Уряд продовжив карантин до вересня: старт навчального року під загрозою

24.07.2020
Уряд продовжив карантин до вересня: старт навчального року під загрозою

(Фото з сайта radiotrek.rv.ua.)

Нині 856 нових випадків захворювання на коронавірус.
 
 
Такі дані за минулу добу Центру громадського здоров’я України. Найбільше випадків виявлено в Києві, у Львівській, Івано-Франківській та Рівненській областях.
 
 
У відомстві заявили, що добова кількість хворих знову перевищила кількість тих, хто одужав, 17 осіб померли. 
 
 
Напередодні урядовці заявили, що продовжують адаптивний карантин в Україні до вересня.
 
За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, рівень захворюваності визначатиме автоматизоване програмне забезпечення, яке працює у більшості країн світу.
 
Якщо індикатор змінюється п’ять днів поспіль, то колір рівня може змінитися. 
 
Максим Степанов повідомив, що у «зеленій зоні» вже з 1 серпня можна відкривати дитячі оздоровчі заклади, які до цього впродовж літа були зачинені.
 
Відповідальність за посилення або ж послаблення карантину залишатиметься на місцевій владі.
 
МОЗ розділить усі регіони за захворюваністю на «зелену», «жовту», «помаранчеву» і «червону» зони.
 
Залежно від епідситуації, у регіоні діятиме або легкий карантин, або жорсткий. 
Також уряд обіцяє покращити принципи адаптивного карантину, аби зменшити навантаження на лікарні.
 
У «зеленій» області діятимуть такі обмеження: масковий режим у приміщеннях, масові заходи не більше однієї людини на 5 квадратних метрів, кінотеатри та театри заповнені на 50% і менше.
 
Перевозити пасажирів у громадському транспорті можна тільки на сидячих місцях. Якщо 5 днів поспіль змінюються індикатори, регіон переходить у «жовту» — буферну — зону або «помаранчеву» чи «червону».
 
Як повідомили на засіданні Кабінету Міністрів, 1 вересня школи не відкриються у тих регіонах, які потраплять до «червоної зони», відповідно до нової постанови Кабміну про адаптивний карантин. Тобто там, де найвищий рівень динаміки захворюваності на коронавірус, пояснили у Міністерстві освіти. 
 
«У разі, якщо ваша територія потрапить у «зелений», «жовтий» або «помаранчевий» рівень — ви можете бути впевнені, що діти 1 вересня сядуть за шкільні парти. Тільки на «червоному» рівні є заборона відвідування закладів освіти», — пояснила заступниця міністра освіти Любомира Мандзій.
 
Чиновниця додала, що рівень епідемічної ситуації комісії з надзвичайних ситуацій встановлюватимуть на певний проміжок часу.
 
«Якщо у вашій області є випадки захворювання, і ви розумієте, що захворюваність велика, це означає, що окремі території в області будуть стосуватися іншого рівня (епідеміологічної ситуації. — Ред.)», — додала заступниця міністра освіти.
 
Загалом за час пандемії в Україні коронавірусом заразилися понад 61 тисяча осіб. Жертвами ускладнень COVID-19 стали 1 тис. 534 жителі країни, а 33 тис. 172 особи одужали. У світі зафіксували новий добовий антирекорд захворюванності на COVID-19. Інфікувалися майже 280 тисяч людей.
 
Загальна кількість зафіксованих випадків коронавірусу у світі становить понад 15 мільйонів осіб. Одужали майже дев’ять із половиною мільйонів. Померли — 630 тисяч. До трійки антилідерів входять США, Бразилія та Індія.
 
Водночас у світі активно працюють над розробкою вакцини від коронавірусу. Зокрема, нині її тестують у США, Великій Британії, Ізраїлі, Австралії та Китаї.