Недостатня аргументація: «Манчестер Сіті» через спортивний арбітражний суд відстояв своє право на єврокубки

15.07.2020
Недостатня аргументація: «Манчестер Сіті» через спортивний арбітражний суд відстояв своє право на єврокубки

У наступному сезоні «Манчестер Сіті» знову матиме можливість зустрітися в Лізі чемпіонів iз найсильнішою командою України. (Фото з сайта www.mancity.com.)

На початку року Європейський футбольний союз жорстко покарав «Манчестер Сіті» за порушення правил фінансового «фейр-плей», заборонивши команді впродовж двох сезонів, починаючи з наступного, змагатися в єврокубках.
 
 
Для клубу, котрий у минулі десятиліття грав домінуючу роль в англійському футболі й чотири рази виграв чемпіонство в АПЛ, подібний вердикт був рівнозначний важкому нокдауну.
 
 
Вочевидь втрачати пристойні прибутки від участі в Лізі чемпіонів, прощатися з іменитими гравцями та наставником i, найголовнiше, нести серйозні репутаційні втрати у «Манчестер Сіті» не бажали.
 
 
Відтак юристи клубу, власниками котрого, нагадаємо, є арабські шейхи, звернулися з апеляцією на рішення УЄФА до спортивного арбітражного суду в Лозанні. І після кількох місяців розгляду справи у САС вирішили задовольнити позов «МС».
 
Наголосивши на тому, що УЄФА, виносячи свій вердикт, не мала достатньо переконливих доказів щодо порушення «Манчестер Сіті» правил клубного ліцензування та фінансового «фейр-плей», колегія суддів спортивного арбітражу постановила зняти з «блакитних» дворічну заборону на участь у єврокубках. 
 
При цьому вони погодилися, що «МС» уникав співпраці з УЄФА в питанні фінансового контролю клубів, тож «городянам» доведеться виплатити накладений на них грошовий штраф.
 
Щоправда, Спортивний арбітражний суд і в цьому питанні пішов назустріч адвокатам англійського клубу, скоротивши фінансове покарання з 30 до 10 мільйонів євро.
 
Керівництво «МС» високо оцінило роботу юридичної команди, котра зуміла зібрати достатню кількість доказів для захисту позиції клубу.
 
На рішення з Лозанни відреагували й в УЄФА, де заявили, що прийняли до відома вердикт колегії суддів САС, яка вказала на нестачу переконливих доказів для підтримки усіх рішень незалежної інстанції УЄФА за фінансовим контролем клубів і зазначила, що у багатьох імовірних порушень збіг п’ятирічний термін давності, передбачений правилами УЄФА.
 
Не виключено, що надалі ця справа ще матиме продовження, оскільки в УЄФА є можливість оскаржити вердикт САС у федеральних судах Швейцарії. Однак у Європейському футбольному союзі наголосили, що в подальшому щодо цієї історії коментарів більше не робитимуть.
 
Водночас в УЄФА наполягають, що фінансовий «фейр-плей» вiдiграє суттєву роль у справі захисту клубів і сприяє їхнiй фінансовій стійкості, тож організація й надалі залишатиметься вірною своїм принципам. 
 
На підтримку УЄФА став і керівник іспанської Ла Ліги Хав’єр Тебас.
 
«Швейцарія — країна з давніми традиціями арбітражів, однак САС не відповідає стандартам. Потрібно буде пересвідчитися, чи спортивний арбітражний суд Лозанни є тим органом, у якому можна оскаржувати рішення з футбольної царини», — заявив іспанський функціонер.