Уболівальникам дозволять відвідати матчі «плей-оф» УПЛ за місце в Лізі Європи

24.07.2020
Уболівальникам дозволять відвідати матчі «плей-оф» УПЛ за місце в Лізі Європи

Після тривалого дистанційного вболівання вітчизняним шанувальникам футболу нарешті дозволяють повернутися на стадіони. (Фото з сайта ukrainefootball.net.)

Повернути уболівальників на стадіони Українська асоціація футболу планувала ще в червні, проте через нестабільну епідемічну ситуацію з коронавірусом догравати елітний чемпіонат так і довелося за зачиненими дверима.
 
 
Коли ж поєдинки заключного туру УПЛ залишилися позаду, президент УАФ Андрій Павелко повідомив, що Міністерство охорони здоров’я як експеримент (із можливістю заповнити 25% глядацьких місць) дозволить відкрити арени на матчі «плей-оф» УПЛ за путівку до Ліги Європи, в котрих 25 та 29 липня змагатимуться команди еліти, що посіли в чемпіонаті 5-8 місця.
 
 
«За підсумками робочої зустрічі міністр охорони здоров’я Максим Степанов погодив допуск у тестовому режимі глядачів на матчі «плей-оф» УПЛ за путівку в другий кваліфікаційний раунд Ліги Європи. У разі позитивного досвіду проведення цих матчів і в умовах сприятливої епідемічної ситуації в серпні МОЗ розгляне можливість допуску на сектори стадіонів уже 50% глядачів від загальної кількості наявних місць», — зазначив Андрій Павелко.
 
При цьому дехто вважає, що вирішення питання допуску футбольних уболівальників на стадіони дещо затягнулося. Мовляв, в Україні вже відкрилися кінотеатри, готелі, кафе, бари, а футбол, як і раніше, можна дивитися лише по телевізору.
 
В окремих випадках, за неймовірно низької відвідуваності, котра в останні сезони спостерігалася на матчах УПЛ (а окремі поєдинки елітного дивізіону збирали менше тисячі глядачів), проблем iз можливим недотриманням глядачами соціальної дистанції взагалі бути не могло.
 
Однак у різних містах на футбол ходять по-різному, та й ситуація з поширенням коронавірусу в різних регіонах України далеко не однакова. Тож приймати наприкінці чемпіонату рішення щодо відкриття стадіонів у «спокійних» в епідемічному плані областях i тримати їх зачиненими — в інших виглядало не надто справедливим кроком.
 
Водночас у Київській, Донецькій, Дніпропетровській та Кіровоградській областях, звідки походять чотири претенденти на останню путівку до Ліги Європи, показники з поширенням коронавірусу перебувають у «зеленій» зоні. А це дозволяє говорити про послаблення карантинних обмежень з подальшим відкриттям стадіонів.
 
За регламентом «євролігового» «плей-оф», який проходитиме у форматі роз’їзного «фіналу чотирьох», півфінальні двобої мають відбутися на полях команд iз вищим рейтингом. Тож восьмий колектив УПЛ-2019/2020 — «Маріуполь» — гостюватиме в «Олександрії», котра завершила чемпіонат на п’ятому місці.
 
А господарем у парі «Колос» — «Дніпро-1» (шостої та сьомої команд ЧУ, відповідно) буде команда з Київщини.
 
Свого суперника команда з Ковалівки прийме в Києві (тут, за даними МОЗ, також можна послаблювати карантинні обмеження), щоправда, не на «Оболонь-арені», котра в нинішньому сезоні була домашнім майданчиком для підопічних Руслана Костишина, а на значно більшому за місткістю НСК «Олімпійський».
 
Попередньо планувалося, що цей матч відбудеться на столичному стадіоні «Динамо», однак не виключено, що рішення про допуск глядачів на трибуни змусило керівництво «Колоса» переглянути попередні плани й забронювати для гри значно більшу арену.
 
Без сумніву, амбітний президент ковалівського клубу Андрій Засуха докладе максимум зусиль, аби у головному матчі сезону його команда мала потужну підтримку своїх уболівальників, які переважно зосереджені на Київщині.
 
Пам’ятається, як минулого літа, коли «Колос» грав стикові поєдинки за право участі в елітному дивізіоні, клуб забезпечив шанувальникам команди з найближчих до Ковалівки населених пунктів організований під’їзд до змагальної арени.
 
До речі, в умовах 25-відсоткової заповненості можливість відвідати гру «Колос» — «Дніпро-1» на НСК «Олімпійський» матимуть близько 17 тисяч глядачів. 
 
Окрім того, варто пам’ятати, що минулого тижня, в заключному турі ЧУ, на полі «Олімпійського» «Колос» уперше в своїй історії переграв гранда вітчизняного футболу.
 
Тож перемога над «Динамо» має додатково надихнути підопічних Руслана Костишина на успішне прохо­дження «євролігового» «плей-оф».
 
Однак його команді слід бути готовою до того, що серйозні єврокубкові амбіції мають й інші учасники цього прем’єрного для українського футболу міні-турніру.