Ягідні смузі, м’ясні цікавинки і піца-конструктор: рецепти від Оксани Копиняк iз Болехова

29.07.2020
Ягідні смузі, м’ясні цікавинки і піца-конструктор: рецепти від Оксани Копиняк iз Болехова

Оксана Копиняк iз чоловіком.

Гарними літніми ранками треба прокидатися так само гарно, з новими ідеями і хорошим настроєм.
 
 
Там вважає молода кулінарна майстриня, мама двох чудових маленьких дівчаток — чотирирічної Софійки і однорічної Вікусі, які надихають її, «як дюймовочки», Оксана Копиняк.
 
 
«Поки спить маленька, старша уже чаклує зі мною на кухні: готуємо смузі! — каже Оксана. — Смузі буде корисним: iз фруктами, ягодами, з насінням льону, бо це корисно і дуже смачно. І кубики льоду, щоб додати літу приємної прохолоди. Доброго раночку! Усе гарне починається з маленьких деталей, які «майструємо» ми. Чудові моменти з милих родинних дрібниць — безцінні!». 
 
«Доброго раночку!» — хочеться відповідати на таке вітання! І виходити на кухню, викладати на стіл сезонні продукти і починати своє кулінарне чаклування.

«Необов’язково відразу хапати кулінарні зорі з небес»

Я люблю писати про господинь, які охоче діляться своїм кулінарним досвідом.
 
Бо вони уміють надихати на це, мотивувати своїм прикладом, а ще вони — талановиті в інших сферах.
 
Тому, коли ближче познайомишся з майстринею, стаєш ніби співучасницею її смачних діянь, і все відразу вдається.
 
«Необов’язково відразу хапати кулінарні зорі з небес, — каже Оксана. — Якщо ви захочете спекти високий торт, ви його спечете! Там навіть не вміння головне, а бажання».
 
І демонструє пишний, неймовірно гарний торт iз великими рожевими трояндами, облямований ніжними солодкими гілочками, і з написом: «Найкращій матусі на світі!».
 
Чоловік Василь підтримує талановиту дружину і так само, як і донечки, чекає на її смаколики. 
 
«У вільний від кухні й догляду за дітьми, — жартує Оксана, — час я працюю бухгалтером у транспортній фірмі з міжнародних перевезень. Коли постало питання про вибір освіти, то між педагогічною й економічною я вибрала економічну.
 
З появою донечок з’явилося натхнення готувати. Все починалося з солодкої випічки: тістечка, кекси, тортики. Згодом моє натхнення переросло в захоплення випічкою й усім, що зв’язано з нею. І чимраз більше я відкривала все нове і нове для себе. Можна сказати, що це цілий окремий світ продуктів, технології й обов’язково твоєї фантазії».
 
Кулінарія — не єдине захоплення Оксани. Вона любить швидкісну їзду на автомобілі, а ще — поезію і книги.
 
«Мама в дитинстві навіть ходила до бібліотеки, щоб мені хоч менше книжок давали, бо я де могла, там і читала (навіть під ліжко залазила чи на черешню). Вона боялася, щоб зір не погіршав, бо читала і лежачи, і при ліхтарику, — згадує молода кулінарка.
 
— Мама розказувала, що колись, як вона була маленька, то в сім’ї було багато роботи (бабуся сама з п’ятьма дітьми залишилася, а дідуся (псевдонім Місяць у нього був, він писав вірші) вбили, він з Івасюком, Левком Лук’яненком, Мандриком й іншими був у Гельсінській спілці. То мама пізно вночі ставала на стілець і читала книги, підкручуючи лампу, яка висіла на стелі (керосинкою в нас називалася). Думаю, це мені від дідуся і мами передалося». 
 
«Звали мого дідуся Гаїв Михайло Федорович, — продовжує Оксана. — Жив у селі Козаківка Івано-Франківської області, працював шофером. А загинув після того, як вирахували його й інших націоналістів на похоронах композитора Івасюка у Львові. Зловили на польсько-фінському кордоні на той час, і уже згодом привезли покатоване тіло додому… На жаль, така історія є в нашій родині. Але дідусь завжди говорив, що поки ми будем боротися за Україну, доти і ми самі будемо існувати як нація».
 
От така історія родини. Ми заговорилися, але рецепти будуть — у Оксани їх дуже багато.

Фарширована цвітна капуста 

«Хочу поділитися з вами рецептом смачної страви, яка може бути як окрасою на святковому столі, так і смачною вечерею чи обідом. А в приготуванні надзвичайно легка», — переходить уже до рецептів Оксана Копиняк і починає з цього, дуже цікавого! 
 
Отже, нам знадобиться: цвітна капуста — 1 шт. (я брала більшу середньої), 0,5 кг м’яса (перемолоти на фарш), одна цибулина (також перемолоти), цибулина для смаження, два яйця (одне до фаршу, одне — для змащування зверху), сіль, перець, приправи, зелень до смаку.
 
Цвітну капусту відварюємо у злегка підсоленій воді. Далі виймаємо, щоб стекла вода і капуста охолола.
 
Тим часом перемелюємо цибулю і м’ясо, додаємо приправи і яйце. Все гарно вибиваємо руками. Далі кладемо нашу капусту на деко, змащене олією.
 
Поміж суцвіття накладаємо фарш. Окремо збиваємо яйце і щедро зверху змащуємо нафаршировану капусту. Ставимо в розігріту духовку на 200 градусів на 45 хвилин. Ароматна, соковита капуста готова. Смакуйте на здоров’я!
 
Цвітна капуста з фаршем. 

М’ясні пальчики 

«Цю страву у мене в сім’ї полюбляють усі без винятку», — каже про свій наступний кулінарний шедевр Оксана. І готувати її просто!
 
Потрібно: 2 свинячi вирізки (полядвиці), 150-200 г сала, 500 г свинини (я брала передню шинку), 4 зубчики часнику, сіль і перець за смаком, 2 лаврові листки, 2-3 духмяні перці.
 
Промити і просушити паперовими рушниками вирізки, розрізати на шматочки так, як на відбивні (тільки шириною я роблю близько 5 см, щоб можна було скрутити рулетики).
 
Кожен шматок гарно відбити і посолити та поперчити з двох сторін.
 
Все скласти в миску і накрити харчовою плівкою. М’ясо, сало і часник пропускаємо через м’ясорубку. Отриманий фарш солимо, перчимо і добре вимішуємо.
 
Беремо наше підготовлене м’ясо і на кожен шматок кладемо фарш. Скручуємо (я для зручності кожен рулетки «прошиваю» зубочисткою, щоб він при смаженні не розкрився).
 
Готові пальчики викладаю на розігріту сковороду з олією і ледь обсмажую, так, щоб вони з усіх сторін прихопилися. Коли всі пальчики вже будуть обсмажені, виймаємо з них зубочистки, складаємо у каструлю швом донизу, як голубці.
 
Вливаємо воду, щоб трошки не накривала пальчики, додаємо сіль, перець, лавровий лист, духмяний перець і тушкуємо 1,5-2 години (або якщо є мультиварка, то можна в ній).
 
Я цього разу мала бульйон курячий, тому заливала бульйоном. Наші пальчики виходять надзвичайно ніжні, аж тануть у роті, а начинка соковита. Ця чудова страва може бути як самостійною, так і додатком до гарніру.
 
Готуйте!
 
Пальчики оближеш!

Піца-конструктор на тонесенькому тісті

Піца — це точно те, що люблять усі, а на тонесенькому тісті — й поготів! Чому конструктор?
 
Ба начинка до неї «конструюється» за вашим уподобанням: любите помідори, перець, кукурудзу? Кладіть! М’ясо, гриби — також, словом, конструюйте!
 
Виходить 2 піци діаметром 30 см. Інгредієнти: 2/3 склянки досить теплої води, 1 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 6,5 г сухих дріжджів, 2-2,5 склянки борошна.
 
Воду змішуємо з оливковою олією. У більшій мисці вимішуємо борошно з дріжджами, цукром і сіллю. Робимо в борошні заглиблення і виливаємо туди воду з олією. 
 
Замішуємо нетуге тісто і ставимо в тепле місце на пів години. Коли тісто підійде, ділимо його на дві частини і розкачуємо у формі, змащенiй ледь олією.
 
Зверху тісто можна змастити кетчупом чи томатним соусом.
 
Далі викладаємо начинку на ваш смак чи що є в холодильнику: м’ясо (відварена грудка), ковбаса, кукурудза, оливки, помідори, перець, шампіньйони тощо.
 
Зверху добре натерти сиром (я беру моцарелу). Випікати при температурі 200-250 градусів близько 20 хвилин. М’яка, соковита і з тонесеньким тістом піца готова.

Шоколадно-сирний пиріг

Не знаю, як кому, а мені сирної випічки багато не буває! В Оксани якраз є хороший рецепт: швидко, красиво і дуже смачно!
 
«Хочу поділитися з вами простим і водночас надзвичайно смачним десертом. До того ж він дуже гарно виглядає при подачі», — запевняє господиня і розповідає, як це сирне диво створити тим, хто взагалі нічого не пік досі. 
 
Для тіста: 160 г борошна, 150 г цукру, 100 мл олії, 4 яйця, 2 ст. ложки какао, 2 ч. ложки розпушувача.
 
Для начинки: 300 г сиру, 2 ст. ложки крохмалю, 4 ст. ложки цукру, 1 яйце, 1 пакетик ванільного цукру.
 
Спочатку всі інгредієнти додаємо до сиру і перебиваємо блендером до однорідної маси. Консистенція повинна бути така, щоб легко проходила через кондитерський мішок.
 
Для тіста яйця з цукром збиваємо в пишну піну. Далі додаємо олії і знову збиваємо. Додаємо всі сухі інгредієнти і збиваємо ще раз. 
 
Виливаємо тісто у підготовлену форму, злегка постукуємо, щоб рівномірно розподілити по формі, і за допомогою кондитерського мішка викладаємо начинку поверх тіста, утворюючи квадратики. 
Випікаємо при 180 градусах 45 хвилин. Це так смачно, спечіть!
 
Пиріг із сирними «кубиками».

Сезонний вітамінний напій

Дуже смачний і корисний! А ще й вигляд — ніби у тебе свято! 
 
Для цього беремо: 1 банан, 15 очищених від кісточки черешень, 1 столову ложку льону, 2 листочки м’яти, 300 мл молока, кілька кубиків льоду.
 
Всі інгредієнти збиваємо в блендері, розливаємо в склянки. Додаємо по кілька кубиків льоду і посипаємо зверху льоном.

Коктейль-мікс

І ще такий коктейль приготуйте влітку.Треба банан і різні ягоди, які знайдете, столова ложка насіння льону, 350 мл молока.
 
І далі вже звичайним способом збиваємо блендером і насолоджуємося.
 
Коктейлів улітку багато не буває.
 
Оце і є ті прості родинні хороші моменти, про які говорила Оксана. Готуйте, смачного літа!