Заборонені Оттавською конвенцією: росіяни застосовують на Донбасі міни власного виробництва

17.07.2020
Заборонені Оттавською конвенцією: росіяни застосовують на Донбасі міни власного виробництва

Захоплена москалями українська земля — суцільне мінне поле.

Інтенсивність бойових дій збільшується, важка артилерія б’є по всій лінії фронту.
 
 
За минулі дві доби збройні формування Російської Федерації, їхні найманці та посіпаки 30 разів порушили режим припинення вогню, застосувавши при цьому заборонені Мінськими домовленостями міномети калібру 120 мм, протитанкові ракетні комплекси.
 
 
Також гатили з озброєння БМП, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. 
 
На Донеччині противник відкривав вогонь у бік позицій наших захисників поблизу Мар’їнки, Талаківки, Гнутового, Водяного, Лебединського, Березового, Авдіївки. Крім того, біля Новомихайлівки збройні формування Російської Федерації застосували протитанковий ракетний комплекс «Фагот».
 
Шестеро військовослужбовців отримали осколкові поранення. Ще один воїн був поранений унаслідок обстрілу з автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї неподалік Водяного.  
 
У Луганській області окупанти гатили по наших позиціях поблизу Оріхового, Новотошківського, Шумів, Кримського, Новолуганського. Російські окупаційні війська вкотре обстріляли цивільних.
 
Із напрямку непідконтрольного селища Доломітне 15 липня ворог відкрив вогонь у бік житлових будинків селища Новолуганське Бахмутського району з РПГ-7, гранату якого було замінено на міну ПОМ-2.
 
Спостережна група української сторони СЦКК знайшла на території ЗАТ «Бахмутський аграрний союз» нездетоновану міну. Утилізацію боєприпасу має здійснити підрозділ ДСНС України. Фахівці припускають, що таких мін було декілька, тож невдовзі на прилеглій території  їх можуть знайти.
 
УС СЦКК наголошує, що даний вид мін заборонений Оттавською конвенцією з 1997 року та виготовляється винятково в РФ. До відома, протипіхотна міна ПОМ-2, радіус суцільного ураження якої становить до 16 метрів, спрацьовує у момент, коли людина зачепить одну з чотирьох тонких капронових ниток, завдовжки до 10 метрів кожна. 
 
Підрозділи Об’єднаних сил дали гідну відповідь агресору. За підтвердженими даними розвідки, захисники поранили трьох і знищили чотирьох загарбників. У середу бойовики передали нашій стороні тіло лейтенанта Красногрудя, командира взводу, який загинув, потрапивши в засідку під Зайцевим. Тіла ще двох наших бійців досі не вдалося забрати.