Сiм українок зіграють в основі Відкритого чемпіонату США, а Світоліна готується до «Ролан Гаррос»

28.08.2020
Сiм українок зіграють в основі Відкритого чемпіонату США, а Світоліна готується до «Ролан Гаррос»

Даяна Ястремська дійшла до третього кола турніру в Цинциннаті. (Фото з сайта xsport.ua.)

Попри пандемію коронавірусу, світовий спорт потроху набирає обертів після карантинної паузи, і теніс — не виняток.
 
 
Уже в понеділок без глядачів на трибунах стартує другий у сезоні турнір «Великого шолома» — US Open (нагадаємо, що змагання в Уїмблдоні цього року скасували, а «Ролан Гаррос» перенесли на кінець вересня — жовтень).
 
Проте через високий ризик підхопити вірус у США багато топ-тенісистів відмовляються від участі у «мейджорі».
 
Зокрема, серед представниць топ-10 рейтингу на американських кортах зіграють лише чотири спортсменки — Кароліна Плішкова (третя ракетка світу), переможниця цьогорічного Australian Open Софія Кенін (№4 світового рейтингу), господарка турніру Серена Уїльямс (№9 у табелі про ранги WTA) та десята ракетка планети Наомі Осака.
 
Натомість шість тенісисток із чільної десятки, зокрема й українка Еліна Світоліна, вирішили не ризикувати і пропустити турнір. 
 
«Враховуючи всі обставини, я вирішила не грати на US Open. Я б хотіла подякувати організаторам за те, що вони дають гравцям шанс зіграти і шанс уболівальникам подивитися цей приголомшливий турнір. Я розумію і поважаю всі зусилля, яких вони доклали, щоб провести змагання у безпечній обстановці. Але поїздка в США для мене залишається некомфортною, щоб при цьому не піддавати свою команду і себе високому ризику», — прокоментувала своє рішення перша ракетка України.
 
Із турніру вже знялись щонайменше 26 тенісисток. У чоловічій сітці справи не набагато кращі — заздалегідь попередив про те, що не зіграє в Нью-Йорку, чинний чемпіон «хардового шолома» Рафаель Надаль, який, вочевидь, робить ставку на свій улюблений ґрунтовий «Ролан Гаррос», котрий він уже вигравав 12 разів.
 
«Здоров’я — основний нюанс, який вплинув на моє рішення. Схоже, що ситуація з коронавірусом ще не повністю контролюється, тому ми з командою вирішили відмовитися від участі в US Open. Після багатьох місяців без змагального навантаження нам запропонували складний календар. Перехід iз харду на ґрунт практично без будь-якої підготовки небезпечний для мого організму й майбутнього», — визнав іспанець.
 
Через травму не зіграє ще одна легенда світового тенісу — 39-річний швейцарець Роджер Федерер, а от перша ракетка світу — Новак Джокович — після довгих роздумів таки підтвердив свою участь: серб усерйоз налаштований на перемогу.
 
Якщо в чоловічій частині змагань голов­ний фаворит, по суті, один, то в жіночій — претендентів на тріумф удосталь. Конкуренцію титулованим Уїльямс, Плішковій і Осаці може нав’язати й українка, 25-та ракетка світу Даяна Ястремська, яка напередодні дійшла до третього кола «прем’єра» в Цинциннаті. І хоч у першій очній зустрічі з Осакою травмована Даяна не змогла нічого протиставити японці (поразка 3:6, 1:6), відсутність багатьох статусних суперниць може трохи полегшити їй турнірну сітку на самому «шоломі».
 
Загалом же український прапор на кортах Нью-Йорка, окрім Ястремської, в одиночному розряді захищатимуть також Катерина Козлова, Катерина Бондаренко, Леся Цуренко, Катаріна Завацька, Марта Костюк і Ангеліна Калініна. У парному розряді зіграють сестри Кіченок.
 
Світоліна ж, схоже, як і Надаль, зосереджується на «Ролан Гарросі» — перед французьким «мейджором» Еліна заявилась на престижні ґрунтові турніри у Римі та Страсбурзі.
 
А в наших представників ATP-туру після відновлення змагального режиму справи йдуть не так добре — Ілля Марченко вже знявся з двох «челленджерів» через проблеми з плечем, а Сергій Стаховський на двох турнірах у Празі виграв лише один матч.