Тернопільські активісти розробили буклет про неправду і маніпуляції для літніх людей

28.08.2020
Буклет, що містить короткі універсальні поради для захисту від шкідливої інформації, видано днями громадською організацією «Тернопільський пресклуб».
 
Адресований він передусім літнім людям, які сьогодні чи не найбільш вразливі для неправди та різних маніпуляцій, що поширюються у засобах масової інформації, соціальних мережах i месенжерах. 
 
Багато старших людей уже навчилися користуватися комп’ютером та інтернетом, спілкуватися у «Фейсбуцi» чи обмінюватися повідомленнями та фото у Viber чи Whatsapp.
 
Однак відрізняти правду від фейків і маніпуляцій та протистояти потужному потоку дезінформації їм дуже важко.
 
По-перше, це покоління виховувалось у безумовній вірі до всього, що повідомляють газети, радіо та телебачення. По-друге, це аудиторія, що на сьогодні ще найменше охоплена медіаосвітою, хоча зрушення в цьому плані вже є. Тож небайдужі зробили невеликий внесок у вирішення цієї проблеми, підготували до друку буклет.
 
У виданні дуже коротко й доступно викладено ази медіаграмотності. І кожний iз його підрозділів присвячений певній сфері —  телебаченню, інтернету, газетам тощо.
 
В одному з них також подається перелік корисних ресурсів та інструментів, за допомогою яких, приміром, можна перевіряти інформацію чи продовжувати медіаосвіту.
 
Вміщено й перелік популярних інформаційних сайтів, яким, за останніми висновками спеціалістів, можна довіряти найбільше, бо вони найкраще дотримуються професійних журналістських стандартів.
 
Виокремлено увагу перевірці інформації стосовно кандидатів i партій, адже стартували місцеві вибори, а літні люди — дуже активний і небайдужий електорат.
 
Буклет активiсти тернопільської громадської організації «Турбота про літніх» безплатно поширюватимуть серед літніх людей у громадських місцях, культурних і соціальних установах, а також під час неформальних просвітницьких заходів iз медіаграмотності, що їх проводитиме Тернопільський пресклуб.