В УПЛ забили 27 м’ячів у шести матчах, а «Шахтар» реалізував лише одне пенальті з трьох

26.08.2020
В УПЛ забили 27 м’ячів у шести матчах, а «Шахтар» реалізував лише одне пенальті з трьох

Воротар «Колоса» Євген Волинець у матчі з «Шахтарем» відбив два 11-метрові. (Фото з сайта ua.tribuna.com.)

Пандемія коронавірусу вплинула на формування календаря Favbet Ліги — новий сезон в еліті українського футболу стартував уже через 8 днів після завершення чемпіонату в нижчому дивізіоні.
 
 
Зважаючи на це, дебютанти УПЛ — «Минай», «Рух» та «Інгулець» — змушені на ходу підписувати гравців та звикати до нових реалій.
 
 
Найчисельнішим серед новачків еліти поки виглядає підсилення у «Миная»: команда із Закарпатської області заявила на сезон ексгравця національної збірної Дениса Кожанова та колишнього воротаря «Шахтаря» Антона Каніболоцького.
 
Також до підопічних Василя Кобіна приєднались хавбеки Олександр Сніжко, Міслав Матіч і Кирило Меличенко та захисники Дмитро Павліш і Максим Лопирьонок.
 
Утім провести дебютний матч в УПЛ переможцям Першої ліги минулого тижня не вдалось: поєдинок із «Львовом» перенесли через 6 випадків коронавірусу у стані львів’ян.
 
Натомість надрезультативним ви­йшов дебют у львівського «Руху»: підопічні Івана Федика забили двічі «Ворсклі» (історичний перший гол — в активі ексгравця «Дніпра» та «Динамо» Валерія Федорчука), але перед цим пропустили від фіналіста Кубка України аж п’ять м’ячів.
 
«Відразу видно різницю між УПЛ і Першою лігою. Тут за індивідуальні помилки одразу карають. Ми не використали свої моменти, після індивідуальних помилок пропустили два голи. Інші м’ячі — вже наслідки», — визнав наставник «Руху».
 
Водночас третя команда минулого сезону Першої ліги — «Інгулець» — стартувала у Favbet Лізі з нічиєї: команда з Петрового розписала бойову мирову з «Дніпром-1».
 
А відкривав тур матч «Олімпік» — «Динамо»: кияни вперше грали офіційний поєдинок під керівництвом нового тренера — Мірчі Луческу. «Біло-сині» впевнено забили чотири голи, могли відзначатися ще (підвела реалізація Супряги), але й без проблем не обійшлось — захист киян одного разу дозволив донеччанам завдати результативного удару.
 
Із вдалим дебютом румунського наставника «привітали» і ультрас столичного клубу, які протестували проти рішення президента Ігоря Суркіса призначити екстренера «Шахтаря».
 
Спочатку за межами стадіону «Динамо» імені Валерія Лобановського було чути кричалки «Суркіс — ганьба «Динамо»» та «Луческу — додому», потім кілька десятків найактивніших фанатів прорвались через браму на трибуну — там вони прокричали образливі для Суркіса і Луческу кричалки і запалили фаєри, а згодом покинули стадіон.
 
«Абсолютно спокійно до цього ставлюся. Тільки професіоналізм і тільки результат. Мені набридло терпіти розмови про те, що в нас тільки динамівські серця. Я запросив одного з кращих тренерів сьогодні в Європі і світі. Хто б що не говорив», — заявив Ігор Суркіс.
 
А от його старший брат, експрезидент УАФ Григорій Суркіс, був радикальнішим у висловлюваннях.
 
«Є люди, які зараз роблять спроби зіштовхнути керівництво, головного тренера з уболівальниками. Я впевнений, що є режисер. Ми знаємо, хто це. Ви все побачите. Все таємне через деякий час перестане таким бути», — підкреслив він.
 
Головний суперник киян по чемпіонату — донецький «Шахтар» — повернувся на переможну хвилю після болючої поразки від «Інтера» у півфіналі ЛЄ, обігравши «Колос».
 
Але команда з Ковалівки так просто не здавалась — уперше відзначитись у воротах підопічних Костишина «гірники» зуміли лише через годину гри. Справжнім героєм матчу та й усього туру став голкіпер ковалівців Євгеній Волинець, котрий відбив два пенальті з трьох. 
 
«Не було раніше такого, щоб відбивав два пенальті за матч. Але завжди хочеться виграти. Хотілося, щоб ці сейви допомогли нам, але, на жаль, поки не допомогли», — розповів Волинець.
А центральний матч уїк-енду пройшов у Чернігові, де зустрілись два учасники Ліги Європи — «Десна» та «Зоря».
 
Підопічні Скрипника першими відкрили рахунок, проте сіверяни у другому таймі переломили хід поєдинку та відповіли трьома голами, а їхній наставник Олександр Рябоконь заслужено отримав нагороду найкращого тренера туру.
 
Загалом учасники чемпіонату України у стартових шести матчах забили 27 голів — найкращими бомбардирами поки є форвард «Ворскли» Владислав Кулач та хавбек «Шахтаря» Алан Патрік.
 
Заначимо, що наступні ігри УПЛ пройдуть вже у вересні: після матчу за Суперкубок між «Шахтарем» та «Динамо» цього вівторка на збірників чекають поєдинки у рамках Ліги Націй.