Цивілізації більшає: на Харківщині побудують сучасний сміттєвий полігон

29.07.2020
Зміївське звалище ТПВ, яке функціонує вже 15 років, невдовзі може набути статусу сучасного підприємства.
 
Тут заплановано будівництво санітарного полігону з лініями сортування та переробки, що дозволить зменшити обсяги відходів приблизно вдвічі.
 
Як повідомила пресслужба Харківської ОДА, необхідна документація вже розроблена, наразі очікується експертний звіт. Загальна вартість проєкту становить169 мільйонів гривень.
 
Сьогодні зміївське завалище займає 8,5 гектара поля і приймає з усієї округи близько 20 тисяч тонн відходів на рік. Після відкриття нових ліній загальна вага сміття зменшиться на третину. Впорядкувати територію районному центру допоможе іноземна фірма, назву якої поки що не розголошують. 
 
«Ще з лютого ми ведемо перемовини із зацікавленими іноземними інвесторами, — повідомив голова ХОДА Олексій Кучер. — Є компанія, готова співфінансувати перероблення сміття: 80 відсотків дають іноземці, 20 — від нас. Це прийнятні умови, можемо розглянути таку можливість. Головне зараз — повністю підготувати необхідну документацію. Це те, на чому наполягають усі інвестори, які готові вкладати кошти в подібні об’єкти». 
 
Цього року планується відкриття нового майданчика і на полігоні поблизу міста Дергачі, куди звозять сміття з Харкова. Тут уже встановили необхідне обладнання для системного збору та очистки фільтрату, а також завершують будівництво комплексу для переробки сміття.
 
«Вже збудовано адміністративний корпус, трансформаторну підстанцію, починаємо збирати складські приміщення для відходів, повністю звели залізобетонні конструкції для сортувального цеху, — повідомив директор КП «Муніципальна компанія поводження з відходами» Юрій Суярко. — Наприкінці минулого місяця ми почали монтувати приміщення сортувального цеху. Це дозволить направляти корисні відходи на переробку, зменшивши загальну масу ТПВ».
 
Паралельно з пуском нового полігону буде проведено рекультивацію старого сміттєзвалища. Його накриють геомембраною, засиплють ґрунтом і висадять на поверхні тисячі дерев i кущів. У тілі старого майданчика також пробурять 30 свердловин, якими біогаз надходитиме на генератори для переробки в електроенергію.
 
Останню використовуватимуть при роботі промислових об’єктів нового полігону, а також продаватимуть через загальну електромережу. Підрядником цього проєкту виступила турецька фірма, яка зобов’язалася виконати роботу за рік. Фінансує будівництво Всесвітній банк реконструкції та розвитку.
 
Аби оптимізувати роботу полігону, в Харкові вже зараз запровадили систему роздільного збирання сміття. Тобто біля звичайних баків для ТПВ з’явилися контейнери жовтого кольору, куди можна зносити пластикові пляшки.
 
У місті також будуть встановлені автомати, де городяни зможуть в обмін на пластик поповнити карточку для проїзду у громадському транспорті. Пункти для збирання вторинної сировини організовують і супермаркети, зараховуючи на внутрішні картки покупців певні бонуси.