Туреччина зазіхає на території Греції у Середземномор’ї: чотири країни ЄС почали військові навчання

28.08.2020
Туреччина зазіхає на території Греції у Середземномор’ї: чотири країни ЄС почали військові навчання

Суперечка між Туреччиною та Грецією щодо територій у Середземномор’ї загострюється: окрім європейських країн НАТО, конфлікт масштабує ще і Єгипет. (Фото з сайта f-news.gr.)

Міністерство оборони Греції у середу, 26 серпня, повідомило про початок спільних із Францією, Італією та Кіпром військових навчань у східній частині Середземномор’я. 
 
 
Вони триватимуть із 26 по 28 серпня на південь від Кіпру та грецького острова Крит.
 
Греки назвали спільну присутність на сході Середземномор’я «частиною чотиристоронньої ініціативи зі співпраці», цитує агенція новин Франс Пресс».
 
«Напруженість та нестабільність на сході Середземномор’я посилили суперечки з питань, що стосуються морського простору», зазначили в міністерстві.
 
Оборонне відомство Франції повідомило, що від цієї країни у навчаннях візьмуть участь три винищувачі та фрегат. Раніше президент Франції Емманюель Макрон пообіцяв тимчасово посилити військову присутність Парижа у східній частині Середземного моря.
 
Це посилення планувалося у співробітництві з європейськими партнерами, в тому числі Грецією. Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс подякував Макрону за цей крок. Вибухонебезпечна ситуація у Середземному морі склалася не лише через початок газопошукових робіт Туреччиною.
 
Анкара також демонструє зазіхання на територіальну цілісність Греції та союзного з нею Кіпру. Відтак навчання відбуваються на тлі посилення напруги між цими країнами. 
 
Конфлікт між Афінами та Анкарою справді спровокували геологорозвідувальні роботи у спірних районах східної частини Середземного моря. Кордони між зонами, встановленими там згідно з угодою між Лівією і Туреччиною, суперечать кордонам, установленим між Грецією та Єгиптом.
 
Євросоюз закликав Туреччину зупинити буріння у спірних районах. Утім там зараз продовжують перебувати турецькі судна, що проводять відповідні роботи.
 
Одночасно з початком маневрів прем’єр-міністр Греції Киріакос Міцотакіс оголосив у середу, що його уряд має намір розширити територіальні води країни з шести до 12 морських миль. Міцотакіс сказав у парламенті, що уряд незабаром подасть законопроєкт про розширення територіальних вод в Іонічному морі. Такі наміри Греції не суперечать міжнародному морському праву.
 
Тим часом президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган попередив Грецію раніше не випробовувати терпіння чи мужність його країни, бо це лише спричинить подальшу напругу в Середземномор’ї.
 
Ердоган заявив, що Анкара «зробить усе і готова заплатити будь-яку ціну» в ім’я захисту своїх інтересів у суміжних їй морях, а будь-який «необдуманий крок» Афін призведе до «краху Греції», яка, за його оцінкою, «не варта бути спадкоємицею Візантії».
 
Звертаючись до Греції, Ердоган виступив із недвозначним попередженням: «Країни, готові протистояти Туреччині, повинні врахувати, що платитимуть за це високу ціну, або повинні зійти зі шляху Анкари», — наводить слова Ердогана державна агенція «Анадолу».
 
«Туреччина візьме те, що їй належить і в Середземному, і в Егейському, і в Чорному морях», — запевнив Ердоган. 
 
Варто зазначити, що Туреччина також займається розвідкою вуглеводневих ресурсів у Чорному морі.