Не подали декларацію про доходи: НАЗК направило в суд 16 протоколів стосовно високопосадовців

19.08.2020
Не подали декларацію про доходи: НАЗК направило в суд 16 протоколів стосовно високопосадовців

Заступник генпрокурора Олексій Симоненко «забуває» декларувати майно, а розкішний маєток і авто вказує як власність дружини.

Лише впродовж одного тижня Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) склало та направило до суду 16 адміністративних протоколів, у тому числі стосовно заступника генпрокурора та судді.
 
Посадовці за прикладом президента Володимира Зеленського несвоєчасно подали декларації без поважних причин.
 
 
Утім якщо главу держави не ризикнули внести до реєстру корупціонерів і не притягнули до відповідальності у суді, то інші можновладці статусу «недоторканних» не мають.
 
Як повідомляють у НАЗК, у даному випадку йдеться про таких порушників антикорупційного законодавства, щодо яких агентство склало адміністративні протоколи, як заступник генпрокурора Олексій Симоненко, ексначальник відділу Мінекології Владислав Марушевський, ексзаступник начальника управління Антимонопольного комітету Ігор Лавренюк, експрокурор Криворізької місцевої прокуратури №3 Володимир Кавун та начальник відділу Рахункової палати Мирослав Рогачук. 
 
Показово, що згаданий заступник генпрокурора Олексій Симоненко не лише «забуває» декларувати майно, а ще й вказує розкішний маєток і авто як власність дружини, яка нібито є успішною бізнесвумен. Тоді як сам пан Симоненко все життя працював на держслужбі і живе в елітній Кончi-Заспі ледь не в приймах у дружини!
 
Також за несвоєчасне подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані склали два адмінпротоколи стосовно судді Апеляційного суду міста Києва Олександра Сліпченка (зауважимо, що це порушення ідентичне тому, що вчинив і президент Зеленський). 
 
Крім того, за порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у НАЗК склали та направили до суду адмінпротоколи стосовно: начальника Головного управління Держгеокадастру в Тернопільській області Івана Кузя, начальника відділу розпорядження землями сільгосппризначення в Чернівецькій області Оксани Пульберг i колишнього в.о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Петра Філімонова.
 
Також адмінпротоколи щодо порушень порядку подання фінансової звітності склали стосовно керівників політичних партій: Олега Гончарука (ВО «Платформа громад»), Андрія Древицького («Партія Народний порядок»), Артема Цівінського («Ми-кияни»), Олександра Давиденка («Українська партія честі, боротьби з корупцією та організованою злочинністю»), Станіслава Ніколаєнка («Справедливість») та Антона Земськова («Воля»).
 
Цікаво, що представників НАЗК не всюди раді бачити: у вівторок перед ними вперше зачинили двері в практиці агентства! Зокрема, не допустили на державне підприємство «Енергоатом» для проведення позапланової перевірки. 
 
У НАЗК зазначають, що вони отримали низку повідомлень про можливі порушення на «Енергоатомі» від громадських організацій, народних депутатів, фізичних осіб та ЗМІ. Тому розпочали антикорупційну перевірку підприємства. Водночас фахівців Нацагентства «просто не пустили на територію компанії», кажуть у відомстві. 
 
Відтак НАЗК склало акт про недопуск до перевірки, який підписав т.в.о. президента підприємства Петро Котін. Тепер йому внесуть відповідний припис, а в разі повторного недопуску складуть адмінпротокол про невиконання законних вимог НАЗК.
 
Зважаючи на це, в Нацагентстві припускають, що на підприємстві існують системні порушення в організації роботи щодо запобігання корупції: «Прояви цих порушень можуть впливати на інтереси 35 тисяч працівників цього підприємства та безпеку всієї галузі атомної енергетики».