Без Сорочинського ярмарку та хресної ходи: сім областей досі не готові до послаблення карантину

14.07.2020
В Україні зменшується кількість нових інфікованих на коронавірус.
 
 
Про це заявили в Міністерстві охорони здоров’я.
 
 
За попередню добу медики виявили 678 нових хворих на COVID-19, 11 осіб померли, а 457 подолали хворобу. Найбільше нових заражень на Львівщині — 121 та на Рівненщині — 78.  
 
Однак, попри позитивну статистику, сім областей нашої країни не готові до чергових послаблень карантину.  Серед них — Вінницька, Волинська, Донецька, Закарпатська, Рівненська, Тернопільська та Чернігівська області. Дані з анексованого Росією Криму відсутні. Із 22 червня в Україні за новою методикою визначають регіони, де потрібне посилення карантину.
 
Рішення про посилення чи послаблення обмежувальних заходів і надалі ухвалюватимуть регіональні комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
 
Проте для того, щоб пом’якшити карантинні обмеження, ситуації в областях повинні відповідати таким показникам: заповненість ліжок не має перевищувати 50%, відсоток виявлення нових випадків інфекції — 11%, динаміка приросту — не більше 10%. Крім того, за добу в регіоні слід провести щонайменше 24 тестування на 100 тисяч населення.
 
Через карантин вирішили скасувати традиційний релігійний захід — хресну ходу до 1032-ї річниці хрещення Русі. Про це заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.
 
«ПЦУ та УПЦ прийняли рішення не проводити хресну ходу. В обох церквах святкування пройдуть із дотриманням вимог карантину», — повідомив міністр. Ткаченко висловив вдячність предстоятелям церков за те, що вони «поставились відповідально до рекомендацій МОЗ і поставили захист здоров’я людей у пріоритет».
 
Під питанням і цьогорічне проведення традиційного всеукраїнського свята — Сорочинського ярмарку.
 
Перший заступник голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін висловив сумнів у його доцільності цього року: «Не можу сказати, буде ярмарок чи ні? Щотижня проводимо засідання регіональної комісії ТЕБ і НС, на якому ухвалюємо рішення щодо ситуації з коронавірусом. Моє особисте бачення — проведення заходу несе велику загрозу здоров’ю жителів регіону. У нас немає внутрішньообласного розповсюдження хвороби.
 
А на ярмарок приїдуть люди з інших регіонів. Тож є певні ризики». Він також додав, що впродовж місяця коронавірус на Полтавщину завозили з інших областей або країн. В області створили комісію за участю керівників міст i Нацполіції щодо посилення контролю та перевірки транспорту.
 
І поки в Україні ведуть боротьбу з першою хвилею COVID-19, науковці виявили нову форму коронавірусу, що передається швидше, а його заразність за останні кілька місяців зросла більш ніж на 30%. Про це повідомляє видання South China Morning Post із посиланням на декана медичного факультету Університету Гонконгу Габріеля Леуна.
 
Леун є провідним консультантом уряду Гонконгу з питань COVID-19. За словами професора, дані свіжого міжнародного дослідження показали, що поширений нині штам вірусу став на 31% відсоток заразнішим, ніж це було в березні.
 
Тоді кожен хворий у середньому інфікував трьох здорових осіб, сьогодні — вже чотирьох. Ці дані підтверджує й місцева статистика в Гонконзі, де зараз спостерігається новий спалах COVID-19 після послаблення обмежень.