Призначення Луческу головним тренером «Динамо» шокувало вболівальників

28.07.2020
Призначення Луческу головним тренером «Динамо» шокувало вболівальників

Ігор Суркіс та Мірча Луческу вважають, що з новим наставником у «Динамо» відродяться переможні традиції. (Фото пресслужби ФК «Динамо» (Київ).)

Назвавши щойно завершений сезон одним iз найгірших у новітній динамівській історії, президент клубу Ігор Суркіс дійшов думки, що команда потребує радикальних змін.
 
 
Виводити команду з летаргійного сну власники «біло-синіх» вирішили за допомогою шокової терапії: з цією метою вони підписали дворічний контракт iз колишнім наставником «Шахтаря» 74-річним румуном Мірчею Луческу. 
 
 
Побачити на тренерському містку «Динамо» наставника, котрий 12 років успішно працював iз найпринциповішим суперником «біло-синіх», ніхто не очікував.
 
 
Динамівські ультрас такий крок братів Суркісів узагалі розцінили як плювок у душу динамівської сім’ї.
 
У розмові з фанатами Ігор Суркіс припустив, що, можливо, й помилився, умовивши Луческу стати біля керма «Динамо», проте нагадав представникам фангрупи, що румунський екснаставник «Шахтаря» один iз найуспішніших спеціалістів у Європі, а його прихід на тренерський місток «біло-синіх» — це відповідь уболівальникам, котрі вимагали від динамівського керівництва відмовитися від тренерів iз динамівським минулим та запросити до Києва наставника-іноземця.
 
При цьому Суркіс-молодший заявив, що Луческу має приховану образу на «Шахтар», звідки його попросили в 2016 році, тож прагнутиме довести «гірникам», що даремно вони не захотіли продовжувати з ним співпрацю.
 
А результату від румунського наставника очікуватимуть уже у вересні, коли для «біло-синіх» розпочнеться кваліфікація Ліги чемпіонів, бо саме він (швидкий успіх) убезпечить Луческу та його роботодавців від потужної критики та обструкції з боку динамівського спільноти, де відверто не розуміють мотивів, які змусили братів Суркісів запросити Мірчу до Києва.
 
Власне, останнім вибором Луческу, котрий у попередні роки дуже скромно попрацював iз пітерським «Зенітом» та національною збірною Туреччини, не задоволені й у «Шахтарі».
 
«Містери так не вчиняють», — заявив генеральний директор «гірницького» клубу Сергій Палкін, коментуючи рішення румуна після чотирьох років перерви змінити помаранчевого-чорні на синьо-білі кольори.
 
Щодо «Динамо» Луческу, то можливість показати швидкий результат у нього буде зов­сім скоро. У вересні для «біло-синіх» розпочнеться новий євросезон, де їхнім суперником у третьому кваліфайн-раунді Суперліги буде хтось iз когорти несіяних команд — «Вікторія» (Чехія), «Рапід» (Австрія), ПАОК (Греція), «Алкмар» (Нідерланди), «Ренн» (Франція), «Локомотив» (Хорватія).
 
У разі ж успішного подолання цього етапу, котрий, до слова, складатиметься лише з одного матчу (15/16 вересня), на динамівців у заключному раунді відбору чекатиме двоматчева дуель iз бельгійським «Гентом» чи турецьким «Бешикташем».
 
Без сумніву, саме вересневі здобутки багато в чому й визначатимуть майбутнє Луческу у великій динамівській сім’ї, адже до кожної його невдачі критики ставитимуться з особливим ентузіазмом. 
 
Поки ж Луческу займається формуванням свого тренерського штабу. Подейкують, що, як і в «Шахтарі», його першим помічником буде молдовський спеціаліст Олександр Спірідон. Інші ж позиції у тренерському колективі «біло-синіх» займуть добре знайомі з динамівською «кухнею» постаті.
 
Серед помічників румуна називають давнього клубного тренера воротарів Михайла Михайлова, а також ексгравців «Динамо» Огнєна Вукоєвича та Олега Гусєва. Останні, вочевидь, слугуватимуть такими собі посередниками між головним тренером i футболістами (й, можливо, уболівальниками), аби між ними не виникало непотрібних непорозумiнь i конфліктів. 
 
«Команда підтримала призначення Луческу й влаштує йому шанобливий прийом. Хотілося б, аби Луческу й «Динамо» підтримали уболівальники, адже зараз для нас важливо спокійно працювати й зосередитися на досягненні результатів», — зазначив голкіпер «біло-синіх» Денис Бойко.