В Україні можуть з’явитися державні безплатні курси української мови

21.07.2020
Офіс Уповноваженого із захисту державної мови заявив, що в Україні можуть з’явитися безплатні курси з вивчення української мови.
 
Реалізовувати ідею планують за державні кошти. Центрами для проведення таких курсів можуть стати державні навчальні заклади.
 
Про це «Радіо «Свобода» повідомив мовний омбудсман Тарас Кремінь.
 
«Законом передбачено відкриття безплатних курсів із вивчення української мови. Йдеться про масовість запровадження таких курсів. Я думаю, що тут якраз ініціатива могла б лежати як на навчальних закладах, так і на органах місцевого самоврядування», — зазначив омбудсман.
 
За його словами, такі заклади мають бути зацікавлені в тому, щоб створити необхідні сприятливі умови для своїх громадян.
 
Новий мовний омбудсман порівняв безплатні курси з української мови з волонтерством. Він наголосив, що на сьогодні безплатні курси української мови в країні існують на рівні волонтерства. «Але з волонтерства ми починали створювати ЗСУ в 2014 році фактично з нуля. А сьогодні маємо фактично одну з найсильніших армій у Європі. 2014 рік ми починали, в тому числі, з безплатних курсів на Майдані з вивчення української мови», — згадав чиновник.
 
Варто зазначити, що після 2014 року в Україні існує десяток мовних курсів, де волонтери викладають державну мову як українцям, так й іноземцям. Тетяна Маковій із сином переїхала до столиці у 2014 році з Донецька.
 
Жінка запевняє: мову знала погано, однак, щоб влаштуватися на роботу, була змушена почати вчити українську.
 
«Я буду чесною, коли змушені були тікати з Донецька, мені було важко наважитися почати вивчати мову. Переїхавши до Києва, я вже в інтернеті знайшла інформацію про те, де на волонтерських умовах викладають українську. Ми з сином записалися й почали інтенсивно вчити мову. Не передати словами, як це нам допомогло в адаптації. І якщо раніше я взагалі не говорила українською, то зараз на роботі, а часом і в побуті використовую саме державну мову», — розповіла «УМ» пані Тетяна. 
 
Нагадаємо, Кабінет Міністрів призначив Тараса Креміня Уповноваженим із захисту державної мови на початку липня. До речі, він є одним зі співавторів закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».
 
Саме на цей закон 21 червня 2019 року до Конституційного Суду України надійшло подання 51 народного депутата щодо неконституційності закону про функціонування української мови як державної.
 
Автори клопотання стверджують, що закон не відповідає частині положень Конституції України, оскільки, на їхнє переконання, спрямований на дискримінацію російської, інших мов національних меншин України та дискримінацію громадян за мовними ознаками.
 
Більшість експертів надали до Кон­ституційного Суду висновки, в яких вказують, що закон про функціонування української мови не є дискримінаційним щодо національних меншин.
 
7 липня на засіданні Конституційного Суду з розгляду подання було заявлено, що президент Володимир Зеленський вважає: підстав для визнання неконституційним закону про функціонування української мови як державної немає.