Чотири українські тенісистки подолали стартове коло US Open

02.09.2020
Чотири українські тенісистки подолали стартове коло US Open

У напруженій боротьбі друга ракетка України Даяна Ястремська подолала стартовий раунд «Ю-Ес оупен»-2020. (Фото з сайта btu.org.ua.)

Коронавірусна пандемія посприяла потраплянню до основної сітки Відкритого чемпіонату США з тенісу рекордної кількості українських тенісисток. Маючи в Нью-Йорку представництво одразу з семи майстринь великої ракетки, вітчизняний жіночий теніс дуже швидко отримав іще один рекорд, суть якого полягає в тому, що до другого кола «Ю-Ес оупен» пробилися аж чотири українки. Тут і ветеранка українського тенісу — 34-річна Катерина Бондаренко, і юна його надія — 18-річна Марта Костюк, зіркова Даяна Ястремська та амбітна Катерина Козлова.
 
У перший день змагань усі вони досягли переможного результату, зробивши рекордно великим представництво України в другому колі «Ю-Ес оупен». Наймолодша з українок — Костюк — вельми легко переграла росіянку Дар’ю Касаткіну, віддавши суперниці лише три гейми — 6:1, 6:2. Так само двох сетів вистачило для подолання стартового бар’єру й Козловій, котра здолала господарку кортів Уїтні Осігве — 6:3, 7:5.
 
Натомість іншим двом учасницям другого раунду «Ю-Ес оупен-2020» від України довелося серйозно попрацювати над підтвердженням свого класу. Невтомній Катерині Бондаренко в матчі з американкою Еллі Кік випало наздоганяти свою майже на десять років молодшу опонентку. Утім після програшу першої партії досвідчена українка нанесла суперниці потужний подвійний удар у відповідь — 3:6, 6:3, 6:1.
 
За рейтингом складності здобутих перемог на старті «Ю-Ес оупен» другій ракетці України Даяні Ястремській було найважче. В останніх двох сетах матчу проти австралійки Астри Шарми 20-річній одеситці довелося грати «тай-брейки». 
 
Статус більш рейтингової тенісистки дозволив українці, посіяній в Нью-Йорку під 19-м номером, зробити свої заключні слова в поєдинку дещо вагомішими — 6:3, 6:7 (4:7), 7:6 (7:2).
 
А от дебют українки Катаріни Завацької в «основі» Відкритої першості США завершився поразкою 17-й сіяній — Олені Рибакіній із Казахстану — 3:6, 0:6. Водночас нагоду збільшити українське представництво в другому раунді «Ю-Ес оупен» іще матимуть Леся Цуренко та Ангеліна Калініна, котрі свої виступи на кортах «Флешінг Мідоуз» розпочнуть у другий змагальний день.
 
Зауважимо, що через коронавірусну пандемію цьогорічний «Ю-Ес оупен» організований у Нью-Йорку за принципом «міхура». Після здачі негативних тестів на коронавірус усі учасники турніру потрапляють на закриту, обмежену непрохідним кордоном територію. Тож їхні пересування обмежені готелем, кортами та залами для тренувань. Серед інших нововведень — визначені часові рамки, відведені на підготовку та виконання кожної подачі. Через них лідер чоловічого тенісу Новак Джокович уже встиг посваритися з організаторами, адже в матчі стартового кола за порушення часового ліміту його покарали штрафним балом. «Правила постійно змінюються, і було б добре, якби функціонери заздалегідь повідомляли нам про свої рішення», — наголосив Джокович.