Надійний захист від вірусів та бактерій: у Тернополі розробили пневмошолом для медиків

28.07.2020
Надійний захист від вірусів та бактерій: у Тернополі розробили пневмошолом для медиків

Так виглядає антивірусний пневмошолом. (Фото Суспільне.Тернопіль.)

Науковці Тернопільського національного медичного університету придумали пневмошолом, який ефективно захищає від вірусів, бактерій, токсичних речовин та іншої «зарази» з навколишнього середовища, в тому числі від коронавірусу.
 
 
Як повідомив в ефірі Суспільне.Тернопіль автор розробки, доцент медуніверситету Андрій Ковальчук, цей шолом — iз непроникної тканини, має мобільну систему форсованої подачі повітря та екран високого ступеня захисту і працює на акумуляторній батареї, яка забезпечує безперервну роботу впродовж доби. 
 
 
«Нам вдалося розробити таку спеціальну турбіну, яка працює від портативного акумулятора — павербанка. Він живить розроблену нами мікротурбіну, що подає повітря через спеціальний бактерiоскопічний фільтр усередину, — розповів він.
 
— Працівник, який одягне такий пневмошолом при шпиталізації хворого з коронавірусом, чи працівник лабораторії, який працює з біоматеріалами, буде повністю захищений від потрапляння вірусних частинок йому на обличчя та слизові».
 
Шолом не запотіває, повністю відповідає всім санітарно-гігієнічним нормам, і в ньому, як уже змогли переконатися працівники медичного університету на власному досвіді, дуже комфортно працювати. Втім про серійне виробництво актуальної новинки наразі ще не йдеться.
 
Науковці планують провести додаткові дослідження, задля фінансування яких подали заявку в Національний фонд досліджень України. Аж після завершення та отримання відповідного сертифікату вони почнуть пошук виробників.
 
При серійному виробництві, за підрахунками науковців, собівартість одного пневмошолома становитиме близько трьох тисяч гривень. Вони стверджують, що аналогів він не має, тож винахід буде запатентовано.