців і закриття кінофестивалю можна буде долучитися у стрім-форматі. 
 
Кінофест складається з міжнародного та національного повнометражного конкурсу та міжнародного короткометражного. Секція міжнародного повного метра — шiсть стрічок хронометражем від 40 хвилин. У ній представлено фільми з країн Європи, Азії, Африки та Латинської Америки.
 
До національного конкурсу повних метрів увійшло вiсiм картин. Короткометражна програма фесту – шiсть тематичних блоків по п’ять стрічок, зокрема українського виробництва. Загалом глядачі подорожуватимуть разом із кінофестивалем 29 країнами світу.
 
До складу журі ввійшли: кінорежисер та сценарист  Михайло Іллєнко, режисер та продюсер Сергій Проскурня, співачка і фольклористка Катя Chilly, болгарський кінорежиссер Василій Барков, фольклористка та професорка Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Олена Івановська, акторка Римма Зюбіна, кінокритик і продюсерка Аксиня Куріна.
 
«Фестиваль націлений на міжкультурний діалог через показ найкращих українських фільмів та світових стрічок на цю тему, підняття хвилі мотивації знімати етнографічне кіно, — розповідає засновниця, продюсерка і директорка фесту «ОКО» Тетяна Станєва, громадянка України, етнічна болгарка з південної української Бессарабії, фольклорист за освітою та режисер за покликом.
 
— Україна є однією з найбагатших на фольклор країн, тому справедливо, якщо кількість та якість етнографічного кіно зростатиме, а наша країна стане законодавицею і столицею етнографічних кінофестивалів на світовій мапі».
 
Тетяна Станєва акцентує на тому, що «ОКО» сприятиме розвитку туристичного та інвестиційного потенціалу віддаленого регіону. «Враховуючи той факт, що це дуже складний, багатонаціональний, забутий куточок країни, українська присутність саме через культуру є вкрай необхідною, — каже вона. — Мова культури, фольклору та кіно — універсальна, й на підсвідомому рівні зшиває регіон із країною та світом, зміцнює дружбу між народами, підвищує толерантність».