«Справа Шеремета»: обвинувальний акт щодо фігурантів розбиратиме суд присяжних 4 вересня

28.08.2020
«Справа Шеремета»: обвинувальний акт щодо фігурантів розбиратиме суд присяжних 4 вересня

Шевченківський райсуд 4 вересня розглядатиме обвинувальний акт щодо фігурантів справи — Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь.

Резонансна справа щодо вбивства журналіста Павла Шеремета, яка збурила суспільство й явно затягнулася, врешті зрушила з мертвої точки: столичний Шевченківський райсуд 25 серпня призначив дату першого засідання.
 
На ньому, 4 вересня опівдні, розглядатимуть обвинувальний акт щодо фігурантів справи — Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь.
 
Досить неочікуваним у заяві суду стало те, що розглядатиме справу суд присяжних. Про це просили самі обвинувачені та їхні адвокати.
 
Столичний суд також постановив укотре залишити підозрюваного ветерана російсько-української війни Андрія Антоненка під вартою до 23 жовтня. До цієї ж дати перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом лікарка та волонтерка Юлія Кузьменко.
 
Водночас ще одній фігурантці «справи Шеремета» — волонтерці, бойовому медику Яні Дугарь — лишили запобіжний захід у вигляді застави (168 тисяч гривень) також до 23 жовтня і, згідно з ухвалою суду, вона має здати паспорт.
 
Згідно з чинним законодавством України, апеляційна скарга щодо запобіжних заходів може бути подана впродовж семи днів. Щоправда, дивує те, що повний текст ухвали суду буде оприлюднено лише... 28 серпня. 
 
Кілька десятків активістiв, які вже неодноразово протестували проти слабо обґрунтованого багатомісячного тримання під вартою патріотів, призначених винними у «справі Шеремета», цього разу перекрили рух вулицею біля будівлі суду. Вони скандували: «Свободу «Ріффмастеру», «Судді, пам’ятайте, влада не вічна».
 
Додамо, що 18 серпня підозрюваним у цій справі Юлії Кузьменко та Андрію Антоненку вручили обвинувальні акти.
 
Нагадаємо, що справа стосується вбивства журналіста Павла Шеремета ще у липні 2016 року в Києві в результаті вибуху автомобіля, який належав керівниці «Української правди» Олені Притулі.
 
Майже одразу після трагедії прокуратура кваліфікувала загибель журналіста за ч. 2 п 5 ст 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб). У свою чергу, в СБУ озвучили основні версії вбивства Шеремета: професійна діяльність; ворожість у відносинах або особисті мотиви; російський слід (дестабілізація ситуації); замах на Олену Притулу (якої на момент трагедії у машині не було).
 
Досить дивним залишається той факт, що правоохоронці досить довго «чухалися» й несподівано підозрюваних у цій справі 
 
Нацполіція затримала аж... у грудні 2019 року. Крім уже згадуваних Андрія «Ріффмастера» Антоненка (який є лідером гурту Riffmaster, військовим сержантом Сил спецоперацій ЗСУ, автором хіта спецпризначенців «Тихо прийшов, тихо пішов»), Юлії Кузьменко та Яни Дугарь, фігурує ще й подружжя добровольців — Владислав та Інна Грищенки.
 
Є надія, що «гордіїв вузол» у цій затягнутій i досить туманній справі, на відміну від офіційних працівників Феміди, розрубає суд присяжних.