Верховна Рада зменшила кількість районів в Україні майже в чотири рази

21.07.2020
У свій останній пленарний «робочий» день, п’ятницю, 17 липня, Верховна Рада розглянула за скороченою процедурою та ухвалила проєкт постанови №3650 «Про утворення та ліквідацію районів».
 
Згідно з документом, в Україні буде ліквідовано нинішні 490 районів та утворено 136 нових. У попередньому варіанті, нагадаємо, нових районів узагалі мало бути 129.
 
Проте громадам усе ж вдалося відвоювати кілька адміністративних одиниць. За укрупнення районів проголосували депутати фракції «Слуга народу», до яких приєдналися окремі нардепи з «Довіри», групи «За майбутнє» та кілька позафракційних.
 
Таким чином вдалося «нашкребти» 238 при мінімально необхідних 226. Жодного голосу на підтримку постанови не дали «ОПЗЖ», «Європейська солідарність», «Батьківщина» і «Голос».
 
«Антиконституційною постановою, яка не має нічого спільного з реальною децентралізацією», назвала документ Ірина Геращенко від «Європейської солідарності».
 
«Над містами обласного значення тепер створили ще й надбудови у вигляді районів, не дослухавшись громад, не давши при цьому функціональних повноважень, ресурсів і прав, — заявила депутат. — Також за 100 днів до виборів суттєво змінені правила гри, а узаконений слугами бюлетень створює масштабне поле для фальсифікацій. Там зафіксовано норму про трафаретне визначення свого кандидата, вона незрозуміла навіть самим депутатам. Регіони шоковані постановою про екзотичний переділ районів». 
 
«Прийняття постанови фактично знищує місцеве самоврядування. Через подібне «укрупнення» районів віддалені села, периферійні населені пункти будуть просто позбавлені засобів для повноцінного життя. Ми оскаржуватимемо ці рішення в суді», — наголосив Вадим Івченко від «Батьківщини».
 
Постановою передбачено, що межі районів буде встановлено по зовнішній межі територій сільських, селищних, міських територіальних громад, які входять до складу відповідного району. Також у ліквідованих районах вибори депутатів районних рад проводитись не будуть. Власне, вибори до місцевих органів влади і були тим прискорювачем, який підганяв «слуг» до ухвалення постанови без належного обговорення. 
 
А глава уряду Денис Шмигаль так пояснював необхідність районування по-новому: «Існуючий районний поділ був утворений ще у СРСР. Це не відповідає сучасним стандартам адміністративно-територіального поділу на субрегіональному рівні, тому треба наводити порядок. Для прикладу, є райони, де проживає 5 тисяч людей, і є райони, де проживає 180 тисяч людей. Великі перекоси у субвенціях, дотаціях. Відповідальність у таких районах однакова, а навантаження різне». 
 
Рада так і не ризикнула в п’ятницю винести на обговорення скандальний мовний законопроєкт Максима Бужанського. Проте сьогодні депутати мають зібратися на позачергове засідання. Можливо, мовна тема знову вигулькне в сесійній залі. Але навряд чи вийде цього разу українців «развєсті як котят», як це колись вдалося «регіоналам» із законом «Ківалова—Колесніченка».